Anabilim Eğitim Kurumları tarafından yapılan ve İstanbul Ümraniye İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nce desteklenen araştırmada liseli gençlerin gelecekten beklentileri soruldu.
Ümraniye'deki 14 devlet ve özel eğitim kurumunda öğrenim gören öğrencilerden bin 47 kişi ile görüşüldü. Araştırmaya katılanların yüzde 43'ümeslek, yüzde 29'u genel lise, yüzde 10'u çok programlı ve yüzde 9'u ise özel lise öğrencilerinden oluştu.
Araştırma sonuçlarına göre, işverenlerin Ara eleman sıkıntısı yaşıyoruz dediği Türkiye'de gençler tamtersini söylüyor. Büyük çoğunluğumeslek liseli olan gençler gelecekleri için kaygılı.Öğrencilerin yüzde 48,3'ü istediği üniversiteyi ve bölümü kazanamamaktan endişe ederken, yüzde 44,3'ü yükseköğretime yerleştirmede kullanılan mevcut puanlama sistemi nedeniyle istediği bölüme giremeyeceğini düşünüyor.
Ayrıca öğrencilerden yüzde 33'ü üniversiteyi bitirdikten sonra iş bulmamaktan ve yüzde 32,8'i ise prestiji yüksek bir işte çalışamamaktan endişe ediyor.
Sekreter bile bulamıyoruz
Ara eleman bulmakta gerçekten çok zorlanıyoruz. Bir sekreter veya özel şoför dahil önümüze sorun olarak çıkıyor. Meslek liselerinin eğitimi ve sayılarının artması noktasında çalışmalar yapılıyor ama bunlar yetersiz.Gençleri meslek liselerine yönlendirmede sıkıntı yaşanıyor. Yetenekleri doğrultusunda eleman yetiştiremiyoruz.
Kızların gelecek kaygısı daha fazla
Araştırmada kız öğrencilerin erkek öğrencilere göre geleceğe daha umutsuz baktıkları anlaşıldı. İstediği üniversiteyi ve bölümü kazanamayacağından endişe eden kızların oranı yüzde 53 iken erkeklerin oranı yüzde 42'de kaldı.
AA
tarihli haber
Dersimiz.com Haber
Henüz Yorum Yazılmamış. İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.
Son Eklenen Eğitim Haberleri
Özel Okullara İnceleme ve Soruşturma
Milli Eğitim Bakanlığı, özel okulların fahiş fiyat uygulamalarını ve eğitim dışı hizmetlerde zorunlu ücret taleplerini incelemek için kapsamlı bir çalışma yürüttü. MEBBİS üzerinden son iki yıl incelenerek, özellikle okul öncesi, 1, 5 ve 9. sınıflardaki kayıt ücretlerinde mevzuata aykırı artışlar tespit edildi. Şikayetler üzerine bazı okullara incelemeDevamını Oku
Okul Öncesi ve İlköğretim Yönetmeliğinde Değişiklik
Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmî Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.
Yönetmeliğe göre güzel sanatlar müzik ilkokulu, güzel sanatlar müzik ortaokulu, spor ortaokulu ve meslek ortaokulu, "ilköğretim düzeyinde farklı program uygulayan okullar" olDevamını Oku
Okullarda İlk Dönem Sona Erdi
Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lisede okuyan yaklaşık 19 milyon öğrenci, bugünden itibaren birinci dönem karnelerini alarak yarıyıl tatiline girdi.
Türkiye'de 9 Eylül 2024'te başlayan 2024-2025 eğitim öğretim yılının birinci dönemi bugün sona erdi. İlk ve ortaöğretim kurumlarındaki yaklaşık 19 milyon öğrenci, yarıyıl tatilini yapmak üzere karnelerinDevamını Oku
Bakan Tekin'den Yarıyıl Tatili Mesajı
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Yarıyıl Tatili Dolayısıyla Bir Mesaj Yayımladı
Bakan Tekin mesajında şunları söyledi:
"Sevgili Öğrencilerim, Kıymetli Öğretmenlerim ve Değerli Velilerimiz,
2024-2025 eğitim-öğretim yılının ilk yarısını başarıyla tamamladığımız bugünlerde, sevgili evlatlarımızın karne heyecanını yürekten paylaşıyor; hepiDevamını Oku
Öğretmen atamalarında AGS şartı getirildi
Öğretmen atamalarında KPSS yerine Akademi Giriş Sınavı zorunluluğu getirildi. Resmi Gazetede yayınlanan yeni yönetmeliğe göre, öğretmen atamalarında KPSS şartı kaldırıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanıp, Resmi Gazetede yayınlanan yönetmeliğe göre, 1 Eylül 2025 tarihi itibariyle öğretmen atamalarından bu şart aranmayacak. Bu taDevamını Oku