Hangi ülke öğretmenine ne kadar maaş veriyor? Dünyada öğretmenlerin sosyal hakları ve kıyafet durumu nedir? Öğretmenler hangi ülkede ne zaman emekli oluyor?
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürlüğü dünyanın 32 değişik ülkesindeki öğretmen yetiştirme sistemlerini inceleyerek bir kitap hazırladı. Buna göre, Türkiye'de öğretmenlere verilen haklar ABD, Almanya, Avustralya, Çin, Fransa, Hindistan, İngiltere, İsrail, Japonya, Rusya gibi ülkelerden geri değil. Hatta bazı özlük hakları itibarıyla Türkiye diğer ülkelerden çok daha iyi konumda. Ancak maaş yönünden bakıldığında, Türkiye'de öğretmenin maaşı diğer ülkelere göre düşük. Türkiye'de öğretmenler aylık ortalama 500-750 dolar arasında maaş alırken, gelişmiş ülkelerin çoğunda öğretmenlere 2 bin doların üzerinde maaş ödeniyor. Ayrıca Türkiye'de bir öğretmenin maaş karşılığı verdiği ders saati, diğer ülkelerden düşük. Öğretmenler diğer ülkelerde maaş karşılığı haftada 40 saat mecburi derse girerken, Türkiye'de sınıf öğretmenleri 18 saat, branş öğretmenleri 15 saat maaş karşılığı ders veriyor. Türkiye'de öğretmene hizmet eden 650 öğretmenevi ve 174 lokal bulunurken, dünyanın hiçbir ülkesinde böyle bir uygulama yok. Türkiye'de öğretmenlerin yaz tatilini geçirebileceği 9 kampı var. Ulaşım hizmetlerinde yüzde 35'lere varan indirimler yapılıyor. Devlet tiyatroları ve müzelerde yüzde 25 indirim uygulanıyor. Başka ülkelerde öğretmene eğitim-öğretim yılı başında hazırlık ödeneği verilmezken, Türkiye'de ödeniyor. Kitaba göre öğretmenlik diğer ülkelerde itibar görmüyor. Çoğu Avrupa ülkesinde öğretmenlik; tatili bol, tembel memur mesleği olarak nitelendiriliyor. Bazı ülkelerde öğretmenlere verilen haklardan bazıları ise şöyle:
ABD: Öğretmenlik, bayan mesleği olarak görülüyor. Ortalama 3 bin dolar maaş alıyorlar. Sosyal tesis, öğretmenevi ve kampı yok. Öğretmenin kıyafet zorunluluğu da yok. Öğretmenin en büyük sorunu öğrencilerin disiplinsiz oluşu. Emeklilik için 55 yaş ve en az 20 yıl hizmet süresi isteniyor.
Almanya: Öğretmenler görev yapacakları kurumu kendileri bulmak zorunda. Öğretmenlik, toplumda tatili çok olan, yaptıkları hiçbir iş olmayan, tembel memur kesiminin mesleği olarak görülüyor. Emeklilik için 63 yaş ve en az 35 yıl çalışma şartı var. Kıdemine göre 2-3 bin dolar arası maaş alıyorlar.
Avustralya: 1. derecedeki bir öğretmen ortalama 2 bin 500 dolar maaş alıyor. Emeklilik yaşı 55. İndirimli imkanlar veya sosyal tesisleri yok.
Çin: Öğretmene saygı gösterilmesi kanun gereği. Genel olarak banka memurlarıyla aynı maaşı alıyorlar. Çin'de öğretmenler günü 10 Eylül'de kutlanıyor. Öğretmenevi, lokal, kamp yok. Özel kıyafet zorunluluğu yok.
Fransa: Stajyer bir öğretmenin maaşı bin 100 dolar civarında. 30 yıllık bir öğretmen 2 bin 500 dolar civarında net maaş alıyor. Öğretmenlerin çeşitli kariyer grupları var. Öğretmenlere eğitsel faaliyetler için ek ödenek veriliyor. Maaş karşılığı 26 saat derse giriyorlar. Emeklilik yaşı minimum 60.
İngiltere: Usta öğretmenler ortalama 5 bin dolar civarında maaş alıyor. Öğretmenin tam gün çalışması esas. Ek ders ücreti yok. Öğretmenin ayrıcalıklı hiçbir durumu söz konusu değil.
Japonya: Öğretmen toplumsal hizmetçi olarak kabul ediliyor. Yeni başlayan bir ilkokul öğretmeninin maaşı aylık 2 bin dolar civarında. 25 yıllık öğretmenler 65'inden sonra emekli oluyor.
ÖZEL EĞİT. yurtdışından gelen eş - dost derdi inanmazdım ama bu yazıyı okduktan sonra doğru ise bizim öğretmenlerimiz çoğu ülkeye bakarak çok iyi....heerşeyden önce iş güvencesi var
Biologi Bu yaziyi yazarken hic mi rahatsiz olmadin. bir ogretmen senin bu yalanlarini yiyecek kadar aptal midir? bunu dusunemiyecek kadar mi dusunebiliyorsun.
