Eğitim Sitesi

Bilgisayar başında çok oturanlardansanız...

Bilgisayar başında çok oturanlardansanız...

Bilgisayar başında çok oturanlardansanız... Bilgisayarı uzun süre kullanan kişilerde görülen rahatsızlıkların giderilmesi için yapılması gereken hareketleri bu yazıda bulabilirsiniz.

Sürekli bilgisayar kullanan birçok kişi bir süre sonra kendinde oluşan bilek ve sırt ağrısının sebebinin bilgisayardan kaynakladığının farkına bile varmaz.

Çalışma aralarında yapacağınız birkaç dakikalık egzersizle engelleyebileceğiniz rahatsızlıklar eğer sinsi bir şekilde gelişirse yaşamı size zehir eder.

Bilgisayarda uzun süre çalıştıktan sonra sırt, boyun ve kollarımızda ağrılar oluştuğunu hepimiz fark ederiz. Ama önemsemeyiz. Peki önlem alınmadığında oluşacak rahatsızlıkları öğrenmek ister misiniz?

1. Disk kayması

2. Bilek, diz, dirsek kireçlenmesi

3. Omuz ve boyun tutulması

4. Göz bozuklukları

Oysa, çalışma aralarında birkaç dakika yapılacak egzersizlerle engellenebilecek bu rahatsızlıklar sinsi bir şekilde geliştiklerinde kişiye yaşamı zehir eder.

Egzersizler, Sırt ve Omuz Hareketleri : Klavye başında yapılan işlemler ve tekdüze işler sırtın ve omuzların uzun süre aynı pozisyonda kalmasına neden olmaktadır.Ayağa kalkıp ve sağ elinizle sol omzunuzu sol elinizle sağ omzunuzu kavrayınız. Başınızı kolunuzun aksi yönünde çevirebildiğiniz kadar hareket ettiriniz.

Baş ve Boyun Hareketleri : Boynunuzu beşer kez sağa sola öne ve arkaya doğru hareket ettirin. Başlangıçta kendinizi zorlamayın. Gün geçtikçe ve boyun kaslarınız güçlendikçe zaten hareket mesafesi artacaktır.

Bilgisayar ve Sandalye Hareketleri : Özellikle fiziksel özelliklerinize uygun olarak ayarlanmamış sandalye üzerinde yapılan çalışmalar kullanıcılar üzerinde daha zararlı olmaktadır. Bu yüzden kendinize, uygun boyutta ve yapıda bir sandalye edinmeniz yararlı olacaktır. Birçoğunuza burada anlatılanlar uygulanabilir gelmeyecektir. Zira ofiste bu tip hareketler yapan biri dikkat çekecektir. Ancak bunun ardına saklanmamalı ve kendi sağlığınız için elinizden geldiğinde bu egzersizleri yapmalısınız.

Rahatsızlıklar : Sanırım bunu sağlamak için biraz da gözünüzü korkutmak gerekebilir. Özellikle çizim yapanlar ve işleri genelde fare ile olanlarda rastlanan önemli bir rahatsızlık karpal tünel sendromu dur. Karpal tünel sendromu, el bileğinin bir hastalığıdır. Bilekteki karpal tünelden geçen median sinirin sıkışması sonucu ortaya çıkar.

Genel belirtileri şunlardır: Geceleri ellerde ortaya çıkan ve zaman içinde giderek şiddetlenen uyuşmalar ve ağrılar. Uykudan uyandıracak kadar kötü olabilir ve kola, omuza yayılabilir.

▪ Avuç içinde ve parmaklarda his kaybı veya elektrik çarpması hissi. Özellikle baş, işaret ve orta parmaklarda görülür.

▪ Elde kuvvet kaybı, tutamama, tutulan şeyleri düşürme.

▪ Eli sallamakla bu ağrıların hafiflemesi.

