SBS sorularını çözmenin pratik yolları
Uzmanlar sınav sırasında, soru kökü anlaşılmadan ve soruyu okumadan cevap şıklarına geçmenin öğrencileri yanıltıp, zaman kaybetmelerine neden olacağı uyarısında bulunuyor.
Binlerce öğrencinin ve ailesinin heyecanla beklediği SBS öncesinde uyarılarda bulunan eğitim uzmanları, testlerin çözümü sırasında dikkat edilmesi gereken hususları şöyle sıraladı:
Soruları hızla gözden geçirin: Karşınıza çıkacak soru kitapçığında Türkçe Testi, Matematik Testi, Fen ve Teknoloji Testi, Sosyal Bilgiler Testi, yer alacaktır. Bir bölüme başlamadan önce, o bölümü 30 saniyede hızla gözden geçirin. Bu işlem o bölümdeki test sorularının genel yapısını görmenizi sağlayacaktır.
Soruyu iyi anlayın: Soru kökü anlaşılmadan cevabı düşünmeye çalışmak, zaman kazanmak için soruyu okumadan cevap şıklarına geçmek sizi yanıltır ve zaman kazanmanızı sağlamak yerine, hızınızın düşmesine neden olur. Sınavda, sadece çözdüğünüz soruya odaklanmalısınız. Bir önceki soru ya da bir sonraki soru sizi hiç ilgilendirmez.
Emin olmadığınız soruları işaretlemeyin: SBS bütün soruları cevaplama zorunluluğu olan bir sınav değildir. Emin olduğunuz soruları işaretleyin; cevabı konusunda emin olmadığınız soruları gelişigüzel cevaplandırmak şansınızı artırmayacaktır.
Kolay soru sizi şaşırtmasın: Bazı sorular size çok kolay gelir ve cevabın böyle kolay bir şık olamayacağını düşünürsünüz. Oysa bazen böyle kolay sorular sormak da test tekniğinin bir parçasıdır.
Cevabına o an ulaşamadığınız sorulara takılmayın: Bir soruda belli bir süre geçtiği halde çözüme ulaşamazsanız soruyla inatlaşmayın, hatırlatıcı işaretler koyup tekrar aynı soruya dönmek şartıyla soruyu bırakın. Buna "Turlama Tekniği" denir. Bu yöntem testteki her soruyu incelemenize yardımcı olur. Cevaplandıramadığınız sorulara soru kitapçığında bir işaret koymanız, o soruları ikinci turda daha kolay bulmanızı sağlar.
Uzun sorular sizi korkutmasın: Soru kökünün veya soru metninin uzun oluşu sizin için daha fazla ipucu anlamına gelir. Bu nedenle uzun metinli sorular daha kolay çözülebilen sorular olarak algılanmalıdır.
Önce soru kökünü sonra paragrafı okuyun: Paragraf tipli sorularda genellikle paragraftan önce soru kökünün okunması, paragrafın ikinci kez okunması zorunluluğunu önler.
Doğru seçeneği hemen göremiyorsanız yanlışları eleyin: Öncelikle soru kökünü okuyarak soruyu çözmeye başlayın, bu size zaman kazandıracaktır. Daha sonra kesinlikle cevap olamayacak seçenekleri tespit edilerek eleyin. Böylece az seçenek arasından sonuca ulaşmanız daha kolay olacaktır.
Soru köklerine dikkat edin: Sınavda bazı soru kökleri "hangisi değildir" gibi olumsuz olarak verilmektedir. Çoğunlukla soru içindeki ifadelerin olumlu yönde algılanması durumu olduğundan bu tip soruları yanlış cevaplandırma ihtimali yüksektir. Soru köklerini acele etmeden, dikkatlice okuyun. İşlem gerektiren sorularda, basit hataları önlemek için işlemleri zihinden değil, kalem kullanarak ve sonuna kadar yapın.
Altı çizili ifadelere dikkat edin: Soru formlarında altı çizili veya kalın yazı karakterli ifadelere dikkat edin.
Sorulara ön yargıyla yaklaşmayın: Üzerinde zaman harcanmaması gerektiğini düşünerek soruları atlarsanız, çok az soru cevaplayabilirsiniz. Bu tür sınavlarda bazı sorular çok uzun ve karmaşık görünseler de aslında bazı küçük bilgilerin doğru kullanılması halinde rahatlıkla çözülebilecek türdendir.
Sınavda testleri cevaplandırma sırası: Testlerin çözüm sırası öğrenciden öğrenciye farklılık gösterir. Önemli olan, öğrenci için zamanlama ve verim açısından en uygun çözüm sırasını, yıl içerisinde yaptığı test çözümü çalışmaları ile bulmasıdır. Genel ilke, en başarılı olunan dersten başlamaktır. Dersimiz.com.Ayrıca sınavda hangi testten başlayacağınıza, hangi testte ne kadar zaman ayıracağınıza yıl içerisinde girdiğiniz deneme sınavlarında uyguladığınız yöntemle girmeniz en doğrusudur.
Sınavda dikkatiniz dağılır ya da yorulduğunuzu hissederseniz; her testi bitirdikten sonra 5-10 saniye dinlenebilirsiniz. Ayrıca sınavın yarısında da yine 20-30 saniye dinlenebilirsiniz. Bu dinlenme süresinde; gözlerinizi kapatın ve dinlendirin. Derin nefes alın ve yavaşça verin. Suyunuzdan için. Etrafınızdaki kişileri rahatsız etmeden gerinin. Kendinize, olumlu telkinlerde bulunarak kontrolün elinizde olduğunu hatırlayın.
Star
tarihli haber
Dersimiz.com Haber