Lise türleri 3 e ayrılacak
17. Milli Eğitim Şurası'nda alt komisyonların raporları üst komisyonlarda tartışıldı. Lise türlerinin 'Genel Akademik Liseler', 'Mesleki ve Teknik Liseler' ile 'Açık Liseler' şeklinde 3 başlık altında toplanması teklifi kabul edildi.
'ÖSS-Ortaöğretim', 'Okulöncesi-İlköğretim' ve 'Özel Eğitim' konularında kurulan alt komisyonların raporları 'Türk Milli Eğitim Sisteminde Kademeler Arası Geçişler, Yönlendirme ve Sınav Sistemi'; 'Eğitimde Nitelik', 'Eğitimde Hareketlilik' ve 'Yaşam Boyu Öğrenme' alt komisyonlarının raporları da 'Küreselleşme ve AB Sürecinde Türk Eğitim Sistemi' konularının ele alındığı üst komisyonlarda değerlendirildi.
Alt komisyonların önerilerinin okunmasının ardından, 'ÖSS-Ortaöğretim' alt komisyonu başkanı Prof. Dr. Ömer Asım Saçlı, kabul edilen ve reddedilen önerileri okudu.
Saçlı, 'Meslek lisesi mezunlarının üniversiteye girişte lisede okudukları alanlara ilişkin bölümlere katsayı sınırlaması olmadan girmeleri'ni öngören önerinin reddedildiğini, 'Tüm ortaöğretim kurumları öğrencilerinin ayırım yapılmaksızın eşit şartlarda sınava katılabilmeleri ve eşit şartlarda puanlamaya tabi tutularak tüm üniversitelere girebilmeleri' önerisinin ise kabul edildiğini' bildirdi.
Ayrıca 'Genel ve meslek lisesi öğrencilerinin ayrı ayrı sınava tabi tutulmaları ve kendi alanlarında onlar için ayrılacak kontenjanlara yerleşmeleri' önerisi ile 'Sınavların tamamen kaldırılarak okul başarılarına göre üniversiteye yerleştirme yapılması ancak okul başarılarının merkezi sınav ya da sınavlarla belirlenmesi' önerilerinin kabul görmediğini bildiren Saçlı, 'Belirli sınıflarda yapılacak merkezi olgunluk sınavlarıyla ortaöğretim başarı notu belirlenerek, bunun üniversiteye giriş sınavında belli oranlarda etki etmesi' önerisinin ise kabul edildiğini söyledi.
Alt komisyonda okul türleri konusunun da tartışıldığını belirten Saçlı, 'Genel Akademik Liseler', 'Mesleki ve Teknik Eğitim Liseleri' ve 'Açık Liseler' olmak üzere 3 başlık altında toplanmasının kabul edildiğini belirtti. Saçlı, hangi liselerin hangi başlıklar altında toplanacağı ve diğer ayrıntıların, Bakanlıkça oluşturulacak bir uzmanlar heyetince belirlenmesinin kararlaştırıldığını kaydetti.
Saçlı, 'Yönlendirme ve Kademeler Arası Geçişler' konusunda kabul edilen önerileri de şöyle sıraladı:
- Çağ öğrenci nüfusunun mesleki ve teknik eğitim lehine dönüştürülmesi için bilimsel ve rasyonel yöntemler kullanılmalı,
- Yönlendirme, rehber öğretmenler başta olmak üzere öğrenciler, veliler, öğretmenler, okul idarecileri, meslek odaları, yerel yönetimler, kamu ve özel işveren kesimleri yazılı ve görsel medyanın ortak çabalarıyla gerçekleştirilmeli,
- Mesleki eğitimi seçen öğrenciler, ilgili kurumlarca ekonomik ve sosyal olarak desteklenmeli,
- Yönlendirme sonucu belli bir ortaöğretim kurumuna kaydolan öğrencilerin bu kurumlar arasında yatay ve dikey geçişlerine olanak sağlanmalı, bu geçişlere 10. sınıfın sonuna kadar izin verilmeli.
tarihli haber
Dersimiz.com Haber