MEB Ortaöğretim programları anket sonuçları
Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) mevcut ortaöğretim programlarını değerlendirmek üzere yaptığı araştırma sonucunda, öğrenciler alan ders saatlerinin, özellikle geometri ders saatlerinin, öğretmenler ise tüm ders saatlerinin artırılmasını önerdi.
MEB, Ortaöğretim Projesi kapsamında geliştirilerek uygulamaya konulan genel ortaöğretim ders programlarının değerlendirilmesine yönelik bir araştırma gerçekleştirdi. Araştırma için ders programları hakkında öğretmenlerin, öğrencilerin, velilerin ve yöneticilerin düşüncelerine yönelik anket çalışması uygulandı. Anket, 268 genel ortaöğretim kurumlarında yapılırken, 2 bin 895 öğretmene, 2 bin 212 öğrenciye ve 2 bin 161 veliye sorular yöneltildi. Araştırma sonuçlarına göre, öğretmenlerin çoğu "genel ortaöğretim programlarını eğitimin genel amaçlarıyla tutarlı" bulurken, çok az sayıdaki öğretmen, "program belli bir felsefi görüşü temele almaktadır" görüşüne katıldığını belirtti. Programların çeşitlilik gösterdiğini belirten öğretmenlerin oranı yüzde 84,8 olarak belirlenirken, öğretmenlerin yaklaşık yarısı programın bireysel farklılıkları dikkate aldığını vurguladı.
En çok yazılı sınav yapılıyor
Öğretmenlerin büyük çoğunluğu yazılı sınavları ve sözlü sınavları "ara sıra" veya "her zaman" kullandıklarını belirtirken, yazılı sınavları matematik-geometri, fizik ve tarih dersi öğretmenlerinin daha sık kullandığı, İngilizce öğretmenlerinin ise daha az kullandığı belirlendi. Sözlü sınavlar en fazla coğrafya, en az fizik öğretmenleri tarafından kullanılıyor. Öte yandan ankete katılan öğretmenlerin büyük çoğunluğu "çoktan seçmeli testleri", "doğru-yanlış testleri", "kısa cevaplı testleri" ve "eşleştirme testlerini" ara sıra veya her zaman kullandıklarını belirtti. Çoktan seçmeli testleri en sık biyoloji ve coğrafya öğretmenleri uyguluyor.
Ölçme ve değerlendirme yöntemlerinden "projeleri", "performans görevleri" ve "portfolyo" ölçme ve değerlendirme yöntemlerini kullanan öğretmenlerin oranın da yüksek olduğu belirlendi. Araştırma, öğretmenlerin en çok "yazılı sınavı" ölçme ve değerlendirme aracı olarak kullandığını ortaya çıkardı.
Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 59,8'i programın anlaşılırlığı konusunda memnuniyet duyduklarını vurguladı. Öğretmenler, en çok programın "bilgi ve iletişim teknolojilerinin" kullanılmasına imkan sağlamasından memnun olduklarını belirtirken, en az ise "ünitelere ayrılan zamandan" memnun olduklarını söyledi.
Performans görevi en çok fen liselerinde
Genel ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören öğrenciler ise programları gelişim düzeylerine uygun bulduklarını belirtti. Öğrencilerin derslerde kullanılan öğretim yöntem, tekniklerine ilişkin görüşleri incelendiğinde, öğrencilerin derslerde en sık "anlatma" ile "soru-cevap" yönteminin, en az ise "drama ve rol oynama", "küme çalışması" ve "bilgisayar destekli öğretim" yöntemlerinin kullanıldığı ortaya çıktı. Öğrencilerin çoğu "performans görevi"nin derslerde ara sıra kullanıldığını belirtirken, fen lisesi öğrencileri bu yöntemin en çok kullanıldığını, genel lise öğrencileri en az kullanıldığını söyledi.
Başarıyı ölçmede kullanılan klasik yöntemlerin kullanımında en çok genel liseye giden öğrenciler memnunken, en az fen lisesi öğrencileri memnun oldukları vurgulandı. Derslerde bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanımında en çok fen lisesi öğrencileri memnun olduklarını, en az memnun ise genel lise öğrencilerinin olduğu belirlendi.
Temel hayat becerilerini kazandırıyor
Velilere de sorular yöneltilen araştırmada, veliler "ortaöğretimde alınan eğitimin öğrencilere temel hayat becerilerini kazandırdığı" görüşünü dile getirdi. Veliler, alınan eğitimin veliyi öğrenme sürecine dahil etmediğini bildirdi. Velilerin çocuklarını duyuşsal özelliklerinde, becerilerindeki değişimi belirlemeye yönelik ifadelere de yer verilen araştırmada, şunlara yer verildi: "Velilerin görüşlerine göre, okulda alınan eğitim çocuğun özelliklerinde, becerilerinde genel olarak olumlu değişmelere yol açmıştır. Çocukların tahmin becerilerinde ve sorumluluk bilincinde diğer konulara göre daha olumlu gelişme sağlandığı görülmüştür. Olumlu olmakla birlikte görece daha az gelişme gösterilen özellikler öğrendiklerini günlük hayatta kullanma becerileri ve planlı ders çalışma alışkanlığıdır."
Müfredat çok yoğun
Mevcut ortaöğretim programının güçlü yönlerini değerlendiren öğretmenler, "programın bireysel farklılığı gözettiğini, araştırmaya yönlendirdiğini, kazanım sayısının az olduğunu, öğrenciyi keşfe yönelttiğini" anlattı. Zayıf yönlerini de değerlendiren öğretmenler programın "etkinliklerin amaca hizmet etmediğini, öğrencilerin yeteneklerini ortaya çıkarmaya müsait olmadığını", "mevcut sınav sisteminin öğrenciler ve öğretmenleri ezberci olmaya zorladığı, çok ev ödevinin öğrencileri yorduğu, kitaplarda sürekli tekrar görüldüğü, dersler erken bittiği için öğrencilere fazla boş vakit kaldığı, ders kitaplarının günceli takip etmediği, müfredatın çok yoğun olduğu, öğrencilere üniversite düzeyinde bilgi yüklemesi yapıldığı, kitapları yazan kadronun donanımlarının yetersiz olduğu" şeklinde görüşler dile getirdiler. Programda yer alan bazı kazanımların" gereksiz, öğrencinin hiçbir alanda işine yaramayacağı" düşüncesini belirten öğretmenler, programın genellikle "ÖSS doğrultusunda akademik bilgilerle yüklü, çok fazla ezber bilginin yer aldığı, sayısal bölüm öğrencisini dersten soğuttuğu" fikrini savundu. Derslere ilişkin değerlendirmede bulunan öğrenciler, coğrafya öğretim programının konu içeriğinin öğrencilerin ihtiyaçlarını karşıladığını, ders kitaplarında bilgisayarla matematik öğrenmeyle ilgili bölümlerin olabileceğini, geometri ders saatlerinin artırılması gerektiğini, matematik dersinin içeriğinin ağır olduğunu belirtti.
tarihli haber
Dersimiz.com Haber