El-Bilek kanalı hastalığı hekimler tarafından çok eskiden beri bilinmesine rağmen başka hastalıklarla karışabilmekte ve çoğu zaman hastalar doğru tanı alamadığı için hekim-hekim dolaşmaktadır. El-bilek kanalı hastalığı yerine boyun fıtığı tanısı alarak ameliyat olmuş ancak şikayetlerinden kurtulamamış hastalara sık rastlanmaktadır.

El bileği karışık bir anatomik yapıya sahiptir. Parmak ve el hareketlerini sağlayan adele-sinir-damar kompleksi buradan geçerek, dağılır. Median sinir dediğimiz, başparmak ve işaret parmağının hareket ve duyusunu sağlayan bir sinirde bileğin iç yüzünün ortasından geçerek el içinde dallara ayrılır. Bu sinirin üstü, el bileği hizasında ve kısmen de avuç içinde kalın koruyucu özelliği olan bir bantla kaplıdır. Bu koruyucu bant , orta yaşlara doğru çeşitli nedenlerle kalınlaşarak, altında kalan ve koruduğu siniri sıkıştırır.

Başlangıçta,
▪ Aşırı kullanmayı engellemek, el bileğine aşırı yük binmesine neden olacak işlerden kaçınmak

▪ Ağrı kesiciler ve antienflamatuvar ilaçlar

▪ Bilek egzersizleri

▪ El bileği atelleri, gece atelleri

▪ Lokal ya da sistemik kortizon enjeksiyonları

çoğu kimse için yeterli olmaktadır.

Ancak zaman içinde şikayetler tekrar başlar ve kalıcı çözüm basit bir cerrahi girişimle sinirin serbestleştirilmesidir. Lokal veya genel anestezi altında, mikroskop kullanılarak el bileğinden avuç içine doğru yapılan 1-2 cm'lik bir kesiyle, sinirin üstündeki bant kesilerek, sinirin sıkışması ortadan kaldırılır. Bu yöntem kalıcı bir rahatlamaya neden olur. Ameliyat sonrası 3-5 gün el bileği istirahatini takiben, hasta normal yaşantısına döner.

Boyun fıtığına aday mısınız?
Duruş ve oturuşuna dikkat etmeyen herkes boyun rahatsızlığı yaşar. Bir de boyun fıtığına potansiyel aday meslek grupları vardır.

-Şoförler,

-Bilgisayar operatörleri,

-Masa başı iş yapanlar,

-Telefon operatörleri (ki bazen telefon yoğunluğunda iki telefonu birden idare edeceğim derken, telefon ahizesini başıyla omuz arasında tutmak için boynunu bükerler ki, bu çok yanlış bir harekettir),

-Boynu sağa sola, öne arkaya hareket ettirmeyip, rutin halde kalmasına sebep olan meslek gruplarında çalışanlar,

-Aşırı stres içinde bulunan kişiler boyun fıtığına aday kimselerdir.

Boyun hareketsiz kalırsa ne olur?Risk faktörü içinde bulunan meslektekiler, bir de arada bir boyunlarını hareket ettirecek egzersizler yapmazlarsa bakın neler olur?

▪ Boyun bölgesi yeteri derecede kan alamaz,

▪ Beyin dokusu yeteri kadar kan alamaz,

▪ Bu durumda kalp beyine kan göndermek için daha çok zorlanır,

▪ Sindirim sistemi etkilenir,

▪ Hazımsızlık ve şişkinlik oluşur,

▪ Bağırsaklarda gaz ve kabızlık oluşur,

▪ Kollarda uyuşma ve karıncalanmalar başlar,

▪ Karaciğer fonksiyonunu yerine tam olarak getiremez olur,

▪ Böbrekler süzme görevini tam olarak yapamaz olur,

▪ Kan dolaşımında aksamalar sebebiyle, kan dolaşımı sistemi zorlanmaya başlar,

▪ Genel uyuşukluk baş gösterir,

▪ Özellikle kol ve bacaklarda kuvvet kaybı ortaya çıkar.

Bunlar zaman içersinde vücuttaki bütün sistemi etkiler, vücudun dengesini alt üst eder.

