Eğitim Sitesi

İşte hükümetin dershanelerle ilgili planı

İşte hükümetin dershanelerle ilgili planı

İşte hükümetin dershanelerle ilgili planı 2014'e kadar dershaneleri özel okula dönüştürmeyi planlayan hükümet, hem devlet okullarında eğitim kalitesini artıracak hem de dersane sahiplerine teşvik verecek.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Dershaneler kapanacak" sözleri üzerine başlayan çalışma son aşamaya geldi.

Dershanelerin özel okullara dönüştürülmesi için arsa ve vergi muafiyeti gibi teşvikler verilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı'nın koordinatörlüğünde hazırlanan MEB 2010-2014 Stratejik Planı'nın, Özel Öğretim başlıklı bölümünde stratejik hedef olarak, "2014 sonuna kadar dersanelerin yüzde 70'inin özel okula dönüştürülmesini teşvik etmek" yer aldı. Dersane sahiplerine verilecek teşvikler arasında arsa tahsisi, vergi muafiyeti yer alırken, çocukları hem devlet okuluna hem de dersaneye giden velilerin çocuklarını özel okullara göndermeleri için teşvik edilmesi de öngörüldü.

Önce eğitim kalitesi sonra teşvik gelecek

-Milli Eğitim 12 yıllık zorunlu eğitimi dershanelere karşı koz olarak kullanacak.

-Tedbirlerin başında eğitim kalitesini artırmak geliyor. Bunun için öğretmenler belirli aralıklarla sınavlara tabi tutulacak.

-Performansları ile birlikte akademik başarılarının yanı sıra sınavdan aldıkları puana göre yükselecekler ve buna göre ücretleri, sorumlulukları, statüleri ve kariyerleri artmış olacak.

-Böylece eğitimde de kalite artmış olacak ve öğrenciler dershaneye ihtiyaç duymadan gerekli eğitimlerini okullarından almış olacak.

Öğretmenlere sıkı denetim

-Öğretmenlerin hem okulda hem de dershanede çalışmasını engellemek için her ilde denetleme ekibi oluşturuldu. Bakanlık geçtiğimiz aylarda dershanelerde denetimler yaparak hem devlet okullarında hem de dershanede çalışan öğretmenleri tespit etti.

-Bakanlık özel öğretim alanında hizmet veren denetim personelinin nicelik olarak yetersiz olduğunu savunurken, bu kapsamda alanında yetişmiş müfettişlerin sayıları ve hizmet içi eğitim faaliyetlerini artırmayı planlıyor.

Fen lisesi düzeyinde eğitim

-Yeni sistemle birlikte okullarda esnek eğitim modeline geçildi. İsteyen öğrenci seçmeli derslerinde fen, sosyal bilimler, matematik gibi ekstra derslerden eğitim alarak kendini geliştirebilecek.

-Öğrenciler dershanelere gerek duymadan bulunduğu okullarda Anadolu ya da fen lisesi düzeyinde eğitim alabilecek.

-Dershanelerin özel okula dönüştürülme çalışmaları sırasında sınavlar öncelikle ele alınacak. Sınavlar, dershanelere ihtiyaç kalmadan yeniden şekillendirilecek. Seviye Belirleme Sınavı (SBS) da kaldırılıyor. Böylece öğrenciler okullara girmek için dershanelere ihtiyaç duymayacak. SBS sınavı sadece Türkiye'nin eğitim seviyesini ölçmek için kullanılacak.

-Yükseköğretime Geçiş Sınavı kaldırılacak. Yerine olgunluk sınavı getirilecek. Burada öğrencilerin lise öğrenimleri boyunca aldıkları eğitime ilişkin sorular sorulacak.

Derslik açığı da kapatılacak

-Plana göre dershanelerin kalkmasıyla birlikte özel okullara teşvik sağlanacak.

-Dershanelerini kapatarak bunun yerine üniversite, özel okul, kolej, anasınıfı, anaokulu ve kreş açan eğitim işletmelerine büyük kolaylıklar tanınacak.

-Böylelikle 4+4+4 düzenlemesiyle ortaya çıkacak okul/derslik açığı kapatılacak ve aileler de dershane ücretlerinden kurtulacak. Sistemle öğrenci kendine daha fazla vakit ayıracak.

Öğrencisiz kalmayacaklar

-İlk olarak bina, bahçe, kitaplık, derslik, uygulama sınıfı, konferans salonu gibi özellikleri ile okul standartlarına uygun dershaneler özel okula dönüştürülecek.

-Geriye kalan dershaneler için arsa tahsisi, vergi muafiyeti gibi teşvikler verilerek özel okul yatırımı yapmaları sağlanacak.

-Çocuğunu hem devlet okuluna hem dershaneye gönderen veliler çocuklarını özel okullara göndermeleri için teşvik edilecek.

-Bu okullara burslu, yarı burslu öğrenci okutma zorunluluğu getirilecek.

-Özel okullar da öğrencisiz bırakılmayacak.

-Uygulamayla on binlerce derslik öğrencilerle buluşurken, devlet okullarındaki yığılmaların bitirilmesi hedefleniyor

4 BİN 55 DERSHANE FAALİYETTE

Sayıları 1965 yılında 43'ken bugün 4 bin 55'e ulaşan dershanelerde 50 bin 209 öğretmen, 20 bin personel istihdam ediliyor. 1 milyon 234 bin 738 öğrenci dershanelerde eğitim alırken, bu öğrencilerin yaklaşık 100 bini burslu olarak dershanelerden ücretsiz olarak yararlanıyor.

