Bakan Nabi Avcı, üniversiteye sınavsız giriş müjdesi verdi: "ABD'deki gibi sportif, kültürel başarı da ölçü alınacak"
Dershanelerin özel okula dönüştürülmesi projesi kapsamında önce liseye geçiş sistemini değiştiren Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), şimdi de üniversiteye giriş için yapılan YGS'yi kaldırmak için kolları sıvadı. Konuyla ilgili olarak SABAH'a konuşan Bakan Nabi Avcı, üniversiteyi tek sınava endekslemekten çıkartacaklarını açıkladı. Geçtiğimiz hafta başkanlık yaptığı YÖK Genel Kurulu'nda konunun masaya yatırıldığını kaydeden Avcı, "Ortaöğretime geçiş yöntemine benzer bir uygulama için hazırlık yapıyoruz" dedi. Üniversiteye girişleri daha çok lise döneminde okul içi başarılara endeksleyecek sınavsız bir sistem üzerinde çalıştıklarını anlatan Avcı, "Tıpkı Amerika'da olduğu gibi çocuğun sportif, sanatsal ve kültürel başarılarının da değerlendirmeye katılacağı bir sistem üzerine çalışıyoruz. Sistemi iyi oturtabilirsek bazı üniversiteler öğrencinin belli alanlarda gösterdiği başarıyı ölçü alarak öğrenci alabilecek" diye konuştu.
2-3 YIL İÇİNDE GEÇİLECEK
Sistemde her öğrencinin yeteneklerini daha iyi tanıyacağına dikkat çeken Avcı, önce bazı üniversitelerde pilot uygulamalar yapılacağını, ardından 2-3 yıl içinde uygulamaya geçileceğini söyledi. Her yıl 500-600 bin öğrencinin bölümlerinden memnun olmadığını için tekrar üniversite sınavına girdiğini belirten Avcı, "Demek ki sınav öğrencilerimizin gönüllerinden geçen yerlere yerleştirilme konusunda başarılı değil" şeklinde konuştu. Türkiye genelinde bir yanda alt yapısını tamamlamış, bir yanda da yeni üniversiteler bulunduğunu hatırlatan Avcı, "Bu üniversitelerin öğretim üye kadroları hem sayısal hem de niteliksel olarak birbirinden çok farklı. Üniversitelerin hepsini tek bir sınav düzeni içinde öğrenci almaya mecbur etmek hem öğrencilerimize hem de üniversitelerimize haksızlık" dedi.
m.yıldırım sayın bakanım haber başlığı kulağa çok hoş geliyor.orta öğretime giden her türk evladı mutlaka layık olduğu üniversiteye gitmeli, bu uygulama öncesinde mutlaka etüd edilmeli öğrencinin eğilimleri belirlenmeli,ilköğretim öncelikli olarak temelden sağlam esaslara(milli eğitim temel ve genel esaslarına uygunolmalı) dayandırılmalıdır.
mustafa karabey Ne zeka değerlendirilir,ne bilgi.Sadece tüm üniversiteleri lise düzeyinde öğretim veren okullar haline getirir.Hiç bir artı getirisini görmüyorum.Böyle şeyleri kim nereden çıkarıyor anlamıyorum.
mc inşallah yaparsın bakanım
berkay süper bir uygulama
selma Sınavsız sistem yapılmaya çalışılması güzel ama bu bir çok öğrencinin madur olmasına sebep olacaktır. Kısaca torpil sistemi işlemeye başlayacak, ayrıca bir kaç yıl sonra da üniversiteler tamamen paralı olacaktır. Lütfen fakirin, köylünün okuma hakkını ellerinden almayın. Şu anda bu yapılıyor gibi görünüyor.
betul gercekten bır ogrencı olarak sayın AVCI" ya hak veriyorum.suan ki sistem gercekten cok kotu insallah bu yeni sistemle duzelir ve Turkiye, ye layik onu daha ileri goturen bir sistem haline gelir :)
Yazılan son 6 yorum gösteriliyor.
İçerikle ilgili 6 yorum yazılmış.
Son Eklenen Eğitim Haberleri
Okullardaki Kılık Kıyafet Yönetmeliği Değişti
Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okullardaki Öğrencilerin Kılık Kıyafetlerine Dair Yönetmelikte değişiklik yapılması hakkındaki yönetmelik Resmi Gazetede yayımlandı.
Resmi Gazetede yayımlanan değişikliğe göre; ilkokul, ortaokul ve liselerde öğrenciler için okul kıyafeti, okul-aile birliği yönetim kurulunun ve ikinci dönem başında yapılacak öğretmenleDevamını Oku
Öğretmenlik Mesleği Kanunu Neler Getirecek?
Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda oy çokluğuyla kabul edilerek yasalaştı.
Kanuna göre, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kariyer basamaklarında ilerlemeleri ve öğretmenlik mesleğine ilişkin diğer hususlar ile Milli Eğitim AkademiDevamını Oku
Öğretmenlik Mesleği Kanunu Yasalaştı
Milli Eğitim Akademisinin kurulması, görevleri, teşkilat yapısı ve personeline ilişkin konular düzenleyen Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
Kanuna göre, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kariDevamını Oku
Okula uyum haftası yarın başlıyor
3 aylık yaz tatilinin ardından 2 Eylül Pazartesi günü okul zili, okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için çalacak. Minik öğrenciler için uyum haftası başlayacak. Bu süreçte anne babaların rolü de önem kazanıyor. Uzmanlar, okula karşı motive edici konuşmaların uyum sürecini hızlandıracağını söylüyor.
Okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için 2 Devamını Oku
2024 MEB yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesi
Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesini yayımladı. Genelgeye göre ilkokullarda sınav saati kaldırıldı. Telefon yasağı devam edecek. Ölçme yaklaşımı yerine, süreç odaklı ölçme ve değerlendirme uygulamaları benimsenecek. Dağıtımı yapılan ders kaynakları dışında kaynak aldırılmaması için önlem alınacak.
Millî Eğitim Devamını Oku