Eğitim ve öğretim görevinin yanı sıra öğretmenlere, "güvenlik görevi" de yüklenmiş durumda. Her öğretmen haftada bir gün, asıl işi eğitim görevinin yanı sıra, görevli bulunduğu okulda nöbetçi olarak güvenlikten de sorumlu tutuluyor. Görev süresince okula ve okulun materyallerine verilebilecek maddi hasarın, okuldan kaçan ya da kavga eden öğrencinin sorumlusu, o günkü nöbetçi öğretmen oluyor. Kaleminden ve kitabından başka silahı bulunmayan öğretmen, nöbeti süresince polis görevi yapmaya zorlanıyor. Son yıllarda okullarda artan şiddet olayları ile karşı karşıya bırakılıyor. Bu dayatma ve bazı işgüzarların icadı nöbetçilik, zaman zaman öğretmenin yaşamında, görev yapmasında, hatta ev ile okul geliş gidişlerinde tehditler almasına bile neden olabiliyor. İşin en ilginç yanı ise okula veya öğrencilere verilebilecek zararlar karşılığında sorumluluk altında bulunan öğretmenler haftalık nöbetlerini hiçbir ek ücret ve ödenek almadan tutuyor.
BES Genel Merkezi-Ankara: 3 Ekim 2006
Konu ile ilgili olarak bir açıklama yapan Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, "işgüzarlık nöbetine" tepki göstererek, öğretmenlerin görevi olmayan nöbet konusunda yasal bir süreç başlatacaklarını açıkladı.
Avcı; "Devlet, güvenlik görevini de öğretmenlere yıkarak, onların olası saldırılar karşısında hedef haline getirilmesi kabullenemez'' dedi. Bakanlığın bu uygulamadan vazgeçmesini isteyen Avcı, öğretmenler arasında büyük tepki çeken nöbet uygulaması konusunda şunları söyledi:
''Polisler ve askerlerde nöbet asli görevleri arasında sayılmaktadır. Öte yandan bazı kamu görevlileri ise nöbet karşılığı ücret alırken, öğretmenlerimiz hiçbir ücret almadan okulun güvenlik görevlisi gibi kullanılmaktadır. Artık Devlet Memurları Kanunundaki angarya tanımına uyan nöbet öğretmenlerden kaldırılmalıdır. Okullara güvenlik görevlisi verilmelidir.
Diğer bir angarya olarak, öğretmenler tüm resmi bayramlarda ister hafta sonu olsun, sabah ya da akşam fark etmeden adeta tören kıtası olarak kullanılmakta ve buna karşılık hiçbir ücret alamamaktadır. Bütün gece, nöbet tutan bir idareci veya öğretmenden, ertesi gün sağlıklı bir hizmet beklenemez. Gece boyu verilen bu çalışmanın karşılığı olarak tahakkuk ettirilen bir ücret yoktur. Eğitimcilerin can güvenliği binaların güvenliğinden önde tutulmalıdır. Öğretmenlerin çalışma saatleri kanunla belirlenmiştir. Öğretmenlerin cn güvenliğini tehlikeye atan ve yasal olmayan bu uygulamanın kaldırılmasını istiyoruz.
tarihli haber
Dersimiz.com Haber
RIDVAN bencede kesinlikle okulda nöbet kalkması gerekir özel deyil genel olarak kalmalı
Mustafa Bodur Arkadaşlar, öğretmenin görevi sadece bildiği ders programını birebir anlatmaktan ibaretmidir? Eğer bundan ibaretse neden Eğitim ve Öğretim görevi olarak bahsetmekteyiz? Olaya bir açıdan bakarak yaptığınız Güvenlik görevlisi benzetmesi nöbet uygulaması ile hiç mi hiç uyuşmamaktadır. Bir öğrenci Güvenlik görevlisini kendine örnek mi alır? Öğretmen nöbetçiyken görevi sadece koşanlara bağırmak tartışanlara iki tane tokat atıp oturtmak olarak niye anlaşılıyor. Tartışan, okul malına zarar veren öğrencilerin sorunlarını daha ilerlemeden tespit edip çözümlemek olarak niye algılanmıyor. Bu şekilde bir görüş ve destekçileriyle ne kadar daha eğitim sisteminin doğru işleten bireyler olduğunuzu iddia edeceksiniz...