Yunus İktidarin gördüğü ve göstermek istediğini çok güzel yansıtmış satılık kalemler. Avrupa bizi kıskanıyor yani bir kere bile avrupaya gidip görebilecek imkanı olsa bu gazla çalışan çomarlar belki kim kimi kıskanmalı görür
xxx Hepsi yalan 35 yıldır öğretmenim senin kadar yalancısini görmedim
Ertuğrul öğretmen Fatih'i "Fatih" yapan Akşemsettin, Molla Gürani hazretleridir. Müslümanım diyen ama; Hz. Ali'yi idrak edememiş "zevat" lütfen kenara çekilsin!
Mehmet ığdır Bı orda ekmek kaç para. Biliyor musunuz... gereksiz yorum yapmayın. Şükredin... öğretmenseniz cahilce olmayın. İsviçre'de ekmek 4.9 tl ile 9 tl arasında...
Bilgi size Öncelikle hepsi dogru bizim hocalar 2 bin aliyo oda kadrolu bide kadrosuzlar askeri ucreten az aliyolar onlarin hocalarin maasi bizim dokforlarla ayni para onlarin doktorlari bizim basbakanla ayni aliyorlar ama buda cok iyi adam avrupayi ayagimiza getirdi eskiden. Biz gider onumuzu iliklerdik allab razi olsn ondan degerini bilmiyenler var.eski olsaydi neyse bu arada hindistan cok fakir bi ulke onlar normal ztn onlar yurt disi icin caba gosteriyorlar amaeika gibi mhhendis olmak zngin olmk demek eyer göbegin varsa sn cokkk zenginsn dmk dir bole yani
Bilgi size Gayete dogru arkadaslar bizim ulke masi cok az bir ogretmen 40 kisiyle ugrasiyo 2 bin tl oda kadrolu bide kadrosuz hocalar vat daha fazla calisip askeri hcreten daha az aliyo ama orda saat basna aldiklari para bizim doktorlarin aldigi para onlarin dkkdorlari basbakanla ayni para aliyolar nerdeyse ama bu iyi olmus baliz onceden daha kotu yurt disina biz gider onumuzu iliklerdik ama simdi adamlari ayagimiza cariyoz yani ama daha iyi gelismis ulkelerde yer alacagimizi dusunuyorum ins bu arada hindistan ckk fakir bi ulke olduklari icin maaslari cok az onlarda yut disinda okumaya calisiyorlar bu kadar
Öğretmen Haberde yanlışlar var. Kurs ücretini saymasan bile maaşımız 1000 doları geçiyor. Kursla beraber 1300 dolar falan oluyor. Türkiye de bence öğretmen maaşları düşük değil yüksek de değil. Sosyal şartların ise kesinlikle düzeltilmesi gerekiyor. Lojman, öğretmenevi ve yazları tatil için yeni sosyal düzenlemeler yapılmalı...
Benjamin Turkiyede hangi meslek yurtdisinda ki meslektasindan az almiyor?
Ayrica belirttiginiz ulkelerde ki maaslar, oradaki alim gucuyle ulkemizde ki maasin alim gucunu kiyaslarsak; burada ki maaslar fazla cikar.
mehmet Hiç gerçeği yansıtmıyor.
hakan Mebin verilerine güvenmeyin. Orada yaşayan öğretmenlerin dedikleri ile uyuşmuyor.
öğretmen. ben 30 yıllık öğretmenim daha 35,25 indirim görmedim ayrıca o dediğin lokallerden ve kamplardan yararlanmadım çünkü diğerleri ile farkı yok.bir yazı bu kadar art niyetli olamaz. Bu toplumda bu kadar sorumluluğu olan başka bir meslek var mı? yazık bu yazıyı yazana hemde çok yazık, yazık ki sizin gibi birini eğitmeye çalışmışız...Bari yalan yazmasaydın o kadar dürüstlük gösterseydin..
..... hepsi yalan, siz bizi birileri karıştırıyorsunuz, biz öğretmeniz, hırsız ama ne yapalım diyenlerden değiliz.
sözdar sönmez peki hindistan ne kadar ödüyor türkiyede okuyup hindistanda öğretmenlik yapmak mümkün mü
fizyon Biraz arastirip yazin ogretmen maasi 1000 dolar ekders haric
franços ben fransada yaşayan bir türküm ve annem öretmen aylık maaşı 5800 euro
serap kuzu almanyada anaokulu ogretmenlerı ne kadar maas alıyor
serife burda yazılanların çoğu yalan.fransada bizzat ablam yaşadı.professor deniyor öğretmene ve cok saygın yeri ver avrupada öğretmenlerin.bu yazılanlar ögretmenlerimizin itibarsızlaştırmasına yönelik bence.dersimiz.com nasıl yayınlamış inanılmaz!
