Merkezi yerlerdeki okullar satılacak
Şehir merkezlerindeki okullar, yerlerine 10, 20, hatta 100 yeni okul inşa edilecek şekilde yatırımcılara satılacak.
Kent merkezlerinde bulunan ve arsa bakımından rantı yüksek kamu binalarının değerlendirilmesi projesi, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki okullar için de devreye sokuluyor.
Milli Eğitim ve Maliye Bakanlığı yetkililerinin bir süredir yürüttüğü çalışmalar sonucunda, okulların satışı ve yerlerine yeni okul yapımına dönük bir protokol taslağı hazırlandı.
Milli Eğitimi Bakanı Hüseyin Çelik ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın önümüzdeki günlerde imzalamaları beklenen protokol ile kent merkezlerindeki okulların satılması, buna ilişkin ihale usulleri ve ihaleye kimlerin katılacağı konuları düzenleniyor.
1 OKUL ALINACAK, 70 OKUL YAPILACAK
İlgili protokolün imzalanmasının ardından uygulamaya girecek projeye göre, şehirlerin göbeğinde bulunan, etrafı tamamen iş ve alışveriş merkezleriyle çevrili olan Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki okullar, talep durumuna göre satışa çıkarılacak.
Satışı Hazine taşınmazlarından sorumlu olan Maliye Bakanlığı, ihale yöntemiyle gerçekleştirecek.
İnşaat karşılığı ihalede, satışa çıkarılan okula en yüksek değeri veren alıcılar, devlete para ödemeyecek, bunun yerine, Milli Eğitim Bakanlığı'na satış tutarına eşdeğer maliyet ile yeni okullar inşa edecek.
Örneğin, ihale sonucunda, satışa sunulan bir okulu belli bir tutara satın alan bir kişi ya da kuruluş, karşılığında kendisine verilen süre içerisinde, aynı tutarda maliyeti bulunan daha yüksek sayıda yeni okullar inşa edecek. Bu sayı, Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyük kentlerdeki rantı yüksek alanlarda 20 okula, 80 okula, hatta 100 okula kadar çıkabilecek. Alıcılar, inşaatın tamamlanmasının ardından, okulları hemen Milli Eğitim Bakanlığı'na teslim edecek.
Bu arada Milli Eğitim Bakanlığı da daha önce Hazinenin kendisine devrettiği okul ve kampus alanlarını, yeni okulların yapımı için yatırımcılara tahsis edecek.
OKUL VE DERSLİK SORUNUNA DA ÇÖZÜM OLACAK
Konuyla ilgili bilgi veren bir yetkili, halen şehir merkezlerindeki çok sayıda okulun, tümüyle iş merkezleriyle çevrili olduğunu belirtti.
Bu okulların yeni okul inşaatı karşılığı satılarak, çok sayıda yeni okul ve derslik yapılacağını kaydeden yetkili, bu şekilde okul ve derslik sorununa çözüm bulunacağını ve çocukların da çok daha iyi koşullarda eğitim olanağına kavuşacağını söyledi.
Bu arada, 5005 sayılı Yasa ile Milli Eğitim Bakanlığı'nın ticaret alanlarında, alışveriş merkezleri ve sanayi bölgelerinde bulunan okulları ve arsaları satma yetkisi bulunuyor.
Söz konusu düzenleme uyarınca buradan gelen kaynak, Milli Eğitim Bakanlığı'na özel ödenek kaydediliyor. Bu ödenek ile öncelikle o ilin okul ihtiyacının karşılanması, varsa kalan tutar ile de Türkiye'de acil ihtiyaç bulunan diğer bölgelere okul yaptırılması öngörülüyor.
OKUL MALİYETLERİ
Bakanlık yetkilileri, halen bir ilköğretim okulunun 1.5 milyon YTL, liselerin ise 1.5-2 milyon YTL dolayında bir paraya malolduğunu bildirdiler. Yetkililer, 1 dersliğin ortalama maliyetinin de 40-50 bin YTL civarında olduğunu ifade ettiler.
tarihli haber
Dersimiz.com Haber