Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Politika Forumu'nun hazırladığı "Devlet İlköğretim Okullarında Ücretsiz Öğle Yemeği Sağlamak Mümkün mü?" başlıklı rapor, ilköğretimdeki eşitsizliklerin giderilmesinde Okul Yemeği Programı'nı (OYP) bir çözüm olarak öneriyor.
Rapora göre, ücretsiz öğle yemeği verilmesini sağlayan OYP'nin, sistemin Türkiye'deki ihtiyaca yapacağı katkılara bakarak doğrudan ve dolaylı faydalarını görmek mümkün.
Rapor Okul Yemeği Programı'nın çocuk yoksulluğunun önüne geçilmesi, çocukların okuldaki başarısını arttırması, okul devamsızlığının ve okulun bırakılmasının azaltılmasına katkısının yanı sıra çocuğun fiziki gelişimine de olumlu etkisi olduğunu savunuyor.
Beslenme bozukluklarına bağlı olarak ortaya çıkan hastalıkların oluşumunu engellemesi, yetersiz beslenmeden kaynaklanan davranış bozukluklarını azaltması ve obezite sorununun önlenmesine katkıda bulunması da programın faydaları arasında gösteriliyor.
Üniversitenin raporunda OYP çocuklara doğrudan etkisinin dışında başka özellikleriyle de öneriliyor: Yoksul çiftçiye ve organik tarıma göre tasarlanabilmesi, yemeğin okul mutfağında pişirilmesi durumunda küçük de olsa bir istihdam yaratması, ani ekonomik krizlerde çocukları okulda tutan bir işlev görmesi...
Ayrımcılığın azalmasına katkı
Boğaziçi Üniversitesi'nin hazırladığı rapor, OYP'nin uzun vadeli faydaları arasında toplumsal cinsiyet temelli ayrımcılığın azaltılmasına sağladığı katkının önemine de değiniyor.
OYP'nin okullaşmaya, okul devamlılığına ve eğitim süresine olumlu etkisi dolayısıyla kız çocuklarının hayatına etkisi vurgulanıyor. "Dünya Gıda Programı tarafından yapılan bir veri analizinde, OYP'nin okullaşma oranını artırma etkisinin özellikle kız çocuklarında etkili olduğu saptandı. Söz konusu veri 32 Sahraaltı Afrika ülkesindeki toplam 4000 ilkokuldan toplandı." Aynı veriler Pakistan'da 1998-2004 döneminde, OYP uygulamasının okullaşma oranını yüzde 135 artırdığını; Bangladeş'te de kumanya dağıtımının kız çocukların okullaşmasını yüzde 44, erkek çocuklarının ise yüzde 28 oranında artırdığını gösteriyor.
Çocuk işçiliğini de etkiliyor
OYP bir yandan çocuk işçiliğin azaltılmasına da katkıda bulunuyor. Ücretsiz okul yemeği ailenin çocuğun masraflarında yüzde 10'a varan düzeyde tasarruf sağlamasını sağlıyor. Aynı zamanda çocuğun eğitiminin gelecekteki getirisi de düşünüldüğünde çocuğun okula devam etmesi yönünde bir eğilim ortaya çıkıyor. Bu da okulu bırakıp çalışma zorunluluğunun azalması anlamına geliyor.
kanunsuz yedire yedire doyuramadınız şu millete tembelliğe beleşçiliğe alıştırmayın artık. lafa geldimi çocuk okutuyoruz der aileler cebinden tek lira çıkmaz. hastanede doktoro hemşireye yemek var ama okulun güvenliğinden bile sorumlu nöbetçi öğretmen eşek sucuğundan tost yesin kantinde.
erkan biz bu sıkıntı okulumuzda yaşıyoruz. özellikle servisle ve uzak yerden gelen öğrencilerimiz için öğleyemeği tam bir sıkıntı, öğrencilere ücretsiz öğle yemeği verilmesi gerçekleşirse hem öğrencilerimiz hem de okul idaresi çok büyük bir sıkıntıdan kurtulmuş olacaktır.
Yazılan son 2 yorum gösteriliyor.
İçerikle ilgili 2 yorum yazılmış.
Son Eklenen Eğitim Haberleri
Okullardaki Kılık Kıyafet Yönetmeliği Değişti
Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okullardaki Öğrencilerin Kılık Kıyafetlerine Dair Yönetmelikte değişiklik yapılması hakkındaki yönetmelik Resmi Gazetede yayımlandı.
Resmi Gazetede yayımlanan değişikliğe göre; ilkokul, ortaokul ve liselerde öğrenciler için okul kıyafeti, okul-aile birliği yönetim kurulunun ve ikinci dönem başında yapılacak öğretmenleDevamını Oku
Öğretmenlik Mesleği Kanunu Neler Getirecek?
Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda oy çokluğuyla kabul edilerek yasalaştı.
Kanuna göre, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kariyer basamaklarında ilerlemeleri ve öğretmenlik mesleğine ilişkin diğer hususlar ile Milli Eğitim AkademiDevamını Oku
Öğretmenlik Mesleği Kanunu Yasalaştı
Milli Eğitim Akademisinin kurulması, görevleri, teşkilat yapısı ve personeline ilişkin konular düzenleyen Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
Kanuna göre, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kariDevamını Oku
Okula uyum haftası yarın başlıyor
3 aylık yaz tatilinin ardından 2 Eylül Pazartesi günü okul zili, okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için çalacak. Minik öğrenciler için uyum haftası başlayacak. Bu süreçte anne babaların rolü de önem kazanıyor. Uzmanlar, okula karşı motive edici konuşmaların uyum sürecini hızlandıracağını söylüyor.
Okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için 2 Devamını Oku
2024 MEB yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesi
Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesini yayımladı. Genelgeye göre ilkokullarda sınav saati kaldırıldı. Telefon yasağı devam edecek. Ölçme yaklaşımı yerine, süreç odaklı ölçme ve değerlendirme uygulamaları benimsenecek. Dağıtımı yapılan ders kaynakları dışında kaynak aldırılmaması için önlem alınacak.
Millî Eğitim Devamını Oku