500 TL İLE 10 BİN TL ARASINDA

Dershane ücretleri 6, 7 ve 8. sınıflar için bin 500 ile 4 bin TL arasında değişiyor. Lise 9, 10 ve 11. sınıflarda 2 bin ile 6 bin TL'ye, üniversite sınavlarına hazırlık sınıflarında ise 3 bin ile 10 bin TL'ye kadar çıkabiliyor.

İHA

tag güncel eğitim haberleri özel dershaneler Milli Eğitim Bakanlığı Recep Tayyip Erdoğan Fen lisesi Derslik açığı

tarihli haber

  

melis anlayamadığım şey madem eğitim aynı düzeyde olacak sınava neden giriyoruz

ülke nereye gidiyor.... Söylemiş oldugunuz yorumlar da herkes kendine göre haklı olabilir.evet bir milli eğitim öğretmeni olarak baktığımız açıya göre dershanelerin kapatılmasını istemiyoruz.ancak milli eğitim kadrosunda olabileceği gibi dershane kadrosunda da yetersiz öğretmenler bulunabilir.bunu genellemek her iki tarafa saygisizlik olur.bu tür öğretmenlere öğrenciler gerek dersane de olsun gerekse milli eğitim de olsun gerekli cevabı olumsuz tavirlari ile vermektedir.iyileştirilmesi gereken öğretmen kadrolari değil okulların fiziki şartları ve eksikleridir.merkezde olmasına rağmen zor şartlarda görevini en güzel şekilde yapan öğretmenlerimizin ve dershanelerin saygıyı hakeden öğretmenlerimizi göz ardı etmemek gerekir.ancak yorum yaparken bakılan taraf,şartlar,devletin yapmış olduğu yardimlar,mağdur olabilecek öğretmenler herşey göz önünde bulundurulmalı.öğretmen kişiliğiyle bilgi birikimi ile deneyim ve tecrübesi ile her yerde bulunabilir.yer milli eğitim veya dershane .

Yeter artık Inş kapatılmaz dershaneler , kime ne zararı var dershanelerın tamamen kapatılması çok kötü olur bunun için bir önhazırlığın olması gerekir öyle aç kapat olmazzzzzzz

AHT CEK - CAKLARDN OLUŞAN 80 YILDA YAPILAMAYAN ŞUANDA DA YERLERDE SÜRÜNEN EĞİTİMİMİZLE İLGİLİ BU ANLATILANLAR FANTASTİK DURUYOR. GERÇEKLER ASLA SAKLANAMAZ. BU YAZILANLAR YAZANLARIN YÜZÜNE ÇARPILIR.

ÜLKE NEREYE GİDİYOR ben bir dersane öğretmeniyim veli dersaneye 2000tl vermede zorlanırken nasıl özel okula gönderebilir çocugunu ilk başta m.e.b bağlı öğretmenlerinin kalitesini artır sonra kapat dersanelerı

tamer dershane ve okulun işlevsel farkını anlamadan derhaneleri kapatmaya çalımak sadece şu andaki dershanecilere ekonomik zara verecek ayrıca şu andaki sınav sürecindeki öğrencilere. bir kaç yıl sonrada bu ihtiyaç başka kurumlar tarafından doldurulacak.yazık ki eğitimdeki sorunlarla değil başka şeylerle vakit öldürülüyor.bir nesili maalesef eğitimde kaybediyoruz. ygs deki 12 yıl eğitim alıp mat. yarısının sıfır almasımı incelenmeli bu açığı kapamaya çalışan dershaneler ve veliler mi cezalandırılmalı

Yazılan son 6 yorum gösteriliyor.

İçerikle ilgili 6 yorum yazılmış.

Son Eklenen Eğitim Haberleri

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Neler Getirecek?

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Neler Getirecek?

Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda oy çokluğuyla kabul edilerek yasalaştı. Kanuna göre, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kariyer basamaklarında ilerlemeleri ve öğretmenlik mesleğine ilişkin diğer hususlar ile Milli Eğitim Akademi Devamını Oku

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Yasalaştı

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Yasalaştı

Milli Eğitim Akademisinin kurulması, görevleri, teşkilat yapısı ve personeline ilişkin konular düzenleyen Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Kanuna göre, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kari Devamını Oku

Okula uyum haftası yarın başlıyor

Okula uyum haftası yarın başlıyor

3 aylık yaz tatilinin ardından 2 Eylül Pazartesi günü okul zili, okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için çalacak. Minik öğrenciler için uyum haftası başlayacak. Bu süreçte anne babaların rolü de önem kazanıyor. Uzmanlar, okula karşı motive edici konuşmaların uyum sürecini hızlandıracağını söylüyor. Okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için 2 Devamını Oku

2024 MEB yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesi

2024 MEB yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesi

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesini yayımladı. Genelgeye göre ilkokullarda sınav saati kaldırıldı. Telefon yasağı devam edecek. Ölçme yaklaşımı yerine, süreç odaklı ölçme ve değerlendirme uygulamaları benimsenecek. Dağıtımı yapılan ders kaynakları dışında kaynak aldırılmaması için önlem alınacak. Millî Eğitim Devamını Oku

Açık öğretim liselerine geçişte yeni kurallar

Açık öğretim liselerine geçişte yeni kurallar

Milli Eğitim Bakanlığı, örgün öğretim liselerinden açık öğretim liselerine geçişle ilgili maddede değişiklik yaptı. Yeni yönetmelik 13 Ağustos tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. * Yapılan değişikliğe göre, anne veya babası vefat eden, Sosyal Hizmetler Kanunu kapsamında hakkında koruma kararı verilen veya koruyucu aile yanına yerle Devamını Oku

İşte hükümetin dershanelerle ilgili planı

Eğitim Haberleri Ana Sayfa