eğitimci bu yazılanlar resmen öğretmenlerin itibarını azaltmak için uydurulmuş.unutmayın hepinizi eğiten ilkokuldan üniversiteye kadar öğretmenlerinizdir.anneler evde bir çocuğa dayanamazken biz aynı sınıfta en az 40 öğrenciyle baş etmeye çalışıyoruz.yetmiyor bir de öğrenciden küfür duyuyor dayak yiyoruz.tamam maaşımız az ama bari mesleğimizin saygınlığını azaltamaya çalışmayın.tatili çok olan, yaptıkları hiçbir iş olmayan, tembel memur kesiminin mesleği ne demektir ya.o yüzden zaten rahatımızdan saçımıza erkenden aklar düşüyor değil mi?ne yazık bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum diyen bir dinin mensuplarıyız fakat köle olmayı bırakın biz onları köle gibi görüyoruz!
Egitmen Bu sitenin bu yazıya yer vermesi dahi vicdani değil. Tamamen kirli el operasyonu öğretmen düşmanlığı taşıyan bir safsata Yazık ki ne yazık..
Abbas Yolcu Kafadan sallanmış bir asparagas haber.İktidar yalakalığının değişik bir versiyonu.Bütün yandaş basında servis edilmiş kopyala yapıştır türü haber.
ali iktidarın öğretmenlere yönelik aşağılayıcı tavrını onaylayan yanlı , gerçekçi olmaktan uzak bir yazı. B u araştırmayı yapan kurum ya da kişilerin adını verin de bizde bilelim .. öğretmen düşmanları.
öğretmen peki burda okuldaki hademenin öğretmenden 500 tl fazla aldığı da belirtilse olmazmıydı.
Mustafa Malatyalı Neredeyse öğretmenliği kötülemek için yazılmış bir yazı.Öğretmenliğin kutsallığı silinmiş,tembel insanların yaptığı bir meslek olarak gösterilmiş.Öğretmenlik yanlız okulda yapılmıyor,evine gelen öğretmen ertesi günün dersine hazırlanıyor,yazılı hazırlıyor,sürekli kendini geliştirmeli,okumalı,dünyayı daha iyi algılamalı.Yukarıdaki yazı okuldan kahveye giden akşama kadar okey oynuyan tembel,okumayan ve çalışmayan öğretmenler için yazılmış.Maaşa gelinde ABD"da öğretmen maaşı 7-10 bin dolar arasında değişiyor.SİZ BU ALINTIYI BAKANLIĞIN YAPTIĞI BİR ARAŞTIRMADAN ALMIŞŞINIZ.BAKANLIKTA ÖĞRETMENE VERDİĞİ MAŞŞI FAZLA GÖSTERMEK İÇİN ŞARK KRNAZLIĞI YAPIYOR.YALAN-YANLIŞ BİLGİLERİ ARAŞTIRMA BAŞLIĞIYLA YAYINLIYOR.HABERİN ÇOK GERÇEK DIŞI.
Önceki Yorumları GösterYorumlar Yükleniyor...
İçerikle ilgili 30 yorum yazılmış.
Son Eklenen Eğitim Haberleri
Öğretmenlik Mesleği Kanunu Neler Getirecek?
Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda oy çokluğuyla kabul edilerek yasalaştı.
Kanuna göre, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kariyer basamaklarında ilerlemeleri ve öğretmenlik mesleğine ilişkin diğer hususlar ile Milli Eğitim AkademiDevamını Oku
Öğretmenlik Mesleği Kanunu Yasalaştı
Milli Eğitim Akademisinin kurulması, görevleri, teşkilat yapısı ve personeline ilişkin konular düzenleyen Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
Kanuna göre, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kariDevamını Oku
Okula uyum haftası yarın başlıyor
3 aylık yaz tatilinin ardından 2 Eylül Pazartesi günü okul zili, okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için çalacak. Minik öğrenciler için uyum haftası başlayacak. Bu süreçte anne babaların rolü de önem kazanıyor. Uzmanlar, okula karşı motive edici konuşmaların uyum sürecini hızlandıracağını söylüyor.
Okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için 2 Devamını Oku
2024 MEB yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesi
Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesini yayımladı. Genelgeye göre ilkokullarda sınav saati kaldırıldı. Telefon yasağı devam edecek. Ölçme yaklaşımı yerine, süreç odaklı ölçme ve değerlendirme uygulamaları benimsenecek. Dağıtımı yapılan ders kaynakları dışında kaynak aldırılmaması için önlem alınacak.
Millî Eğitim Devamını Oku
Açık öğretim liselerine geçişte yeni kurallar
Milli Eğitim Bakanlığı, örgün öğretim liselerinden açık öğretim liselerine geçişle ilgili maddede değişiklik yaptı. Yeni yönetmelik 13 Ağustos tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.
* Yapılan değişikliğe göre, anne veya babası vefat eden, Sosyal Hizmetler Kanunu kapsamında hakkında koruma kararı verilen veya koruyucu aile yanına yerleDevamını Oku