Eğitim Sitesi

8.Sınıf SBS'de tercihler nasıl yapılacak?

8.Sınıf SBS'de tercihler nasıl yapılacak?

8.Sınıf SBS'de tercihler nasıl yapılacak? OKUL TERCİHLERİNİZİ YAPMAK İÇİN TIKLAYIN

Milli Eğitim Bakanlığı SBS' de tercih sistemini değiştirdi. Geçtiğimiz yıl okullarda büyük kontenjan açıklarının kalması ve düşük puan alan öğrencilerin bu kontenjanlara yerleştirilmesi ile ortaya çıkan tepkiler sonucunda MEB bu yıl tercih sistemini yeniden düzenledi...

Buna göre öğrenciler 8-20 Temmuz tarihleri arasında 12 tercihten oluşan tek bir tercih listesi yapacak. Bu listeyle öğrenciler yedek ve asıl olarak yerleştirme işlemine girecek. Öğrenciler ek yerleştirme döneminde yeni bir liste yapmayacak ve bu liste ile dört kez yedek yerleştirme işlemi yapılabilecek. Bu durumda öğrencilerin tercih listelerini çok dikkatli yapmaları gerekiyor.

TÖDER Rehberlik Uzmanları, öğrencilere adım adım tercihlerini nasıl yapmaları gerektiğini ve yerleştirme işlemlerini nasıl yapacaklarına yönelik bir yol haritası hazırladı.

Öğrenciler nasıl tercih yapacak?

Tercihler 08-20 Temmuz 2011 tarihleri arasında en fazla 12 (on iki) tercih olmak üzere yapılacak. Bireysel tercih yapamayanlar için okul müdürlüğü, tercih işlemlerini öğrenci velisi adına velinin doldurup imzalayarak verdiği "Yerleştirme İşlemi Tercih Ön Çalışma Formu"na bağlı kalarak veli adına yapılacak.

Tercihler okul müdürlüğü tarafından elektronik olarak onaylanacak. Tercihlerle ilgili bir düzeltme varsa elektronik onaylamadan önce yapılacak. Onaylama işlemi yapıldığı anda öğrencinin tercih işlemi tamamlanmış olup, aksi takdirde öğrenci tercih yapmamış sayılacak.

Ayrıca tercihlerin elektronik ortamda hatasız, eksiksiz olarak tercih ve yerleştirme e-kılavuzuna uygun doldurulması gerekmektedir. Tercih listesinden öğrenci velisi, onay işleminden ise okul müdürlüğü ile veli birlikte sorumlu olacak.

Tercih başvurusu sadece 1 (bir) kez yapılacağından ve başvuru işleminden sonra değiştirilemeyeceğinden öncelik sırasına ve bir önceki yıl okul taban puanlarına dikkat edilerek yapılmalı.

Yerleştirme işlemleri nasıl yapılacak?

 OYP'si 196 ve üstü olup tercihte bulunan tüm öğrenciler yerleştirmeye katılabilecek.

 Yerleştirme işlemleri için öğrenciler 12 (on iki) tercihe kadar başvuru yapabilecek.

 Yerleştirme işlemi, ortaöğretime yerleştirme puanına (OYP) göre yapılır. Öğrencilerden tercih başvuruları alındıktan sonra puan üstünlüğü esasına dayalı olarak önceden belirlenmiş kontenjanlara göre yerleştirme yapılır. Ortaöğretime yerleştirme puanlarının eşit olması hâlinde 8. sınıf seviye belirleme sınavı (SBS) puanı, eşitliğin devamı hâlinde, 7. sınıf seviye belirleme sınavı (SBS) puanı, yine eşitliğin olması hâlinde 6. sınıf seviye belirleme sınavı (SBS) puanı yüksek olan öğrenciye öncelik verilir. Bunların da eşit olması hâlinde tercih önceliği dikkate alınacak.

 Yerleştirme işlemi yapılarak öğrencilerin asıl hakkı kazandıkları tercihlerinin üstündeki tercihlerinde yedek yerleştirme yapılır. Yedek yerleştirme sonucunda öğrenciler birden fazla tercihine yedek olabilirler. Yedek yerleştirme yapılacak okulların kontenjan sayıları, asıl kontenjan sayısının 8 katı alınarak belirlenecek. Özel okullar için yedek kontenjan belirlenmez. Örneğin Bahçelievler Adnan Menderes Anadolu lisesinin kontenjanı 80 ise bu okula 640 öğrenci yedek yerleştirilecek. Bu yedek sırası dördüncü yerleştirmenin sonuna kadar geçerli olacak.

