Eğitim Sitesi

7.Sınıf Öğrencilerine SBS için önemli uyarılar

7.Sınıf Öğrencilerine SBS için önemli uyarılar

7.Sınıf Öğrencilerine SBS için önemli uyarılar 2013'te Seviye Belirleme Sınavı'na (SBS) girecek olan 1 milyon 300 bine yakın adayı yakından ilgilendiren hesaplama sistemi çok baş ağrıtacak.
Bu yıl 7'nci sınıfta olup, gelecek yıl sınava girecek öğrenciler SBS'de tam puan alsa bile okul notlarının ortalaması 92 ve altında ise İstanbul'daki ilk 5 okula girmeleri zor. (İstanbul Lisesi, Galatasaray Lisesi, Atatürk Fen Lisesi, Kabataş Lisesi İngilizce-Almanca)
Seviye Belirleme Sınavı'nın önümüzdeki yıldan itibaren puan sistemi değişiyor. SBS'de tüm soruları çözenler 700 tam puan alacak. Öğrencilerin üç yılda aldığı puanlar ve SBS puanı toplanıp, 2'ye bölünerek, SBS yerleştirme puanı oluşturulacak. Burada da okul notları büyük önem kazanacak. Örneğin 6.sınıfta yıl sonu başarı puanı 80 olan bir öğrenci, 7 ve 8'inci sınıflarda 100 alsa bile Ortaöğretime Yerleştirme Puanı (OYP) 490 gelecek. Yani öğrenci tüm derslerin puanları yansıtıldığı için yetenek gerektiren Beden Eğitimi ya da Müzik derslerinde düşük not almışsa dilediği liseye girme şansını yitirecek.

Bakanlığa rapor verildi
Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği (üyesi olan vakıf okullarının) hazırladığı raporu Milli Eğitim Bakanlığı'na verdi. Okul ve velilerin başını ağrıtacak bu uygulama konusunda Milli Eğitim Bakanlığı'na sistemin sakıncalarıyla ilgili bir rapor hazırlayarak, "adaletsiz" olacak bu sistemden vazgeçilmesi uyarısında bulundular.

Sistem çok sakıncalı
Cem Gülan (Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı): Bu sistem sakıncalı. Veliler de okullar da henüz haberdar değil. Yarın öbürgün "Bakanlık bunu nasıl yaptı?" diyebilirler. Milli Eğitim Bakanlığı da bir tedbir düşünüyor olabilir. 100'lük sistem son derece sakıncalı. Ya üniversiteye girişte uygulanan ağırlıklı yıl sonu başarı puanı gibi hesaplama yapılmalı. Okulun sınavda elde ettiği başarıya endekslenmeli. Ya da sadece sınav puanına bakılmalı. Hepsinden önemlisi Türkiye bu sınavlardan kurtulmalı. Bu sınav sistemi, Türkiye'nin canına okuyor. Gerekirse Anadolu liselerinden vazgeçilmeli.

Notları yüksek tutan avantajlı
- Bir öğrenci 6.sınıfta 80 yıl sonu başarı puanı elde etmiş olsun. 7 ve 8'inci sınıfta 100 yıl sonu başarı puanı elde etse ve 8. sınıf sonunda SBS'de tüm soruları çözüp 700 tam puan alsa bile yerleştirme puanı (80+100+100+700)/20=490 olacak. Bu son derece başarılı çocuk dilediği yere giremeyecek. Ancak, velisini kaçırmak istemeyen ya da yüksek başarı ile öğrenci toplamaya çalışan başka bir okul bu öğrencinin notlarını tamamen 100 verirse öğrenci dilediği okula girmiş olacak.

Bu durum bazı okullarda notların yükseltilmesine teşvik ediyor. Notları yüksek tutan okullar öğrenciler için avantaj hale gelecek.

- Kendi okulunda YBP'ye (Yıl Sonu Başarı Puanı) göre birinci olan öğrenci her üç yıla ait YBP'si 100 olmadığı takdirde sınavdan tam puan alsa bile OYP'si (Ortaöğretime Yerleştirme Puanı) tam puana ulaşamayacak. Özellikle şu anki 6. sınıf öğrencilerinin bu durumu telafi etme şansı ortadan kalkmış durumda. Hoşgörülü ve rahat puan veren okullar bu durumdan kazançlı çıkacak, disiplinli ve hassas puan veren okullar ise öğrencilerin şansını yitirmesine neden olacak. Öğrenciler sürekli not kaygısı yaşayacak. Sistem gittikçe zedelenecek.

Milliyet

tag 7.Sınıf 2013 sbs sınavı milli eğitim fen liseleri özel okullar anadolu liseleri

tarihli haber

  

özlem kotan bu haberler doğrumu ? peki

yusuf ya bu ne böyle saçma şeymi olur

ALİ NOTLARIN ÖNEM KAZANMASI AÇISINDAN ÇOK İYİ.ÖĞRETMEN RASTGELE NOT VERMEYECEK ÖĞRENCİ İSE NOTUN KIYMETİNİ BİLECEK.

Yazılan son 3 yorum gösteriliyor.

İçerikle ilgili 3 yorum yazılmış.

Son Eklenen Eğitim Haberleri

Okullardaki Kılık Kıyafet Yönetmeliği Değişti

Okullardaki Kılık Kıyafet Yönetmeliği Değişti

Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okullardaki Öğrencilerin Kılık Kıyafetlerine Dair Yönetmelikte değişiklik yapılması hakkındaki yönetmelik Resmi Gazetede yayımlandı. Resmi Gazetede yayımlanan değişikliğe göre; ilkokul, ortaokul ve liselerde öğrenciler için okul kıyafeti, okul-aile birliği yönetim kurulunun ve ikinci dönem başında yapılacak öğretmenle Devamını Oku

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Neler Getirecek?

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Neler Getirecek?

Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda oy çokluğuyla kabul edilerek yasalaştı. Kanuna göre, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kariyer basamaklarında ilerlemeleri ve öğretmenlik mesleğine ilişkin diğer hususlar ile Milli Eğitim Akademi Devamını Oku

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Yasalaştı

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Yasalaştı

Milli Eğitim Akademisinin kurulması, görevleri, teşkilat yapısı ve personeline ilişkin konular düzenleyen Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Kanuna göre, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kari Devamını Oku

Okula uyum haftası yarın başlıyor

Okula uyum haftası yarın başlıyor

3 aylık yaz tatilinin ardından 2 Eylül Pazartesi günü okul zili, okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için çalacak. Minik öğrenciler için uyum haftası başlayacak. Bu süreçte anne babaların rolü de önem kazanıyor. Uzmanlar, okula karşı motive edici konuşmaların uyum sürecini hızlandıracağını söylüyor. Okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için 2 Devamını Oku

2024 MEB yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesi

2024 MEB yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesi

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesini yayımladı. Genelgeye göre ilkokullarda sınav saati kaldırıldı. Telefon yasağı devam edecek. Ölçme yaklaşımı yerine, süreç odaklı ölçme ve değerlendirme uygulamaları benimsenecek. Dağıtımı yapılan ders kaynakları dışında kaynak aldırılmaması için önlem alınacak. Millî Eğitim Devamını Oku

7.Sınıf Öğrencilerine SBS için önemli uyarılar

Eğitim Haberleri Ana Sayfa