Eğitim Sitesi

MEB'den 4+4+4 kitapçığı

MEB'den 4+4+4 kitapçığı

MEB'den 4+4+4 kitapçığı Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), zorunlu eğitimi kademelendirerek 12 yıla çıkaran yasanın uygulanmasına ilişkin olarak merak edilen soruları yanıtlamak amacıyla "4+4+4 kitapçığı" hazırladı. Kitapçığa göre, ilkokul 4. sınıftan itibaren okutulan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin yanı sıra 1. sınıftan itibaren "ahlak eğitimi", "değer eğitimi" veya "karakter eğitimi" gibi uygulama temelli derslere yer verilebilecek. Din eğitimi içerikli derslere imam hatip liselerindeki meslek dersi öğretmenleri ile ilahiyat mezunları da girebilecek. Sadece ders sırasında olmak üzere imam hatip okulları dışındaki okullarda da kız öğrenciler Kuran derslerinde başörtüsü takabilecek.

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in önsözüyle 58 sorunun bulunduğu kitapçıkta yeni sistemle ilgili merak edilen hususların bir araya getirildiği kaydedildi. Kitapçığa göre, 4+4+4 sistemi okullarda şöyle uygulanacak:

61 aylık çocuk okula...
- 2012-2013 öğretim yılında 30 Eylül 2012 itibarıyla 5 yaşını tamamlayacak olan çocuklar, ilkokul 1. sınıf öğrencisi olarak kaydedilecek. Şu anda ilköğretim 5, 6 ve 7. sınıflarda okuyan çocuklar ise aynı ilköğretim okullarında okumaya devam edecek. 30 Eylül 2012 itibarıyla 66. ayını dolduranların kayıt işlemi e-okul sistemi üzerinden merkezi sistemle yapılacaktır. 30 Eylül 2007'den sonra doğan ve gelişim yönünden yeterince hazır olduğu düşünülen 61-66 ay arasındaki çocuklar ise velisinin istemesi halinde ilkokula yönlendirilebilecek.

- 4. sınıfta okuyan öğrenciler ortaokul öğrencisi olacak. Ancak sınıf numaralarında kesinti ve yeniden başlama söz konusu olmayacak.

- İlkokul 4. sınıfı tamamlayan çocuklar ya imam hatip ortaokullarına ya da genel ortaokullara devam edecek. Genel ortaokullar ile imam hatip ortaokullarında okutulacak zorunlu dersler ile seçmeli Kuranıkerim ve Hz. Peygamber'in Hayatı derslerinde herhangi bir fark olmayacak.

- Önümüzdeki öğretim yılı için imam hatip ortaokullarının sadece 5. sınıflarına öğrenci alınacak. Ortaokulların ara sınıflarında okuyan öğrencilerin imam hatip ortaokullarına geçişi mümkün olmayacak.

Ücretli öğretmen formülü
- İlkokul programları kademeli olarak yenilenecek. 2012-2013 eğitim-öğretim yılı için yeni ders kitapları yazılmasını gerektirecek boyutta bir program değişikliği olmayacak. Ancak önümüzdeki öğretim yıllarında ders kitaplarında bazı değişiklikler yapılabilecek.

- İlkokullarda, ilköğretim 2-4. sınıflarında okutulan program, yine okutulmaya devam edecek. Ancak 1. sınıf programlarında yeni yaş durumu dikkate alınarak gerekli düzenlemeler yapılacak.

- Okul öncesi öğretmenleri yine okul öncesi öğrencilerine, sınıf öğretmenleri ise ilkokuldaki öğrencilere ders verecek.

- Uygulamanın ilk yılında okula kayıt yaşının erkene çekilmesi nedeniyle birinci sınıflar düzeyinde doğacak öğretmen ihtiyacı, sistemde bulunan ücretli öğretmenlerle karşılanacak.