 Yerleştirme işlemi tamamlandığında bazı öğrenciler hem asıl hem yedek olarak, bazı öğrenciler sadece asıl olarak ve bazı öğrenciler ise sadece yedek olarak tercihlerine yerleştirilmiş olabilir. Bazı öğrenciler ise hiçbir tercihinde asıl ya da yedek olamayabilir.

 Asıl listeden kayıt hakkı kazanan öğrenciler 01-05 Ağustos 2011 tarihleri arasında saat 17.00'ye kadar kayıt yaptırmamaları durumda bu haklarını kaybeder.

 06 Ağustos 2011 saat 15.00'ten itibaren boş kalan kontenjanlar ilan edilecek. Her okulun boş kontenjan sayısı kadar öğrenciye, daha önce açıklanan yedek sırası dikkate alınarak kayıt hakkı verilir. Öğrenciler e-okul kayıtlarına göre yedek listeden kayıt hakkı

kazandıkları okullara 08-12 Ağustos 2011 tarihleri arasında saat 17.00'ye kadar kayıtlarını yaptıracak.

 Yedek listeden kayıt hakkı kazanan öğrenciler 08-12 Ağustos 2011 tarihleri arasında saat 17.00'ye kadar kayıt yaptırmamaları durumda bu haklarını kaybeder.

 13 Ağustos 2011 saat 15.00'ten itibaren ilan edilecek. Her okulun boş kontenjan sayısı kadar yedek listeye göre sıradaki öğrencilere kayıt hakkı verilir. Öğrenciler e-okul kayıtlarına göre yedek listeden kayıt hakkı kazandıkları okullara kayıtlarını, 15-19 Ağustos 2011 tarihleri arasında saat 17.00'ye kadar yaptıracaklar.

 Yedek listeden kayıt hakkı kazanan öğrenciler 15-19 Ağustos 2011 tarihleri arasında saat 17.00'ye kadar kayıt yaptırmamaları durumda bu haklarını kaybeder.

 20 Ağustos 2011 saat 15.00'ten itibaren ilan edilir. Her okulun boş kontenjan sayısı kadar yedek isteye göre sıradaki öğrencilere kayıt hakkı verilir. Öğrenciler e-okul kayıtlarına göre yedek listeden kayıt hakkı kazandıkları okullara kayıtlarını, 22-26 Ağustos 2011 tarihleri arasında saat 17.00'ye kadar yaptıracak.

 Yedek listeden kayıt hakkı kazanan öğrenciler 22-26 Ağustos 2011 tarihleri arasında saat 17.00'ye kadar kayıt yaptırmamaları durumda bu haklarını kaybeder. 27 Ağustos 2011 saat 15.00'ten itibaren ilan edilir. Her okulun boş kontenjan sayısı kadar yedek listeye göre sıradaki öğrencilere kayıt hakkı verilir. Öğrenciler e-okul kayıtlarına göre yedek listeden kayıt hakkı kazandıkları okullara kayıtlarını, 05-09 Eylül 2011 tarihleri arasında saat 17.00'ye kadar yaptıracaklar.

 Yedek listeden kayıt hakkı kazanan öğrencilerden bu hakkını kullanmak istemeyen öğrencilerin kayıt hakkı kazandıkları okula bu haklarını kullanmayacaklarını yazılı olarak bildirmeleri durumunda, bu bilgi okul müdürlükleri tarafından e-okul sistemine işlenir. Bu durumda sıradaki yedek öğrenciye kayıt hakkı sistem tarafından otomatik olarak verilir.

 Herhangi bir okula kayıtlı iken yedek listeden başka bir okula kayıt hakkı kazanan öğrenciler bu haklarını kullandıkları takdirde, bir önceki (kayıtlı oldukları) okuldaki kayıtları sistemden otomatik olarak silinir. Bu durumda kontenjanı azalan okul için yedek listeye göre sıradaki bir öğrenciye kayıt hakkı sistem tarafından otomatik olarak verilir.

SBS YERLEŞTİRME TAKVİMİ

07 Temmuz 2011 8. SINIF SBS PUANI

ORTAÖĞRETİME YERLEŞTİRME PUANI (OYP) İLANI

08-20 Temmuz 2011 Yerleştirme İşlemleri İçin Tercihlerin Alınması (12 tercih)

26 Temmuz 2011 Yerleştirme Sonuçlarının İlanı

01-05 Ağustos 2011 Yerleştirme sonuçlarına göre kayıt dönemi

06 Ağustos 2011 I. Yedek yerleştirme Dönemi

08-12 Ağustos 2011 I. Yedek kayıt Dönemi

13 Ağustos 2011 II. Yedek yerleştirme Dönemi

15-19 Ağustos 2011 II. Yedek kayıt Dönemi

20 Ağustos 2011 III. Yedek yerleştirme Dönemi

22-26 Ağustos 2011 III. Yedek kayıt Dönemi

27 Ağustos 2011 IV. Yedek yerleştirme Dönemi

05-09 Eylül 2011 IV. Yedek kayıt Dönemi

ÖĞRENCİLER LİSE SEÇERKEN NELERE DİKKAT ETMELİ!

