MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkan Vekili Merdan Tufan AA muhabirine, öğrencilerin çanta yükünü hafifletmek amacıyla uygulamaya konulan projeye ilişkin açıklama yaptı.
Ders programlarının yenilenmesi çerçevesinde kitapların artık ''ders kitabı'', ''öğrenci çalışma kitabı'' ve ''öğretmen kılavuz kitabı'' olarak üçlü set halinde hazırlanmaya başladığını anlatan Tufan, öğrencilerin her bir ders için bir ders kitabı, bir de çalışma kitabı bulunduğunu ifade etti. Öğrencilerin, o gün hangi dersler varsa o derslerin ders kitabı ile çalışma kitabını okula getirmek zorunda kaldığını belirten Tufan, şunları kaydetti:
''Örneğin 150 sayfalık bir ders kitabı düşünün. Bu kitabın çalışma kitabı daha da kapsamlı. Öğrencinin o gün dört dersi varsa o dört dersin hem çalışma kitabını hem ders kitabını okula götürmesi gerekiyordu. Bir de defterleri eklenince çanta daha da ağırlaşıyordu.
Bunu ortadan kaldırmak için, öğrencilerin yükünü hafifletme çalışması yaptık. Ders kitabı ile çalışma kitabını birleştirdik ama birleştirdiğimiz kitabı da ikiye böldük. Yani bir dersin hem ders kitabı hem çalışma kitabı birleştirildi ve birleştirilen bukitapeğitim öğretim yılı boyunca işlenecek konulara ve sayfa sayısına göre ortadan ikiye bölündü. İki ayrı kitap oluşturuldu. Böylece öğrenciler tüm yıl boyunca okuyacakları konuları içeren kitabın tümünü okula götürmek yerine bölünmüş ve dolayısıyla incelmiş, ağırlık olarak hafiflemiş kitabı götürecekler. Öğrenci örneğin okula 8 kitap götürmek yerine 4 kitap götürecek. Bu projeyle öğrencilerin yükü yarı yarıya hafifliyor.''
-YAYGINLAŞTIRILACAK-
Birleştirilmiş ve bölünmüş kitap uygulamasını geçen yıl ilköğretim 1, 2 ve 3. sınıflarda başlattıklarını, geri bildirimlerin çok olumlu olduğunu söyleyen Tufan bu yıldan itibaren ilköğretimin ilk 5 sınıfının tümünde bu projenin yürütüleceğini bildirdi. Tufan, projenin sonraki sınıflara da yaygınlaştırılmasının planlandığını, kitap yayıncılarına da bundan böyle bu şekilde uygulama yapılacağını ilettiklerini belirtti.
Tufan, gelecek eğitim öğretim yılında, birleştirilmiş ve bölünmüş kitap uygulamasının, ilköğretim Türkçe 1, 2 ve 3. sınıf; ilköğretim matematik 1-5. sınıf, ilköğretim Hayat Bilgisi 1-3. sınıf; ilköğretim Sosyal Bilgiler 4 ve 5. sınıf, ilköğretim Fen veTeknoloji4 ve 5. sınıf ile ilköğretim İngilizce 4 ve 5. sınıf derslerinde yapılacağını bildirdi.
sibel yıldırım çocuğum ortaokulda bence ortaokulda olmalı onklarınki daha aır ilkolkulda dolapvardı
angel bencede çok güzel ben 6. sınıf öğrencisi oldum ama bu çalışma neden 6 7 8.sınıflarda yapılmıyor lütfen ama
ADİL VAHAPOĞLU Çok doğru bir karar...Tebrikler.
hilal erdoğu çok iyi bir proje baslatmışsınız bu haberi duyunca çok sevindim artık ağırlıktan bütün arkadaşlarım ve ben kurtulduk 6. snıfa geçtim milli eğitim bakanına teşekkür ederim... )
Yazılan son 4 yorum gösteriliyor.
İçerikle ilgili 4 yorum yazılmış.
Son Eklenen Eğitim Haberleri
Öğretmenlik Mesleği Kanunu Neler Getirecek?
Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda oy çokluğuyla kabul edilerek yasalaştı.
Kanuna göre, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kariyer basamaklarında ilerlemeleri ve öğretmenlik mesleğine ilişkin diğer hususlar ile Milli Eğitim AkademiDevamını Oku
Öğretmenlik Mesleği Kanunu Yasalaştı
Milli Eğitim Akademisinin kurulması, görevleri, teşkilat yapısı ve personeline ilişkin konular düzenleyen Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
Kanuna göre, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kariDevamını Oku
Okula uyum haftası yarın başlıyor
3 aylık yaz tatilinin ardından 2 Eylül Pazartesi günü okul zili, okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için çalacak. Minik öğrenciler için uyum haftası başlayacak. Bu süreçte anne babaların rolü de önem kazanıyor. Uzmanlar, okula karşı motive edici konuşmaların uyum sürecini hızlandıracağını söylüyor.
Okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için 2 Devamını Oku
2024 MEB yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesi
Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesini yayımladı. Genelgeye göre ilkokullarda sınav saati kaldırıldı. Telefon yasağı devam edecek. Ölçme yaklaşımı yerine, süreç odaklı ölçme ve değerlendirme uygulamaları benimsenecek. Dağıtımı yapılan ders kaynakları dışında kaynak aldırılmaması için önlem alınacak.
Millî Eğitim Devamını Oku
Açık öğretim liselerine geçişte yeni kurallar
Milli Eğitim Bakanlığı, örgün öğretim liselerinden açık öğretim liselerine geçişle ilgili maddede değişiklik yaptı. Yeni yönetmelik 13 Ağustos tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.
* Yapılan değişikliğe göre, anne veya babası vefat eden, Sosyal Hizmetler Kanunu kapsamında hakkında koruma kararı verilen veya koruyucu aile yanına yerleDevamını Oku