Eğitim Sitesi

Liseye giriş sisteminde yeni uygulama

Liseye giriş sisteminde yeni uygulama

Liseye giriş sisteminde yeni uygulama Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB), bu yıl son kez yapılacak SBS sınavının ardından yeni seçme sistemi için Kazakistan modeli üzerinde çalıştığı ortaya çıktı.

Gelecek yıldan itibaren uygulanacak modele göre, öğrenciler yıl içinde yaptığı ödevler, aldığı notlar, katıldığı yarışmalar hatta izlemeye gittiği tiyatro oyunlarından bile bir performans puanı elde edecek. Bakan Nabi Avcı'nın talimatıyla incelenen sistemde geçiş sınavlarında 'Seçmeli şıklar' yerine "açık uçlu" sorular yer alacak.

KAZAK MODELİ TALİMATI
Sabah'ta yer alan habere göre; MEB, son 10 yılda LGS, OKS, "3 aşamalı SBS " ve "tek aşamalı SBS" olmak üzere 4 farklı sistemi uygularken tek aşamalı SBS'den de vazgeçerek yerine yeni bir sistem arayışına girdi. Bakan Nabi Avcı, yeni sistem ile ilgili bakanlık uzmanlarına "Kazakistan Modeli"ni incelemeleri talimatı verdi.

AÇIK UÇLU SORU
Çocukların sadece sınav değil 4 yıllık ders dışı performanslarının da liseye ve üniversiteye geçişte etkili olmasını kararlaştıran Bakanlık, her öğrenciye "dosya" açacak ve bu dosyaya ders dışı her türlü sosyal etkinlik, yarışma ve başarıları kaydedecek. Bakanlık, öğrencilere belli kod kelimelerin yazılmasının beklendiği açık uçlu sınav yapmayı da planlıyor. Açık uçlu soruları değerlendirmek üzere geliştirilecek bilgisayar programı çocukların yazdığı kod kelimeleri tanıyarak puanlama yapacak.

MEB, "Kazak Modeli"ni Türkiye'nin nüfus, öğrenci sayısı, bölgesel eğitim farkları ve eğitim yapısı gibi faktörleri dikkate alarak birebir uygulamayacak ancak testin yanında açık uçlu soru, öğrenci dosyası, her yıl okul tarafından genel kurallara göre sınav yapılması uygulamalarını dikkate alarak yeni bir model belirleyecek.

AÇIK UÇLU SORU NEDİR
Açık uçlu sorularda öğrenciye sadece soru veriliyor. Cevap seçeneği bulunmuyor, herhangi bir yönlendirici bilgi de verilmiyor. Öğrenciye adayı "konuşturacak" ya da "yorum yaptıracak" sorular soruluyor. Sorular adayın "analiz", "sentez" ve "değerlendirme" yeteneklerine ulaşmayı hedefliyor.

BAŞLIKLARLA KAZAKİSTAN SİSTEMİ

* Üniversite öncesi, 9'u zorunlu olmak üzere 11 yıl eğitim alınıyor. Üniversiteye devam etmek isteyenler 10 ve 11. sınıfı da okumak zorunda.

* Her yıl sonunda girilen sınav ve yıl içinde alınan performans puanlarına göre öğrenciye her yıl 1 ila 5 arasında puan veriliyor. Öğrenci; 1 ve 2 alırsa sınıfı yeniden okuyor.

* 9'uncu sınıfın sonunda devlet sınavı yapılıyor. Açık uçlu sorularla yapılan devlet sınavında öğrenci, matematik, Kazakça ya da Rusça, seçmeli ders ile sınıf hangi alanı derinleştirerek okuduysa o dersten soruları yanıtlıyor.

* Öğrenci her yıl aldığı puan ile genel sınavdaki başarı puanı ile 10. ve 11. sınıfa geçebiliyor ve puanlarına göre okul seçebiliyor.

TEST CENDERESİNDEN KURTARACAK SİSTEM
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, dün katıldığı TED Ankara Koleji 3. Uluslararası Eğitim Fuarı'nda katılımcıların SBS'ye ilişkin sorusu üzerine, çocukların 4 yılda ders içi ve ders dışı birçok faaliyet yaptığı ve performanslarını, başarılarını ders dışı etkinliklere dahil etmeye yönelik bir sistem planladıklarını söyledi. Avcı, "Çocukları test cenderesinden kurtaracak yeni bir sistem üzerinde çalışıyoruz. Açık uçlu sorularla yürüyen bir seçme daha sağlıklı olur diye düşünüyoruz" dedi.

samanyoluhaber

tag güncel eğitim haberleri SBS MEB Milli Eğitim Bakanlığı TED Ankara Koleji Kazakistan Modeli

tarihli haber

  

ömer özkan bence de bu haber uygulanırsa hem öğrenciler içinde yeni bir performans olur başarıların devamını içtenlikle isteriz

yorumcu Bu kaç yıl sürecek bir mi iki mi? Seçmenin olduğu yerde sınav sınavın olduğu yerde de dershane olur. Dershanenin ve sınavın olduğu yerde ise çocuk çocuk olamaz. Ne zaman her meslek değerli olur insanlar iş kaygısı olmadan meslek seçebilir. Statü değerli olmadan insan ve insani değerler değerli olur O zaman seçmeye ve sınava gerek kalmaz

Yazılan son 2 yorum gösteriliyor.

İçerikle ilgili 2 yorum yazılmış.

Son Eklenen Eğitim Haberleri

Okullardaki Kılık Kıyafet Yönetmeliği Değişti

Okullardaki Kılık Kıyafet Yönetmeliği Değişti

Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okullardaki Öğrencilerin Kılık Kıyafetlerine Dair Yönetmelikte değişiklik yapılması hakkındaki yönetmelik Resmi Gazetede yayımlandı. Resmi Gazetede yayımlanan değişikliğe göre; ilkokul, ortaokul ve liselerde öğrenciler için okul kıyafeti, okul-aile birliği yönetim kurulunun ve ikinci dönem başında yapılacak öğretmenle Devamını Oku

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Neler Getirecek?

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Neler Getirecek?

Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda oy çokluğuyla kabul edilerek yasalaştı. Kanuna göre, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kariyer basamaklarında ilerlemeleri ve öğretmenlik mesleğine ilişkin diğer hususlar ile Milli Eğitim Akademi Devamını Oku

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Yasalaştı

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Yasalaştı

Milli Eğitim Akademisinin kurulması, görevleri, teşkilat yapısı ve personeline ilişkin konular düzenleyen Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Kanuna göre, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kari Devamını Oku

Okula uyum haftası yarın başlıyor

Okula uyum haftası yarın başlıyor

3 aylık yaz tatilinin ardından 2 Eylül Pazartesi günü okul zili, okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için çalacak. Minik öğrenciler için uyum haftası başlayacak. Bu süreçte anne babaların rolü de önem kazanıyor. Uzmanlar, okula karşı motive edici konuşmaların uyum sürecini hızlandıracağını söylüyor. Okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için 2 Devamını Oku

2024 MEB yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesi

2024 MEB yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesi

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesini yayımladı. Genelgeye göre ilkokullarda sınav saati kaldırıldı. Telefon yasağı devam edecek. Ölçme yaklaşımı yerine, süreç odaklı ölçme ve değerlendirme uygulamaları benimsenecek. Dağıtımı yapılan ders kaynakları dışında kaynak aldırılmaması için önlem alınacak. Millî Eğitim Devamını Oku

Liseye giriş sisteminde yeni uygulama

Eğitim Haberleri Ana Sayfa