Seviye Belirleme Sınavı'ndan (SBS) sonra gerek öğrenciler gerekse veliler lise arayışına girecek. Peki, iyi bir lise seçmek için nelere dikkat etmeli. TÖDER Rehberlik Uzmanları öğrencilere ve velilere lise seçenken nelere dikkat etmeleri yönünde uyarılarda bulundu

Okul, dershane, özel ders, deneme sınavı derken bir eğitim - öğretim yılı daha geride kaldı. Bu aşamada gözler birçok öğrenci ve veli tarafından Seviye Belirleme Sınavı'na çevrildi. Öğrenci ve velileri şimdi en çok ilgilendiren nokta lise seçimi. Peki, lise seçerken nelere dikkat etmeli?

Okul, çocuğun hayatında aileden sonra gelen en önemli kurumdur. Çocuğun ailesini, ailenin de çocuğu seçme imkânı yoktur. Ancak okul seçilebilir ve seçilmelidir. Okul seçiminde çocuk devlet okullarından birine gidecekse, adrese dayalı bir sistemle çocuğun hangi okula gideceği kendisine ve ailesine sorulmadan belirlenmektedir. Bu sorunun ne kadar eğitimsel olduğu tartışma açık bir konudur.

Okul seçerken (okulöncesi, ilköğretim ve ortaöğretim kurumları) beş temel ortak payda göz önünü alınmalıdır.

 Okulun beşeri yani insan gücü profili

 Okulun örgütlenmesi ve kurumsal kültürü

 Okulun fiziki ve teknolojik alt yapısı

 Çocuğun okul ile ilgili izlenimleri

 Okulun bursluluk imkanları ve ücret durumu

Okul seçimi yapılırken dikkat edilecek bazı temel noktalar;

 Okulun incelenmesi

 Okulun güvenlik niteliği

 Oyun bahçesi

 Spor alanları

 Yönetim anlayışı

 Atölye ve laboratuar durumları

 Servis imkânları

 Sınıfların boyutları ve görünüşü

 Kulüp çalışmaları

 Yemek ve kantin hizmetleri

 Okul ? aile iletişiminin teknolojik alt yapısı

 Okula öğrenci gönderen velilerin özellikleri

 Öğrencilerin özellikleri

 Yurt dışı ve yurtiçi bağlantıları

 Kazandığı ulusal ve uluslararası başarılar

 Yürüttüğü projeler

 Rehberlik hizmetleri

 Sınav başarıları

 Okulun yönetici, öğretmenlerinin tutum ve özellikleri

 Öğretmen eğitimi

 Çocuğun öğretmeni ve öğretmenleri tanıma imkânı

 Okulun tarihçesi

 Mezunları arasındaki bağlılık

 Okulun bulunduğu çevre, eve yakınlık

 Okula öğrenci göndermiş diğer velilerin görüşleri

 Okulu tanıtan yayın ve broşürler

Maddelerde sıralanmış özellikler zamana yayılarak incelenmeli. Bir çizelge yapılmalı. Çizelgede çocuğun özellikleri, ailenin okuldan beklentileri, okulun olumlu yanları ve olumsuz yanları olmak üzere dört sütun yapılmalı. Bu çizelge doldurulduktan sonra çocuğun hangi okulda okuyacağı kararı verilmelidir. Bu karar verildikten sonra çocuğun okula hazırlanması ne kadar önemliyse, velinin de okula hazırlanması o kadar önemlidir. Özellikle anaokuluna ilk gidecek ve ilköğretim birinci sınıfa başlayacak çocuklar için bu söylenen süreçler çok daha fazla önemli ve hayati bir konudur. Bu tür ailelerin bu yıl en önemli işi bu olmalı.

Anadolu ve fen liseleri başta olmak üzere liselere nasıl öğrenci alınacağı belli oldu. Bu yıl 12 okulun yer aldığı tek tercih listesi hazırlanacak. İlk yerleştirmeden sonra 4 yedek yerleştirme daha olacak...

