İşte eğitimde gelinen son nokta!
Eğitim sistemi lime lime dökülüyor diyenlere kızıyoruz. Oysa çok önemli mesafeler kaydedildi.
Okul öncesinden üniversiteye okullaşma oranı arttı, sınıf mevcutları azaldı, öğrenciler bilişim çağını yakaladı, sözleşmeli tüm öğretmenler kadroya geçti ve en önemlisi de eğitime ayrılan kaynaklar devasa büyüdü. Ama gelin görün ki öyle bir sınav ve kayıt sistemi var ki, dört yanlışın bir doğruyu götürdüğü gibi, tüm yapılanları silip süpürüyor. Çünkü akılda kalan, yapılanlar değil, çekilen eziyetler oluyor. Aşağıda iki farklı mektup var. Biri anadolu lisesi müdüründen, diğeri de sınavları çok yakından izleyen duyarlı bir dershaneciden.
Onlar bile bıkkınlık noktasına gelmişler. Ama dertlerini kimselere anlatamıyorlar. Üstelik anlatmaktan da korkuyorlar. Çünkü hatalar düzeltileceğine, hep onlara kızıldı!..
Bu sistem herkesi yoruyor
"Yazılarınızı büyük bir zevk ile okuyorum. Yazdıklarınıza da harfiyen katılıyorum.
16 yıldır bir anadolu lisesinde yönetici olarak çalışıyorum. Son yıllardaki kayıt rezaleti, sizin de yazdığınız gibi insanları da bizleri de şaşırttı.
Avrupa'da okul kayıtları 2 günde yapılırken, bizde aylarca sürüyor. İlköğretim okulu kayıtları 1 Haziran'da başlayıp eylül sonuna kadar devam ediyor.
Yaklaşık olarak 3,5 ay kayıt konusu hem velinin hem de okul yöneticilerinin gündemini işgal ediyor.
Anadolu liselerinde de durum farklı değil.
Geçen yıl kayıt kılavuzunda olmadığı halde 21 Eylül'de yapılan tek tercihli başvuru ile birçok okulun puanı taban yaptı.
Bu yıl da velilerin süreci nasıl takip edeceğini bilmediği (Bize basit görünüyor ama birçok veli için karışık geliyor) bir yedek sistemi uygulanmaya konuldu.
Sonuç belgelerinde öğrencilere ?falan okulda 121. yedektesiniz' deniliyor.
Bahsedilen okulun kontenjanı 60. Asil listedeki 60 öğrenci kayıt yaptırmayacak, ikinci 60 kayıt yaptırmayacak, 3. 60 kayıt yaptırmayacak da o öğrenciye sıra gelecek.
Öğrenci de veli de bir ümitle 9 Eylül tarihine kadar bu sıcakta okulları gezerek yöneticilerin gözlerinin içine yalvaran bakışlarla ?Bir imkânı yok mu' gibilerinden imalarla şans arayacak.
Mesela bizi okula, 180 öğrenci alacağız. 446 ila 469 puan aralığında kayıt yaptık. Sadece 20 öğrenci okulda kalıcı davranışlar gösterdi. 160 tanesi yüzlerce yedek sırasındaki bir üst okulun hayalini kuruyor.
Okulu sahiplenme duygusu yok. Bu çocukların en az 140 tanesi bizim okulda kalacak, ama gözü hep o yedek olduğu okulda olacak.
Bizim okulumuzu benimseyemeyecek, her fırsat bulduğunda nakil gidebilmenin hayalini kuracak. Arkadaşları ile belki de hayalini kurduğu bir önceki okulun kaçıncı yedeğinde olduğu üzerine övünme vesile olarak kullanacak.
Ayrıca, 180 kontenjanlı okulumuzda 9 açık kalmıştı. 1. yedek kayıtlarda listeye girenlerin P.tesi sabah erkenden geleceğini tahmin ediyorduk ama nafile.
5 günün sonunda 4 öğrenci kayıt yaptırdı, 4 öğrenci de başka okula gitti. Açık yine 9 oldu. Dördüncü yedek sonunda da muhtemelen bu sayı devam edecek. Ayrıca bu kadar kayıt süresi vermek neden?
5 gün asıl kayıtları, birer gün arayla da 4 gün yedek kayıtları olsa yeterli.
1 Ağustos'tan 9 Eylül'e kadar kayıtların sürmesi hem veliyi, hem okul yönetimlerini yoruyor.
Bu sistemlerle her yıl oynamanın ne faydası var bilmiyorum.
Sayın GÜÇLÜ, bugünkü yazınızı okuyunca ben de içimi sizlere dökme ihtiyacı duydum. Malum devlet memuruyum, ismimin gizli tutulmasını yazmama gerek var mı bilmem. Size güvenmesem yazmazdım zaten..."
Bir başka anormal durum!
"Bir öğrencim asilden İstanbul Anadolu Lisesi'ni kazandı ve oraya kaydını yaptırdı. 1. yedek yerleştirmede de Üsküdar Ahmet Keleşoğlu Anadolu Lisesi'ne kayıt yaptırmaya hak kazandı. Bu arada öğrencim, İstanbul Anadolu Lisesi'nden diplomasını alıp kaydını St. Pulcherie Fransız Lisesi'ne yaptırdı. Şu anda öğrencim 2. yerleştirmede hâlâ İstanbul Anadolu Lisesi'nde kayıtlı gözükmektedir.
Bu da şu hatayı göstermektedir. Kaydını aldırdığı halde öğrencim ilk yerleştirmede kazandığı okula kayıtlı gözükmektedir. Halbuki öğrencim bir özel okula kayıtlıdır. Okul diplomasını geri verdiği öğrencinin kaydını neden sistemden silmemiş ya da silememiştir?
İstanbul'daki yabancı özel okullara yaklaşık 400 kayıt olmasına rağmen anadolu liselerinde açık sayısı sınırlı sayıda azalmıştır. (2096'dan 2023'e inmiştir.)"
Özetin özeti: Şu anda milyonlarca velinin yaz tatili, kayıtlar nedeniyle zehir olmuş durumda. Umurunda olan var mı?...
Milliyet
tarihli haber
Dersimiz.com Haber