Eğitim Sitesi

YÖK'ten pedagojik formasyon uygulaması

YÖK'ten pedagojik formasyon uygulaması

YÖK'ten pedagojik formasyon uygulaması Yükseköğretim Genel Kurulu, 13 Eylül'de düzenlediği toplantıda, pedagojik formasyon sertifika programlarına ilişkin düzenleme yaptı.

Düzenlemeyle, 64 üniversitede toplam 15 bin kişilik pedagojik formasyon sertifika açılmasına imkanı verildi.

Kararla, geçen yıla göre bin 600 kişinin daha fazla formasyon alması sağlanacak. Geçen yıl 53 üniversitede toplam 13 bin 400 kişilik pedagojik formasyon sertifika programı açılmıştı.

Karara göre, sertifika programının uygulanmasına izin verilebilmesi için yükseköğretim kurumlarının, eğitim bilimleri bölümleri altında yer alan Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme, Eğitim Programları ve Öğretim, Eğitim Yönetimi Teftişi Planlaması ve Ekonomisi ile Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dallarında, kadrolu en az 5 öğretim üyesinin olması veya söz konusu alanlarda üniversitede kadrolu doçent veya doktor unvanı almış öğretim üyesi ya da elemanlarının toplamının en az 5 olması gerekiyor.

Bu kapsamda yeterli öğretim üyesi şartını sağlayan 64 üniversitede pedagojik formasyon sertifika programı açılmasına izin verildi.

Pedagojik formasyon programı açılması uygun görülen üniversiteler ve kontenjanları şöyle:

''Abant İzzet Baysal Üniversitesi 200, Adıyaman Üniversitesi 200, Adnan Menderes Üniversitesi 200, Ahi Evran Üniversitesi 200, Atılım Üniversitesi 200, Akdeniz Üniversitesi 200, Ankara Üniversitesi 350, Anadolu Üniversitesi 350, Amasya Üniversitesi 200, Atatürk Üniversitesi 350 ,Bahçeşehir Üniversitesi 200, Balıkesir Üniversitesi 200, Başkent Üniversitesi 200, Bülent Ecevit Üniversitesi 200, Celal Bayar Üniversitesi 200, Cumhuriyet Üniversitesi 200, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi 200, Çankırı Karatekin Üniversitesi 200, Çukurova Üniversitesi 350, Dicle Üniversitesi 200, Düzce Üniversitesi 200, Dokuz Eylül Üniversitesi 350, Ege Üniversitesi 350, Erciyes Üniversitesi 350, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi 200, Erzincan Üniversitesi 200, Fatih Üniversitesi 200, Fırat Üniversitesi 200, Gazi Üniversitesi 350, Gaziantep Üniversitesi 200, Gaziosmanpaşa Üniversitesi 200, Giresun Üniversitesi 200, Harran Üniversitesi 200, İnönü Üniversitesi 200, İstanbul Üniversitesi 350, Kafkas Üniversitesi 200, Kahramanmaraş Sütçü İman Üniversitesi 200, Karabük Üniversitesi 200, Karadeniz Teknik Üniversitesi 200, Kastamonu Üniversitesi 200, Kırıkkale Üniversitesi 200, Marmara Üniversitesi 350,Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi 200, Mevlana Üniversitesi 200, Mersin Üniversitesi 200, Nevşehir Üniversitesi 200, ,Necmettin Erbakan Üniversitesi 350, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi 200, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi 200, Okan Üniversitesi 200, Ondokuz Mayıs Üniversitesi 300, Pamukkale Üniversitesi 200, Selçuk Üniversitesi 350,Sakarya Üniversitesi 350, Siirt Üniversitesi 200, Süleyman Demirel Üniversitesi 200, Trakya Üniversitesi 200, Uludağ Üniversitesi 200, Uşak Üniversitesi 200, Yıldız Teknik Üniversitesi 350, Yakındoğu Üniversitesi 200, Yeditepe Üniversitesi 200, Yüzüncü Yıl Üniversitesi 200, Zirve Üniversitesi 200''

Sertifika programı açamayacak üniversiteler

Pedagojik formasyon sertifikası vermek için YÖK 'e başvuran 8 üniversiteye ise yeterli öğretim üyesi şartını sağlayamadıkları gerekçesiyle izin verilmedi.

Buna göre, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Bartın Üniversitesi, Bozok Üniversitesi, Dumlupınar Üniversitesi, Hasan Kalyoncu Üniversitesi, Lefke Avrupa Üniversitesi ile Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi bu eğitim öğretim yılında sertifika programı açamayacak.

MEB'in ihtiyaçlarına ayrılan kontenjan arttı

Geçen yıl yüzde 20'si Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) ihtiyaç duyduğu alanlara ayrılan pedagojik formasyon programlarındaki kontenjanlar, bu yıl yüzde 20 artışla yüzde 40'a çıkarıldı.

Kararla, sertifika programlarındaki kontenjanın yüzde 40'ı MEB'in ihtiyaç duyduğu atamaya esas alanlardan ''Rehber öğretmen, okul öncesi, İngilizce, din kültürü ve ahlak bilgisi, imam hatip lisesi meslek dersleri, teknoloji ve tasarım, Türk dili ve edebiyatı, zihin engelliler sınıf öğretmenliği, görsel sanatlar veya resim, müzik, matematik'' için kaynak gösterilen alan mezunlarına ayrılacak...