Anadolu ve fen liseleri başta olmak üzere Ortaöğretim Yerleştirme Puanı'na (OYP) göre öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına tercih ve yerleştirme bu yıl 12 okulun yazılacağı tek tercih listesi ile yapılacak. Yerleştirmenin ardından boş kalan kontenjanlar için yedek yerleştirme daha gerçekleştirilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı 2011 tercih ve yerleştirme kılavuzunu yayımladı. Öğrencilerin tercihleri 8-20 Temmuz tarihleri arasında alınacak. Bu yıl tercih listesi bir kez hazırlanacak ve 12 okul yazılacak. OYP'de 196 ve üzerinde puanı olan her öğrencinin tercih hakkı olacak. Tercih başvuruları alındıktan sonra puan üstünlüğü esasına göre önceden belirlenmiş kontenjanlara göre okullara yerleştirme gerçekleştirilecek.

4 kez yedek yerleştirme

26 Temmuz'da birinci yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra okullarda boş kontenjanlar için 4 kez yedek yerleştirme dönemi yapılacak. 1 Ağustos'ta başlayan bu dönem 9 Eylül'de son bulacak. Öğrenciler sonuçlar açıklandığında bir okulun asil ve başka okulların yedek listelerinde olabilecek. Kayıtlar tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar için yedek lestelerinde yer alan öğrenciler bu okullara kayıt yaptırabilecek.

Eşitlikte SBS puanı etkili

Yerleştirme işlemi sırasında öğrencilerin OYP'leri eşit olursa 8'inci sınıf Seviye Belirleme Sınavı (SBS) puanı, eşitliğin devamı halinde, 7'nci sınıf SBS puanı, yine eşitlik durumunda 6'ncı sınıf SBS puanı yüksek olan öğrenciye öncelik verilecek. Bunların da eşit olması halinde tercih önceliği dikkate alınacak.

Tercihlere okul onayı

Tercihler öğrenci velisi tarafından http://www.meb.gov.tr, http://oges.meb.gov.tr veya https://eokul.meb.gov.tr internet adreslerinde yayımlanan tercih listelerindeki okulların tercih kodlarına göre yapılacak. Bireysel tercih yapamayanlar için okul müdürlüğü, tercih işlemlerini öğrenci velisi adına velinin doldurup imzalayarak verdiği 'Yerleştirme İşlemi Tercih Ön Çalışma Formu'na bağlı kalarak veli adına gerçekleştirilecek. Tercihler okul müdürlüğü tarafından elektronik olarak onaylanacak. Her türlü tercih düzeltmesi de elektronik onaylanmadan önce yapılacak. Onaylama işlemi yapıldığı anda öğrencinin tercih işlemi tamamlanmış olacak.

Tercih ve Yerleştirme Takvimi

7 Temmuz: 8. sınıf SBS ve OYP puanı ilanı

8-20 Temmuz: Tercihlerin alınması

26 Temmuz: Yerleştirme sonuçlarının ilanı

1-5 Ağustos: Okulların asil kazanan öğrencilerinin kayıt işlem tarihi (saat 17.00'ye kadar)

6 Ağustos: 1. Yedek Dönemi. (Boş kontenjan ve yedek listedeki öğrencilerden kayıt hakkı kazananların kayıt ilanı. Saat 15.00'ten itibaren

8-12 Ağustos: 1. Yedek Dönemi'nde kayıt hakkı kazananların kayıt işlemleri (Saat 17.00'ye kadar)

13 Ağustos: 2. Yedek Dönemi. (Boş kontenjan ve yedek listedeki öğrencilerden kayıt hakkı kazananların ilanı. Saat 15.00'ten itibaren.)

15-19 Ağustos: 2. Yedek Dönemi'nde kayıt hakkı kazananların kayıt işlemleri. (Saat 17.00'ye kadar)

20 Ağustos: 3. Yedek Dönemi. (Boş kontenjan ve yedek listedeki öğrencilerden kayıt hakkı kazananların ilanı. Saat 15.00'ten itibaren.)

22-26 Ağustos: 3. Yedek Dönemi'nde kayıt hakkı kazananların kayıt işlemleri. (Saat 17.00'ye kadar.)

27 Ağustos: 4. Yedek Dönemi. (Boş kontenjan ve yedek listedeki öğrencilerden kayıt hakkı kazananların ilanı. Saat 15.00'ten itibaren.)