Genel liseler kaldırılacak
- Bu yıl 8. sınıfta okuyan ve Seviye Belirleme Sınavı'na (SBS) giren öğrenciler, sınav sonucuna göre öğrenci alan okullar ile düz liselere, imam hatip liselerine veya mesleki ve teknik liselerden birine kayıt yaptıracak.

- SBS sistemi birkaç yıl daha mevcut haliyle devam edecek. Ancak uzun dönemde bu sınavlar eleme, sıralama ve yerleştirme amaçlı değil, programlardaki kazanımların ölçülmesi ve değerlendirilmesi amaçlı yapılacak.

- Genel liselerin anadolu liselerine dönüştürülmesi çalışmaları önümüzdeki öğretim yılı sonunda tamamlanacak. Genel liseler tamamen kaldırılacak. Bu liseler ya anadolu lisesi ya da mesleki ve teknik liseye dönüştürülecek.

Sınav sistemi sil baştan
- Liselerden üniversiteye geçişte uygulanan sınav sistemi birkaç yıl içinde değiştirilecek. Şimdiki gibi öğrenci seçme, sıralama ve elemeye dayalı merkezi sınav sistemi ortadan kaldırılarak, eğitim sisteminin kalitesini ölçen değerlendirme sınavları yapılacak.

- Mesleki ve teknik eğitimde, türlerin tamamı kaldırılacak ve programlar güncellenerek artırılacak.

- Ortaokullarda mesleki eğitim verilmeyecek. Kitapçıkta bu konuda çok yoğun bir şekilde "kara propaganda" yapıldığı öne sürülerek, "Eğer bundan amaç, imam hatip ortaokulları ise evet bu değişikliklerle sadece imam hatip ortaokulları kurulmuştur" denildi.

- Azınlık okullarında Kuranıkerim ve Hz. Peygamberimizin Hayatı dersleri okutulmayacak.

- İlkokul 4. sınıftan itibaren okutulan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi'nin yanı sıra, "gelişim özellikleri dikkate alınarak" 1. sınıftan itibaren ahlak eğitimi, değer eğitimi veya karakter eğitimi gibi uygulama temelli derslere yer verilebilecek.

- Din eğitimi içerikli dersler için öncelikle Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi öğretmenlerinden ve imam hatip liselerindeki meslek dersi öğretmenlerinden yararlanılacak. İhtiyaç giderilemezse ilahiyat mezunu ve pedagojik formasyonu olan kişilerden yararlanılacak.

- Sadece ders sırasında olmak üzere imam hatip okullarında kız öğrenciler isterlerse Kuranıkerim dersine "başörtülü" olarak girebilecek. İmam hatip okulları dışındaki okullarda da yine aynı şekilde o derse mahsus olmak üzere başörtülü ders yapılabilecek.

'12 yıl' açıklaması
- Karma eğitim şimdi olduğu gibi devam edecek, eğitimin türüne, imkân ve zorunluluklara göre bazı okullar yalnızca kız veya yalnızca erkek öğrencilere ayrılmaya devam edecek. Bu sistem nedeniyle kız çocuklarının erken evliliğinin yeniden gündeme geleceği ve artacağı yönünde çok tartışma yapıldığının belirtildiği kitapçıkta, "12 yıllık zorunlu eğitim sürecini bitirmeyen hiçbir öğrencimizin eğitim sistemi dışına çıkıp, erken yaşta evlenmeleri mümkün değildir" denildi.

- Ortaokul 1. sınıflarda haftalık ders çizelgelerinde özel veya resmi okul ayrımı olmayacak. Ancak tüm okullarda haftalık ders çizelgesinde temel derslerle birlikte yabancı dil ders saatlerinde esneklik sağlanabilecek. Seçimlik derslerle yabancı dil saatleri artırılabilecek.

- Yabancı okullar ortaokul açamayacak. Özel Türk okulları ise bağımsız ortaokul açabilecek. Galatasaray Lisesi, İstanbul Erkek Lisesi ve fen liselerinin ortaokulları ise açılmayacak.

