Sözleşmeli Öğretmenlik Sistemini Uygulayacağız
TRT Haber ve Spor Yayınları Dairesi Başkanı Yaşar Taşkın Koç'un sorularını cevaplayan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, öğretmen açıklarını kapatmak için sözleşmeli öğretmen sistemini yeniden getireceklerini belirterek, "İlk sözleşmeli öğretmen alımını şubatta yapacağız." dedi.
Yılmaz açıklamasında bir dönem sözleşmeli öğretmen alımı yapıldığını ancak bu öğretmenlerin daha sonra kadroya alındığını da anımsattı.
En fazla öğretmen açığı Marmara'da
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine gönderilen öğretmenlerin çoğunluğunun, eş durumundan ya da mazeret nedeniyle tayin istediğini anlatan Yılmaz, Marmara Bölgesi'nin de en fazla öğretmen açığı bulunan bölge olduğunu vurguladı.
Bakan Yılmaz, şu bilgileri paylaştı:
"Açıklar var, bu açıkları kapatmak için sözleşmeli öğretmen sistemini yeniden getireceğiz. Diyeceğiz ki 'Sözleşmeli öğretmende aile ataması, öğretmenin olduğu yere yapılır'. Aile birleştirmesini sözleşmeli öğretmenin olduğu yerde yapacağız. Sözleşmeli öğretmeni 5 yıl süresince getireceğiz. 5 yılın sonunda performansına bakılarak bu öğretmenleri kadroya alacağız, 3 yıl da kadrolu olarak çalışacak, 8 yıl. 8 yıldan sonra artık Türkiye'nin dört bir tarafı kendi tercihine göre serbesttir diyeceğiz."
Yılmaz, Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'na, sözleşmeli öğretmen alımına ilişkin madde koyacaklarını bildirdi.
"Uygulamaya ne zaman başlanacağı" sorusu üzerine Yılmaz, "İlk sözleşmeli öğretmen alımını şubatta yapacağız." dedi.
Engelli öğretmen alımı
Yılmaz, 250 engelli öğretmen alımı yapılacağının anımsatılması üzerine de bu sayının da artırılacağını, muhtemelen 400-500'e çıkaracaklarını belirtti.
Bu Türkiye'nin dışa açılma politikasıdır
Açıklamasında geçtiğimiz hafta TBMM'de tasarısı kabul edilen Maarif Vakfı konusuna da değinen Bakan Yılmaz, "Türkiye'nin yaklaşık 6 milyona yakın insanı kendi vatandaşı yurt dışında veya Türk soylu insanlar var. Bunlara istedikleri eğitimi, kaliteli, nitelikli, en üst seviyedeki eğitimi verebilmek için, adeta Türkiye'nin eğitimde markası olabilmek için Türkiye Maarif Vakfını kurduk. Bu Maarif Vakfı anaokulundan üniversiteye kadar bütün okulları açabilecekler, mevcut açılmış olan okulları devralabilecekler veya başka bir tane çok başarılı bir şirket varsa o şirketle ortaklık kurulabilecek veya başarılı bir sivil toplum kuruluşu bu hizmeti vermek istiyorsa onunla birlikte de eğitim verebilecek. Bu vakıf yurt dışında eğitim verecek öğretmenleri yetiştirecek, yurt dışında sadece Türkiye'ye ilişkin müfredatı değil, o ülkenin de müfredatını da esas alacak şekilde Türkiye'deki müfredat ile o ülkedeki müfredatı adeta birleştirecek ve her iki ülkenin de kültürlerini, değerlerini özümsemiş öğretmenlerle birlikte eğitim vereceğiz. Bu Türkiye'nin dışa açılma politikasıdır." dedi.
Maarif Vakfı, Türkiye'nin dünyadaki gücü olacak
Maarif Vakfı'nın Türkiye'nin dünyadaki gücü olacağının da altını çizen Bakan Yılmaz, "Bugün Balkanlar'a gidin, Türkiye'den destek beklemeyen bir ülke var mı? Bugün işte Kafkaslara gidin, Türkiye'den destek almayan bir ülke var mı? Bugün Orta Asya'ya gidin, Türkiye'den almayan veya ilave daha fazla Türkiye'den beklentisi olmayan ülke var mı? Afrika'ya gittiğimizde de hakeza yine aynı beklenti var. Dolayısıyla da soft power, güçlü bir ülke olmanın ve çevrenizi güçlendirmenin yolu eğitimden, kültürden ve bilimsel yarıştan geçiyor. Türkiye kültürel ihtiyacı karşılamak üzere Yunus Emre Enstitüsünü kurdu, enstitü vasıtasıyla dünyaya açıldı. Şimdi bir de eğitimle ilgili vakfı kurdu, Türkiye Maarif Vakfı ve bununla da dünyaya açılacaktır, bu da Türkiye'nin gücü olacaktır." diye konuştu.
TRT Haber
güncel eğitim haberleri MEB sözleşmeli öğretmenlik nasıl sözleşmeli öğretmen olunur sözleşmeli öğretmenin hakları kimler sözleşmeli öğretmen olur sözleşmeli öğretmen alımı Öğretmen atama milli eğitim bakanı
tarihli haber
Dersimiz.com Haber