5-9 Eylül: 4. Yedek Dönemi'nde kayıt hakkı kazananların kayıt işlemleri.

tag 8.Sınıf 8.sınıf SBS SBS tercihleri nasıl yapılacak SBS yerleştirmeleri

tarihli haber

  

Teog Mağduru Benim puanım 454 ve Bursa Anadolunun puanı 481 gidemem mi

eda yaaaaa kafam çok karıştı hiç birşey anlayamadım.

meryem Nasil yapacagimi bilmiyurum

ilker ben tercihi internet üzerinden nasıl yapacam biri acil yardım etsin

nuray çok zor ya yapamıyoz bir türlü teşke hrkz istediği liseye gide bilse :(

hale Yani şimdi tercih listesi 12. Tane mi yapacaz

aleyna kendi yüzdelik dilimdn kaç rakam daha fazla yazabilirim?

kemal Puanlar neden bu kadar yüksek muş ta 250 puanla h nereye giderim offfffff.. ya

elvan offf ne yapacagımı bilmiyorum kafam çokk karışık

Berivan Kafam cooooooook karışık

ali benim kafam karıştı tercih nasıl yapılır?

onder Kafam cook karistiiii

nisa puanımızın ne kadar üstünde tercihler yapabilirizki?

rabia puanım 400 ankarada nereye giderim

METİN ya sadece bi lise seçemiyomuyuz birisi yardımcı olsa .s

aynur ya liseye geçiş hangi puanla yapılacak
Okuldaki yıl sonu ders puanlarının toplamına göre

MİRAÇ BEN 8.SINIFTAYIMDA BİZ LİSE TERCİHİ YAPARKEN AİLELERİMİZDE YANIMIZDA OLACAK DIMI VEYE BİZE KİTAPÇIKLAR VERECEKLERMİ ACABA LÜTFEN YARDIM EDİN...

sumeyye uyar seğlığı tuturursun bence

irem benim puanim 454 tercih yaparken bu puanimin ustune kac puan ekleyerek lise secebilirim Acillll lutfen

seda dinde ahlak ırk inn ibadeti ne yaptınız arkadaşlar lütfen biri cevaplasın

mustafa bn 310 puanla nereye girevblirim

emir 310 puanla hangi liselere gidebilirim

zehra Hocam çok acil cevap lütfen 466 puan ile hangi liselere gire bilirim ?

selenay Ya 2013-2014 yapılan teog sınavında liselere yerleştirme puanıylamı yoksa teog puanıylamı giriliyor..Acil söyleyin..

asker betül sbs çok zordu ingilzce ve matematik zaten batmış bari ikinci dönemkini kolay yapın biz o kadar zor soru sormayın acıyın biraz şimdiden eyvallah

Önceki Yorumları Göster

İçerikle ilgili 116 yorum yazılmış.

Son Eklenen Eğitim Haberleri

Okullardaki Kılık Kıyafet Yönetmeliği Değişti

Okullardaki Kılık Kıyafet Yönetmeliği Değişti

Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okullardaki Öğrencilerin Kılık Kıyafetlerine Dair Yönetmelikte değişiklik yapılması hakkındaki yönetmelik Resmi Gazetede yayımlandı. Resmi Gazetede yayımlanan değişikliğe göre; ilkokul, ortaokul ve liselerde öğrenciler için okul kıyafeti, okul-aile birliği yönetim kurulunun ve ikinci dönem başında yapılacak öğretmenle Devamını Oku

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Neler Getirecek?

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Neler Getirecek?

Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda oy çokluğuyla kabul edilerek yasalaştı. Kanuna göre, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kariyer basamaklarında ilerlemeleri ve öğretmenlik mesleğine ilişkin diğer hususlar ile Milli Eğitim Akademi Devamını Oku

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Yasalaştı

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Yasalaştı

Milli Eğitim Akademisinin kurulması, görevleri, teşkilat yapısı ve personeline ilişkin konular düzenleyen Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Kanuna göre, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kari Devamını Oku

Okula uyum haftası yarın başlıyor

Okula uyum haftası yarın başlıyor

3 aylık yaz tatilinin ardından 2 Eylül Pazartesi günü okul zili, okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için çalacak. Minik öğrenciler için uyum haftası başlayacak. Bu süreçte anne babaların rolü de önem kazanıyor. Uzmanlar, okula karşı motive edici konuşmaların uyum sürecini hızlandıracağını söylüyor. Okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için 2 Devamını Oku

2024 MEB yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesi

2024 MEB yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesi

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesini yayımladı. Genelgeye göre ilkokullarda sınav saati kaldırıldı. Telefon yasağı devam edecek. Ölçme yaklaşımı yerine, süreç odaklı ölçme ve değerlendirme uygulamaları benimsenecek. Dağıtımı yapılan ders kaynakları dışında kaynak aldırılmaması için önlem alınacak. Millî Eğitim Devamını Oku

8.Sınıf SBS'de tercihler nasıl yapılacak?

Eğitim Haberleri Ana Sayfa