Dershanelerde yeni dönem zamlı başladı
Zamsız geçen 3 yılın ardından geçen yıl yüzde 10 zamlanan dershane ücretlerine bu yıl da aynı oranda zam geldi. Yüzde 10'luk zamda kira ve personel giderlerindeki artışın yanı sıra SBS'nin teke indirilmesi de etkili oldu. Özel Dershaneler Birliği (ÖZ-DE-BİR) Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Köprülü, dershane ücretlerindeki artışın nedeninin kurumların en büyük giderleri olan kira bedellerine yapılan enflasyon oranına paralel zamlar ve personel ücretlerindeki artış olduğunu söyledi. Ücretlerin illere, dershanelerin toplam ders saatlerine ve sınıf mevcuduna göre değişiklik gösterdiğinin altını çizen Köprülü "Bir dershanede ders saati 400 iken diğerinde 600 olabiliyor ya da sınıflar birinde 25 kişilikken diğerinde 5 kişilik olabiliyor. Bu da dershane fiyatlarını etkiliyor. Bunun yanı sıra aynı dershanenin İstanbul'daki şubesi ile Mersin'deki şubesi arasında da aynı öğrenci sayısı ve ders saati olmasına rağmen binanın kira bedellerinin farklı olması nedeniyle fiyat farkı olabiliyor" dedi. Dershanelerde yaklaşık 50-60 bin öğretmenin çalıştığını, buna ek olarak kayıt bürosunda çalışanlar da eklendiğinde dershanelerin 80-90 bin kişiye istihdam sağladığını vurgulayan Köprülü "Yaklaşık 1 milyon 200 bin öğrenci dershanelerimizde öğrenim görüyor. Tahminimce dershanelerimiz geçen yıl 1.5-2 milyar dolar civarında ciro elde etti" dedi.
Taleplerde azalma olabilir
Üniversite sayısının önümüzdeki yıllarda 200'e çıkarılmasının hedeflendiğini hatırlatan Köprülü, üniversite sayılarındaki artışa paralel olarak yerleşen sayısının da artmasıyla dershanelere olan talebin 5-7 yıl içinde azalabileceğini söyledi. Dershane fiyatları hakkında da bilgi veren Köprülü 6'ncı, 7'nci ve 8'inci sınıflar için fiyatların bin 500 lira ile 4 bin lira arasında değiştiğini aktardı. Lise 1'inci, 2'inci ve 3'üncü sınıflarda fiyatların 2 bin lira ile 6 bin lira arasında değiştiğini belirten Köprülü, ÖSS'ye hazırlık sınıflarında ise bu rakamın 3 bin lira ile 10 bin lira arasında değiştiğini kaydetti. Öte yandan SBS sınavının kaldırılıp tek sınava geçilmesiyle birlikte 6'ncı ve 7'nci sınıflara olan taleplerde bir miktar düşüş yaşanacağını ifade eden Köprülü "Eğitim söz konusu olduğunda tek senede yapılan çalışma yeterli olmayacaktır. Aileler artık çok daha bilinçli. Dershaneleri sadece sınava hazırlık olarak görmüyorlar. Çocuklarının yüksek not alması ve okul derslerine takviyede bulunması amacıyla da dershanelere gönderiyorlar. Dershanelerin ara sınıf taleplerindeki düşüşün çok büyük oranlarda olmayacağını düşünüyorum" dedi.
100 BİN ÖĞRENCİ BURSLU OKUYOR
Şehit ve gazi çocuklarından ücret alınmıyor
Ücretli okuyan öğrencilerin yanı sıra dershanelerde 100 bin öğrencinin de burslu okuduğuna dikkat çeken Köprülü, ayrıca ÖZ-DE-BİR üyesi dershanelerin Türkiye genelindeki şehit ve gazi çocuklarını ücretsiz olarak okutmaya devam ettiğinin altını çizdi. Köprülü, burstan yararlanmak isteyen şehit ve gazi çocuklarının polis teşkilatı mensubu ise Emniyet Genel Müdürlüğü Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı'na, asker çocuklarının ise Genelkurmay'ın şehit ve gazilerle ilgili daire başkanlığına müracaat etmeleri gerektiğini vurguladı.
Ayşe Ekin Gündüz
tarihli haber
Dersimiz.com Haber