Bu yıl geçen yıldan farklı olarak, imam hatip lisesi meslek dersleri ile görsel sanatlar/resim dersleri, MEB'in ihtiyaç duyduğu alanlar için ayrılan kontenjanlara dahil oldu.

Formasyon için geriye kalan kontenjanın yüzde 60'i ise bu belirtilen alanlarla birlikte Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı'nın 80 sayılı kararında yer alan tüm alanlarda öğretmenliğe kaynak olarak gösterilen program mezunlarına ayrılacak.

Formasyondan alınacak ücretin tavan fiyatı belli oldu

Yükseköğretim kurumları, pedagojik formasyon sertifika programlarındaki kontenjanın en fazla yüzde 50'sini kendi üniversitesi mezunlarına ayırabilecek.

Karara göre, sertifika programından ücret alınıp alınmayacağına üniversiteler karar verecek. Sertifika programından alacağı ücret, devlet üniversitelerinin eğitim fakültelerinin ikinci öğretim programları için alınan ücretin bir kat fazlası olan 2 bin 54 lirayı geçemeyecek.

Başvuru için üniversitelere 2009-2010 eğitim öğretim yılından itibaren kayıt yaptıran öğrencilerin not ortalamasının en az 4 üzerinden 2,5 veya 100 üzerinden 65 olması gerekiyor.

Yükseköğretim programlarına 2009-2010 eğitim öğretim yılından önce kayıt yaptıran öğrencilerde bu şart aranmamasına ilişkin kararın uygulanmasında yaşanan sıkıntılar ve üniversiteler arasındaki not sistemi karışıklıklarının birbiriyle uyumlu olmaması ve standart yöntemin bulunmaması nedeniyle, adayların not ortalamasının 4'lük sistemden 100'lük sisteme dönüştürülmesine, adayın mezun olduğu üniversitenin dönüşüm bilgisi kullanılacak, başvurulan üniversiteler tarafından herhangi bir dönüştürme işlemi yapılmayacak.

YÖK Genel Kurulu'nda alınan kararlar, üniversite rektörlüklerine gönderildi

güncel eğitim haberleri YÖK pedagojik formasyon MEB üniversite

tarihli haber

  

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Son Eklenen Eğitim Haberleri

Okul Öncesi ve İlköğretim Yönetmeliğinde Değişiklik

Okul Öncesi ve İlköğretim Yönetmeliğinde Değişiklik

Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmî Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Yönetmeliğe göre güzel sanatlar müzik ilkokulu, güzel sanatlar müzik ortaokulu, spor ortaokulu ve meslek ortaokulu, "ilköğretim düzeyinde farklı program uygulayan okullar" ol Devamını Oku

Okullarda İlk Dönem Sona Erdi

Okullarda İlk Dönem Sona Erdi

Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lisede okuyan yaklaşık 19 milyon öğrenci, bugünden itibaren birinci dönem karnelerini alarak yarıyıl tatiline girdi. Türkiye'de 9 Eylül 2024'te başlayan 2024-2025 eğitim öğretim yılının birinci dönemi bugün sona erdi. İlk ve ortaöğretim kurumlarındaki yaklaşık 19 milyon öğrenci, yarıyıl tatilini yapmak üzere karnelerin Devamını Oku

Bakan Tekin'den Yarıyıl Tatili Mesajı

Bakan Tekin'den Yarıyıl Tatili Mesajı

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Yarıyıl Tatili Dolayısıyla Bir Mesaj Yayımladı Bakan Tekin mesajında şunları söyledi: "Sevgili Öğrencilerim, Kıymetli Öğretmenlerim ve Değerli Velilerimiz, 2024-2025 eğitim-öğretim yılının ilk yarısını başarıyla tamamladığımız bugünlerde, sevgili evlatlarımızın karne heyecanını yürekten paylaşıyor; hepi Devamını Oku

Öğretmen atamalarında AGS şartı getirildi

Öğretmen atamalarında AGS şartı getirildi

Öğretmen atamalarında KPSS yerine Akademi Giriş Sınavı zorunluluğu getirildi. Resmi Gazetede yayınlanan yeni yönetmeliğe göre, öğretmen atamalarında KPSS şartı kaldırıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanıp, Resmi Gazetede yayınlanan yönetmeliğe göre, 1 Eylül 2025 tarihi itibariyle öğretmen atamalarından bu şart aranmayacak. Bu ta Devamını Oku

Okullardaki Kılık Kıyafet Yönetmeliği Değişti

Okullardaki Kılık Kıyafet Yönetmeliği Değişti

Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okullardaki Öğrencilerin Kılık Kıyafetlerine Dair Yönetmelikte değişiklik yapılması hakkındaki yönetmelik Resmi Gazetede yayımlandı. Resmi Gazetede yayımlanan değişikliğe göre; ilkokul, ortaokul ve liselerde öğrenciler için okul kıyafeti, okul-aile birliği yönetim kurulunun ve ikinci dönem başında yapılacak öğretmenle Devamını Oku

YÖK'ten pedagojik formasyon uygulaması