Milli Eğitim Bakanlığı özel eğitim okullarında okuyan çocukların ailelerine verilen eğitimi mercek altına aldı. Bakanlığın raporuna göre, rehber öğretmenlerin sadece yüzde 10'u tam yeterliliğe sahip.
Ortopedik yetersizlik, otistik bireyler, serebral palsili, konuşma, okuma zorluğu çeken çocukların eğitim aldığı özel eğitim okullarında ailelerin de bilgilendirilmesi ve eğitim sürecine dahil edilmesi büyük önem taşıyor.
Ancak rapora göre, rehber öğretmenlerin sadece yüzde 10'u ailelere rehberlik hizmeti verebilecek "tam" yeterliliğe sahip. Ailelerin de yüzde 20'ye yakını bu eğitimlere ilgili.
Vatan gazetesinde yer alan habere göre; Türkiye'de yaklaşık 100 bin öğrenci özel eğitim sınıflarında ve kaynaştırma sınıflarında eğitim alıyor. Türkiye genelinde de 14 bin 640 rehber öğretmen görev yapıyor.
Bakanlığın çalışmasında yer alan tespitler şöyle:
- Rehber öğretmenlerin yüzde 63'ü, hizmet içi eğitime ihtiyaç duyduklarını düşünüyor.
- Öğretmenlerin yüzde 38'i, özel eğitime ihtiyaç duyan çocukların ailelerini haftada 1 ziyaret ediyor. Programlı bir ziyaret faaliyetleri yok.
- Öğretmenlerin yüzde 10'u, ailelerin eğitimi konusunda "tam" olarak yeterli. Öğretmenlerin yüzde 47'si "oldukça", yüzde 38'i "kısmen", yüzde 4'ü "az" yeterli. Öğretmenlerin yüzde 1'i ise "hiç" yeterli değil. Yeterli bulunmayanların oranı göz ardı edilemeyecek düzeyde. Rehber öğretmenler aile eğitimi konusunda eğitime alınmalı.
- Çocuklarının eğitimine ilişkin ailelelerin yüzde 0.5'i "tam" ilgili iken, yüzde 19'u "oldukça ilgili". Ailelerin yüzde 42'si "kısmen", yüzde 33'ü "az", yüzde 5'i ise çocuklarının eğitimine ilişkin bilgilendirmelerle "hiç" ilgili değil.
- Aileler, çocuklarının durumunu kabullenmiyor. Ailelere ilişkin temel sorunlar; ilgisizlik, ekonomik seviyelerinin düşük olması, ailenin engeli kabulde zorlanması, önyargısı, çocukları için gerçekçi beklentiler içinde olmaması, ümitsiz olması.
rehberliksosyo oturuyo diyen arkadaşlara rehberlik için.. gelde bi yer değişelimmmm.. herkesi aynı kefeye koymak ne kadar doğru kendimize soralımm... çuvaldızı saplarken körleme... iğneyi kendine düzgün batır yeter.
ayşe ipek rehber öğretmenler;okula saat 9.00 gelip 15.00 gidiyorlar derse girip konuştuklarını hiç duymadım ygs ve lys sınavındaki
teknik bilgileri diğer hocalardan daha az, hiç ev ziyaretlerini duymadım yalnız fakir öğrencileri zengin insanların yardımı için vasıta olduklarını gördüm.evlerine de hiç iş götürmezler ders çalışma sorunları yok, yazılı hazırlama okuma sorunları yok
bir de haftada 18 saat ful ücret alır ,nedense nöbette tutmazlar çünkü burası türkiye....
ali neyi iyi yapıyoruz.kaç tanesi öğrenci ile ilğilenmiş.sorun çözmüş.otur odada ,anket yap vs
yatan adamlar ne yapıyor bunlar sorgulayan varmı
Yazılan son 4 yorum gösteriliyor.
İçerikle ilgili 4 yorum yazılmış.
Son Eklenen Eğitim Haberleri
Okullardaki Kılık Kıyafet Yönetmeliği Değişti
Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okullardaki Öğrencilerin Kılık Kıyafetlerine Dair Yönetmelikte değişiklik yapılması hakkındaki yönetmelik Resmi Gazetede yayımlandı.
Resmi Gazetede yayımlanan değişikliğe göre; ilkokul, ortaokul ve liselerde öğrenciler için okul kıyafeti, okul-aile birliği yönetim kurulunun ve ikinci dönem başında yapılacak öğretmenleDevamını Oku
Öğretmenlik Mesleği Kanunu Neler Getirecek?
Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda oy çokluğuyla kabul edilerek yasalaştı.
Kanuna göre, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kariyer basamaklarında ilerlemeleri ve öğretmenlik mesleğine ilişkin diğer hususlar ile Milli Eğitim AkademiDevamını Oku
Öğretmenlik Mesleği Kanunu Yasalaştı
Milli Eğitim Akademisinin kurulması, görevleri, teşkilat yapısı ve personeline ilişkin konular düzenleyen Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
Kanuna göre, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kariDevamını Oku
Okula uyum haftası yarın başlıyor
3 aylık yaz tatilinin ardından 2 Eylül Pazartesi günü okul zili, okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için çalacak. Minik öğrenciler için uyum haftası başlayacak. Bu süreçte anne babaların rolü de önem kazanıyor. Uzmanlar, okula karşı motive edici konuşmaların uyum sürecini hızlandıracağını söylüyor.
Okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için 2 Devamını Oku
2024 MEB yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesi
Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesini yayımladı. Genelgeye göre ilkokullarda sınav saati kaldırıldı. Telefon yasağı devam edecek. Ölçme yaklaşımı yerine, süreç odaklı ölçme ve değerlendirme uygulamaları benimsenecek. Dağıtımı yapılan ders kaynakları dışında kaynak aldırılmaması için önlem alınacak.
Millî Eğitim Devamını Oku