Trafik ve ilk yardım dersi programı güncellendi
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Talim ve Terbiye Kurulu (TTK), ortaöğretim 12. sınıflarda okutulan trafik ve ilk yardım ders programını yeniden düzenledi.
Ders işlenirken gerektiğinde acil tıp uzmanlarından ve trafik polislerinden yardım alınabilecek. Öğrenciler, emniyet kemeri, çocuk güvenlik koltuğu kullanmanın gerekliliği ile ilgili slogan hazırlayacak. Kene ısırması ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hakkında öğrencilere bilgi verilecek.
Trafik ve ilk yardım ders programı, ilköğretimde kazanılmış güvenli trafik bilincini geliştirerek trafik ve ilk yardımda bilinçli ve duyarlı davranışlar sergileyecek bireyler yetiştirmeyi amaçlıyor.
Programa göre, yaralının taşınması, ilk yardım uygulamaları, kullanılan ilk yardım malzemeleri gibi uygulama gerektiren konular, öğrencilere bizzat yaptırılacak.
Trafik ve ilk yardım dersi işlenirken gerektiğinde acil tıp uzmanlarından, trafik polislerinden veya MEB sertifika programını tamamlamış trafik bilgisi öğretmenlerinden yardım alınabilecek.
Öğrencilere, kara yollarını kurallarına uygun olarak kullanma kazanımı öğretilirken, kara yolu, şerit, tek yönlü kara yolu, iki yönlü kara yolu, kavşak gibi kavramları içeren fotoğraflar çekmeleri istenecek. Bu şekilde yolların nasıl kullanılacağı üzerinde durulacak. Ayrıca, Mustafa Kemal Atatürk'ün Cumhuriyetin kuruluşundan sonra kara, demir ve deniz yolları ile ilgili yaptığı reformlar anlatılacak.
Program kapsamında öğrencilere trafikte sabırlı, sorumluluk, saygı, hoşgörü, nezaket, yardımlaşma, duyarlılık gibi değerlere ve kurallara uymanın gerekliliği de öğretilecek.
Derste, çevre ile trafik arasındaki ilişki üzerinde durularak, egzoz gazının, gürültü kirliliğinin, atıkların, standart dışı yakıtların, klimaların gereksiz kullanımına ilişkin alınması gereken önlemler üzerinde durulacak.
Toplu taşıma araçlarını tercih etmenin ülke ekonomisine, çevre kirliliğinin önlenmesine ve trafik yoğunluğunun azaltılmasına katkıları da anlatılacak.
Öğrencilerden, görsel ve yazılı basında yer alan veya tanık oldukları trafik kazalarına neden olan sürücü hatalarını araştırmaları ve bunları sınıfta tartışmaları istenecek.
Trafik kazalarının nedenlerine ilişkin kazanım verilirken, trafik kazalarına en çok aşırı hızın, yanlış sollamanın, şerit ve kırmızı ışık ihlallerinin, takip mesafesine ve geçiş önceliğine uymanın sebep olduğu anlatılacak ve ayrıntılara girilmeyecek. Alkollü içki, uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin etkisi altında araç kullanılmaması gerektiğine vurgu yapılacak.
Trafik polisleri ile röportaj
Trafik kazaları ile ilgili konu anlatılırken, öğrencilerden kaza yapan araçların tamir edildiği yerlere giderek araçların fotoğraflarını çekmeleri veya ilgiliinternetsitelerinden kaza yapan araçlara ait görselleri bulmaları istenecek. Bu fotoğraflar sınıfta paylaşılacak.
Ders işlenirken etkinlik kapsamında öğrenciler, trafik işaret levhaları hazırlayacak ve bu şekilde öğrencilerin trafik işaretlerini tanımaları öğretilecek.
Bunu yanı sıra öğrenciler, emniyet kemeri, çocuk güvenlik koltuğu kullanmanın gerekliliği ile ilgili slogan hazırlayacak. Emniyet kemeri ve çocuk güvenlik koltukları hakkında bilgi verilecek, yaş gruplarına, kiloya ve boya göre nasıl kullanılması gerektiği üzerinde durulacak.
Araçlarda çocukların kucağa alınması, aracın kapasitesinin üzerinde yolcu alınması, araç kullanırken veya trafikte hareket halindeyken cep telefonunun kullanılması, araçların ön koltuklarında çocukların oturtulması gibi durumların trafiği tehlikeye soktuğu anlatılacak.
Öğrencilere, kural ihlallerinin 155 Polis İmdat telefonuna bildirilmesi gerektiği öğretilecek. Öğrencilere ''Trafik Suçları ve Cezaları'' konusunda trafik polisleri ile röportaj yapacaklar ve çalışmaların sınıfta diğer arkadaşlarıyla paylaşacak. Yayalara ve sürücülere verilen trafik cezaları hakkında bilgi aktarılacak.
Hayat kurtarma zinciri anlatılacak
Ders programının ilk yardım ünitesinde ilk yardım ile ilgili temel kavramlar anlatılırken, öğrencilerin ilk yardımın temel uygulamalarından olan bildirmenin önemini kavramalarını sağlamak için bir öğrenci 112 personeli, başka bir öğrenci hasta veya yaralı yakını gibi davranarak, 112'nin aranması sırasında geçen diyalog canlandırılacak.
Öğrencilere, her türlü acil durumlarda 112'nin aranmasının ve gerekli bilgilerin doğru olarak verilmesinin bir insanlık görevi olduğu üzerinde durulacak. Hayat kurtarma zinciri ve ilk yardımın ABC'si anlatılacak.
Araçlarda bulunan ilk yardım çantası, sınıfa getirilerek içindeki malzemeler öğrencilere tanıtılacak. Bu malzemelerin örnek durumlar oluşturularak öğrencilerde uygulaması sağlanacak. Hasta veya yaralının değerlendirilmesinde bilinci, dolaşımı, solunum yolu açıklığının sağlanması ile solunum değerlendirilmesi üzerinde durulacak.
Öğrencilere görsel materyaller veya maket kullanarak ''Temel Yaşam Desteği''nin yapılışı izletilecek ve uygulama yaptırılacak. Doku ve organ bağışının sürücü belgelerinde belirtilmesinin önemi vurgulanacak.
Bilinç kayıplarında ilk yardım uygulaması kazanımı anlatılırken öğrencilerden bayılma ile ilgili bir senaryo hazırlamaları istenecek. Senaryo gereği bayılan öğrenciye sınıfta ilk yardım uygulanacak.
Zehirlenmelerde ilk yardım uygulaması ile ilgili olarak soba, doğalgaz, şofben zehirlenmelerinin belirtileri anlatılarak, yapılacak ilk yardım işlemleri belirtilecek. Derste, kene ısırmasında uygulanacak ilk yardım üzerinde de durularak, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'nin kuluçka dönemi ve belirtileri işlenerek, ortaya çıktığı zaman derhal doktora başvurulması gerektiği üzerinde durulacak.
Yaralı taşıma tekniklerinin de anlatılacağı derste, sürükleme teknikleri, Rentek Manevrası, Altın Beşik gibi yöntemler de uygulamalı olarak yapılacak.
Trafik ve ilk yardım ders programı ortaöğretim okul öğrenci milli eğitim
tarihli haber
Dersimiz.com Haber