15 okul imam hatip ortaokuluna dönüştürüldü
28 Şubat sonrası kapatılan ve 2012-2013 öğretim yılında yeniden açılacak olan imam hatip ortaokullarının sayısı iller bazında belli olmaya başladı. Bu kapsamda ilk olarak Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü, ilköğretim okullarını yeni sisteme göre ayırdı. 15 ilköğretim okulu imam hatip ortaokuluna dönüştürülürken, Çankaya ve Kızılcahamam Rehberlik Araştırma merkezlerine ait ek binaların da imam hatip ortaokulu olarak hizmete açılmasıyla birlikte, Ankara'da 17 yeni imam hatip okulu kurulmuş oldu. Mevcut imam hatip liselerinin bünyesine eklenen yeni ortaokullarla birlikte, eylül ayında başlayacak yeni öğretim yılında Ankara'da toplam 31 okulda imam hatip yetiştirilecek. Ankara'da bu yıla kadar 8 yıllık eğitim veren 451 ilköğretim okulu, "ilkokul" olarak belirlendi. 216 ilköğretim okulunun ise ikili sistemde "ilkokul ve ortaokul" olarak hizmet vermesi kararlaştırıldı. 220 ilköğretim okulu ve 2 lise de ortaokul olarak planlandı. Yeni sistemle birlikte başkentte 17'si yeni toplam 31 tane imam hatip okulu hizmet verecek.

AA
AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU
Ankara

tag güncel eğitim haberleri 12 yıllık sistem zorunlu eğitim hakkında Milli Eğitim Bakanlığı MEB 2013 okula kayıt kuran dersleri imam hatipler kaç yaşında kayıt olacak Ömer Dinçer

tarihli haber

  

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Son Eklenen Eğitim Haberleri

Okullardaki Kılık Kıyafet Yönetmeliği Değişti

Okullardaki Kılık Kıyafet Yönetmeliği Değişti

Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okullardaki Öğrencilerin Kılık Kıyafetlerine Dair Yönetmelikte değişiklik yapılması hakkındaki yönetmelik Resmi Gazetede yayımlandı. Resmi Gazetede yayımlanan değişikliğe göre; ilkokul, ortaokul ve liselerde öğrenciler için okul kıyafeti, okul-aile birliği yönetim kurulunun ve ikinci dönem başında yapılacak öğretmenle Devamını Oku

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Neler Getirecek?

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Neler Getirecek?

Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda oy çokluğuyla kabul edilerek yasalaştı. Kanuna göre, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kariyer basamaklarında ilerlemeleri ve öğretmenlik mesleğine ilişkin diğer hususlar ile Milli Eğitim Akademi Devamını Oku

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Yasalaştı

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Yasalaştı

Milli Eğitim Akademisinin kurulması, görevleri, teşkilat yapısı ve personeline ilişkin konular düzenleyen Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Kanuna göre, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kari Devamını Oku

Okula uyum haftası yarın başlıyor

Okula uyum haftası yarın başlıyor

3 aylık yaz tatilinin ardından 2 Eylül Pazartesi günü okul zili, okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için çalacak. Minik öğrenciler için uyum haftası başlayacak. Bu süreçte anne babaların rolü de önem kazanıyor. Uzmanlar, okula karşı motive edici konuşmaların uyum sürecini hızlandıracağını söylüyor. Okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için 2 Devamını Oku

2024 MEB yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesi

2024 MEB yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesi

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesini yayımladı. Genelgeye göre ilkokullarda sınav saati kaldırıldı. Telefon yasağı devam edecek. Ölçme yaklaşımı yerine, süreç odaklı ölçme ve değerlendirme uygulamaları benimsenecek. Dağıtımı yapılan ders kaynakları dışında kaynak aldırılmaması için önlem alınacak. Millî Eğitim Devamını Oku

MEB'den 4+4+4 kitapçığı

Eğitim Haberleri Ana Sayfa