Nejdet BARDAK Nöbeti kaldır, Yıllık ve ders planlarını kaldır, kulüp çalışmalarını kaldır, gezileri kaldır, herşeyi kaldır, siz ne yapacaksınız. Bari şu bayram törenleri kalsın. Onları ladırırsak neyimiz kalacak ki????? ...
zikri 69 cok haklısınız okullara özel güvenlik verilsin ögretmenler kendi kutsal meslegini yapsın herkes her işi yapmasın sadece kendi meslgini yapsın saygılarımla
bilsen çok haklısınız size hak veriyorum sizleri destekliyorum
emrah duman atop karınca ist esnler tepe aynen yoruma katılıyorum da alı onguner ors istanbul esenler tepede urfıcetın kaya okulunda oretmenlık yaptınızmı sınıf oretmen lıyı ılk okul yaptıyssanız sıze ulasıcak bı adres yazarsanız buraya sevınırım benım adresım yazım tozlu_toprak.ist19@hotmail.com
eklersenız sevınırım sızın orencınızdım
çiğdem benim kardeşlerim fabrikada işçi sabah 5 te kalkıp külüstür bir arabayla işe gidiyor 6 30 da işe başlayıp 5 gibi çoğu zaman da 8 e kadar çalışıp bu da yetmezmiş gibi hafta sonları da çalışıyor ama öğretmenlerin şu nöbet işleriyle ilgili sızlandıkları kadar şikayet ettiklerini görmedim.o kadar tembel ki bu öğretmen camiası her şeye şikayet.hiç memnun olmazlar.bugünlere ulaşmamaızı sağlayan şehitler için saygı duruşu törenlerini,19 mayısları,29 ekimleri bile kutlamaya gitmek istemezler.biraz da dışardan bakmak lazım.
mehmet ömür ya boşversenize yoruluyorlarmış.ben okul yıllarımı hatırlayınca hiç te öyle olmadığını biliyorum.ingilizce öğretmenimiz şu kelimeyi 50 kere yazın der çıkardı dersten.sınıf öğretmenim yazı yazdırır ,okuma yaptırır çıkardı.coğrafya öğretmenim sürekli yazı yazdırır.tarih öğretmenim de bütün konuları bize anlatttırırdı.sonra da nöbetten bile şikayet edersiniz.gürültü mü yoruyor iyi de bu senin işin zorla mı çalıştırıyorlar kardeşim.
ALİ ASLAN ARKADAŞLAR EL İNSAF YA .BANKALARLA OKULLAR KARŞILAŞTIRILABİLİR Mİ.KÖYLERDE BANKA VAR MI.BANKALAR MERKEZLERDE OLUR VE GÜVENLİK ŞARTTIR VE MÜMKÜNDÜR.OYSA KÖYLERE İLÇELERE BELDELERE HER YERE NASIL GÜVENLİKÇİ ATANSIN ANLAMADIM Kİ.HEP KENDİNİZİ DEĞİL BİRAZ DA DEVLETİ DÜŞÜNSENİZ.
ayşe işçi yani siz eğer koridorda bahçede bekleyip öğrencilere bağırıp .çağırmakla yoruluyorsanız ben bir işçi olarak yıllarca önce ölmüşümdür heralde.
Seval Okuldaki bu nöbetleri müdür yardımcıları tutsun bitün gün girip odalarında boş boş oturuyolar, hatta bilgisayarda oyun oynayanlarıda var bizim okulda.Maaş işlerini mutemed yapıyo evrak işlerini zaten kendimiz yapıyoruz.Ne yazık ki bir de haftada iki gün nöbet tutuyoruz.En azından biraz rahatlarız.
Yazılan son 11 yorum gösteriliyor.
İçerikle ilgili 11 yorum yazılmış.
Son Eklenen Eğitim Haberleri
Öğretmenlik Mesleği Kanunu Neler Getirecek?
Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda oy çokluğuyla kabul edilerek yasalaştı.
Kanuna göre, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kariyer basamaklarında ilerlemeleri ve öğretmenlik mesleğine ilişkin diğer hususlar ile Milli Eğitim AkademiDevamını Oku
Öğretmenlik Mesleği Kanunu Yasalaştı
Milli Eğitim Akademisinin kurulması, görevleri, teşkilat yapısı ve personeline ilişkin konular düzenleyen Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
Kanuna göre, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kariDevamını Oku
Okula uyum haftası yarın başlıyor
3 aylık yaz tatilinin ardından 2 Eylül Pazartesi günü okul zili, okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için çalacak. Minik öğrenciler için uyum haftası başlayacak. Bu süreçte anne babaların rolü de önem kazanıyor. Uzmanlar, okula karşı motive edici konuşmaların uyum sürecini hızlandıracağını söylüyor.
Okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için 2 Devamını Oku
2024 MEB yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesi
Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesini yayımladı. Genelgeye göre ilkokullarda sınav saati kaldırıldı. Telefon yasağı devam edecek. Ölçme yaklaşımı yerine, süreç odaklı ölçme ve değerlendirme uygulamaları benimsenecek. Dağıtımı yapılan ders kaynakları dışında kaynak aldırılmaması için önlem alınacak.
Millî Eğitim Devamını Oku
Açık öğretim liselerine geçişte yeni kurallar
Milli Eğitim Bakanlığı, örgün öğretim liselerinden açık öğretim liselerine geçişle ilgili maddede değişiklik yaptı. Yeni yönetmelik 13 Ağustos tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.
* Yapılan değişikliğe göre, anne veya babası vefat eden, Sosyal Hizmetler Kanunu kapsamında hakkında koruma kararı verilen veya koruyucu aile yanına yerleDevamını Oku