Günün hangi saatinde ne içmeli?
Diyetisyen Canan Aksoy'a göre, içmenin de bir zamanı var. Sağlıklı beslenmede nasıl ki öğünler belli saatlerde yeniyorsa sıvı alımının da doğru saatleri var. Peki, hangi saatte ne içilmeli? Uzmanından tavsiyeler:
Özellikle bazen çok susuyoruz. Susadıkça içiyor, içtikçe susuyoruz. Peki, neden susuyoruz? Hiç merak ettiniz mi? Organizma, su rezervleri azalmaya başlayınca beyne sinyal veriyor ve biz susuyoruz.
Diyetisyen Canan Aksoy'a göre, içmenin de bir zamanı var. Sağlıklı beslenmede nasıl ki öğünler belli saatlerde yeniyorsa sıvı alımının da doğru saatleri var.
SAAT 08.00 / Uyanınca 1 bardak ılık su için
Neden?
Organizma gece boyunca toksin ve artık maddeler üretiyor. Uyuma sırasında sıvı kaybı devam ederken, sıvı alımımız duruyor. Bu maddelerin vücuttan atılımını kolaylaştırmak ve vücudun ısı mekanizmasını gün boyunca dengelemek için sabahın erken saatlerinde sıvı almak çok yararlı.
Sabah uyandığınız zaman tıpkı yüzünüzü yıkamak gibi vücudunuzu da yıkamanız lazım. Bu yüzden uyanır uyanmaz bir bardak su veya bitki çayı içmek bu saatler için en uygunu.
Ne içmelisiniz?
Oda ısısında bekletilmiş 1 bardak su içmek böbrek ve bağırsakların işlevini artırarak vücudu toksin ve artıklardan temizliyor. Cilde pürüzsüz bir görünüm kazandırıyor. Dilerseniz su yerine idrar söktürücü veya toksin atıcı özellikler içeren bitkisel çaylar da içebilirsiniz.
Öneri:
İçtiğiniz ılık suya birkaç damla limon suyu veya greyfurt suyu damlatıp karıştırabilirsiniz. Bitkisel çay hazırlamak için; 2 çay kaşığı ince doğranmış maydanozu 1 çay fincanı kaynar suda 15 dakika bekletip süzün. Çayı ılık için. Bir diğer alternatif yeşil çay olabilir.
Kahvaltıda 1 fincan kahve veya bir fincan siyah çay için
Neden?
Günün ilk öğününde yani kahvaltıda sizi uyandıracak, uyaracak bir içecektir çay veya kahve. İçerdiği kafein sayesinde gün ortasına kadar sizi formda tutar, zihni uyarır ve konsantrasyonu artırır.
Ne içmelisiniz?
Kahve ve çay sinir sistemini uyaran maddeler içeriyor. Bu maddeler ani enerji verip, zihni açıyor ve konsantrasyonu artırıyor ve ayrıca bir miktar metabolizmayı hızlandırıyor.
Öneri:
Kahve içmeyi seviyorsanız, susuzluğu gideren serinletici bir içeceğe ne dersiniz? Bunun için yoğun bir kahve hazırlayın. 1 tatlı kaşığı tozşekerle tatlandırıp soğumaya bırakın. Birkaç taze nane yaprağı, 1 diş karanfil ve birkaç parça buz ilave edin. Buzdolabında 5 dakika bekletip için. Sıra dışı bir alternatif için; kahve fincanının dibine biraz kakao serpin. Üzerine 1 tatlı kaşığı espresso kahve ilave edin. Sıcak süt döküp kahve eriyinceye kadar karıştırın. Yarım tatlı kaşığı damla çikolata ile süsleyip için.
SAAT 10.30 / Ara öğünde 1 bardak taze sebze suyu veya süt için
Neden?
Sabahları saat 10:00 ile 11:00 arasında vücudun su rezervi azalıyor. Kan şekeri düşüyor. Organizmada yorgunluk ve konsantrasyon azalması baş gösteriyor. Bu aşamada deyim yerindeyse vücudun yeniden şarj edilmesi gerekiyor. Organizmayı yeniden tazeleyerek güçlendirecek , kan şekerini düzenleyecek bir içecek bu saatle için en uygunu.
Ne içmelisiniz?
Sebze suları özellikle sıcak havalarda terle kaybedilen vitamin ve mineral tuzlarının geri alımını sağlıyor. Ayrıca sebzelerde bulunan karbonhidrat sayesinde kan şekeriniz düzenlenir, konsantrasyonunuz yükselir.Sütte bulunan karbonhidratta aynı görevi başarıyla yerine getirecektir.
Öneri:
Evdeyseniz sebze suyunu blender'den geçirip hazırlamak kolay, ancak işyerinde veya dışarıdaysanız, süt daha kolay ulaşılabilir bir tercih olacaktır. Eğer süt içmeyi sevmiyorsanız, sütün içine bir tatlı kaşığı Türk kahvesi koyarak kaynatıp, değişik bir tat deneyebilirsiniz. Aynı işlem kakaoyla da yapılabilir.Dışarıda bir görüşme veya toplantıdaysanız , Cafe Latte % 90'ı sütten oluştuğu için bir başka alternatif olabilir.
SAAT 12:00 / Öğlen yemeği saati Ayran veya maden suyu öğlen yemeği içeceği
Neden?
Çoğumuz için yemeklerde ne içeceğini belirlemek en zorudur, kafein , gaz ve şeker içeren bir sürü içeceğin yanında sağlıklı bir alternatif bulmak zordur.Enerjisi yüksek olmayan , sağlıklı bir seçenek olarak ayran veya maden suyunu tercih edebilirsiniz.Ayran kalsiyum ihtiyacınız için yardımcı olur.Maden sularında bulunan mineraller gün ortası için iyi bir takviye sağlar.
Ne içmelisiniz?
Ayran yerine kefir öğlen yemeği için başka bir kalsiyum içeren ve prebiyotik bir içecektir. Kalsiyumu öğünde almak, öğünde aldığınız bir miktar yağın sindirilmeden atılacağını sağladığı için , kilo vermeniz üstüne de katkıda bulunacaktır.Maden suyu içerdiği mineraller açısından öğlen yemeğini özellikle dışarıda yiyorsanız , beslenmenize katkı sağlayacak ve sizi yüksek enerjili bir içecek içmekten kurtaracaktır.
Öneri:
Ayranın içine taze nane katarak , nanenin ödem söktürücü özelliğinden de faydalanabilirsiniz.Nane , maydanoz gibi yeşil yapraklı sebzeler , ödem çözücüdür ve ayranın içine güzel fresh bir tat katarlar. Maden suyuna da yarım limon sıkıp içmek , hem c vitamini almanızı hem de bir tat değişikliği olmasını sağlayacaktır.
SAAT 15:00 / Yemekten sonra hazmı kolaylaştıran bir içeceği seçin.
Neden?
Öğlen yemeğini yediniz , iş temposunun ağırlığını iyice gösterdiği bu saatlerde digestive özellik içeren , uykunuzu açacak bir bitki çayı size iyi gelecektir. Yenilen yemekle beraber mide hacminiz artar, ve mide etrafındaki kan damarlarına daha yoğun bir kan akışı olduğu için , pek çok insana öğlen yemeğinden sonra uyku hissi bastırır.
Ne içmelisiniz?
1 fincan çay için. Çay, hem hazmı kolaylaştırıyor, hem de içeriğindeki tein maddesi nedeniyle genelde bu saatlerde baş gösteren uyku halini engelleyerek canlılık veriyor.
Öneri:
Siyah çayında yeşil çayında digestive etkisi vardır. Siyah çay sevmiyorsanız yeşil çayda tercih edebilirsiniz. Zencefil, tarçın, karabiber,ıhlamur karışımından yapacağınız bir çayda hem sindiriminize yardımcı olacaktır, hem de metabolizmanıza iyi gelecektir.Bir tutam ıhlamur, 2 tane karabiber,1 cay kasığı tarçın veya bir kabuk tarçın ,1 çay kaşığının ucuyla hazırlayacağınız bu çaya lezzetlenmesi için elma kabuğu da koyabilirsiniz.
SAAT 19:00-20:00 /Akşam öğününde kefir
Neden?
Kefirin içinde bulunan sağlıklı bakterilerin bünyeyi birçok hastalıktan koruduğu ve hücreleri yenilediği biliniyor.
SAAT 23:00 / Süt için gece uykuda salgılanan büyüme hormonunuz sayesinde kemiklerinizi koruyun
Neden?
Gece uykusuyla beraber büyüme hormonu ortaya çıkar, büyüme hormonu tabii ki artık bizleri büyütmüyor, ancak gün içinde yıpranan vücudumuzu tamir ediyor.Kalsiyumu yüksek olan sütü gece yatmadan önce içmek çocuklarda boy uzamasını desteklerken bizde kemik yoğunluğunu korumaya yardımcı oluyor.
Ne içmelisiniz?
Sıcak veya soğuk bir bardak süt yerine kefir veya yoğurtta aynı vazifeyi görecektir.
Öneri:
Süt bazı bireylerde sevilen bir içecek değildir.Bunun içimini kolaylaştırmak için , bir bardak sütün içine ,bir parça kabuk tarçın,2-3 tane karanfil, çay kaşığının ucuyla kuru zencefil koyup ısıtırsanız , hem içimi kolaylaşacaktır, hem de daha derin bir uyku çekmenizi sağlayacaktır.
BUGÜN
içecekler sağlık günlük içecek saati sağlıklı yaşam
tarihli haber
Dersimiz.com Haber