Bilgisayara bağlılığımız artıkça bel, sırt ağrıları, boyun bölgesinde rahatsızlıkların yanısıra gözlerimizde CVS ( göz yorgunluğu rahatsızlığı ) hastalığı ile karşılaşabiliriz.

Göz yorgunluğu rahatsızlığının nedenleri arasında en genel belirti bilgisayar ekranında pixellerden oluşan görüntülerin hafızada kayıtlı tutabilmesi için normalden çok daha fazla çalışması gerekiyor.

Bilgisayar ekranının gözlerimizdeki olumsuz etkileri:Bulanık görme, uzaktan ve yakından bir noktaya odaklanmanın zorlaşması, gözlerin kuruması ve kızarması, göz yorgunluğu belirli bir dinlenme süresi sonucunda geçen baş ağrısı, kontak lens kullananlarda lenslerin rahatsız etmeye başlaması olarak sıralabilir.

Önemli Öneriler:▪ Eğer gözlük kullanıyorsanız sizin için doğru gözlük olup olmadığını kontrol edin.

▪ Gözünüzün kurumasına izin vermeyin ve sürekli olarak kırpın.

▪ Ara sıra ekrandan farklı bir yere bakarak konsantre olmaya çalışın.

▪ Ekrana yakın oturmayın.

▪ Monitörünüzü göz seviyenizden aşağı şekilde yerleştirin.

▪ Ekranınızın renk ve parlaklığını ayarlayın ve öyle kullanın. Çok parlak ve göz alıcı olmamasına dikkat edin.

▪ Sık sık oturuş pozisyonunuzu kontrol edin. Dik oturun.

Sağlık ve Yaşam Dergisi

tag sağlık önerileri bilgisayar kullanmak faydalı haberler uzun süre bilgisayar kullanmak doğru bilgisayar kullanmak

tarihli haber

  

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Son Eklenen Faydalı Sosyal Haberler

Hırsızlık Olaylarına Karşı Önlemler

Hırsızlık Olaylarına Karşı Önlemler

Mağduriyet yaşamamak için kapkaç, yankesicilik, oto hırsızlığı, ev ve işyeri hırsızlığına karşı gerekli önlemlerinizi alın. Konuyla ilgili Emniyet Müdürlükleri sıklıkla hırsızlık ve gasp olaylarına karşı vatandaşları neler yapabilecekleri konusunda aydınlatıyor. Emniyetin uyarılarından derlenen bilgiler. Otomobil Hırsızlığına Karşı Al Devamını Oku

Daha Az Su Tüketimi İçin Yapabilecekleriniz

Daha Az Su Tüketimi İçin Yapabilecekleriniz

Temiz suya erişimin zorlaştığı günümüzde, evlerinizde ya da işyerlerinizde kullandığınız suyun kullanımı her geçen gün daha da önem kazanıyor. Günlük hayatta su tüketiminizi nasıl azaltabilirsiniz sorunuza önemli ölçüde cevap oluşturacak maddeler hâlindeki su kullanım rehberinin katkı sağlamasını dileriz. 1. Gereksizse musluğu kapatın. Devamını Oku

Yıldırım Çarpmasından Korunma Yolları

Yıldırım Çarpmasından Korunma Yolları

Yağmurlu havalarda yaşanabilecek yıldırım tehlikesinden etkilenmemek için dikkat etmeniz gerekenler. Dünyada saniyede 100, bir günde de yaklaşık 8 milyon civarında yıldırım meydana gelmektedir. Bir yıl içinde bir kişinin yıldırım tarafından çarpılma olasılığı 1/600 000 dir. Diğer meteoroloji kaynaklı doğal afetlerde olduğu gibi, yıldır Devamını Oku

Daha enerjik olmak için yapılacak 10 şey

Daha enerjik olmak için yapılacak 10 şey

Günlük hayatın zorluklarıyla uğraşırken, bazen kendi dünyamıza kapanır, enerjimiz tükenmiş hissederiz. Bu noktada daha enerjik olmak için yapabilecekleriniz: 1. Düzenli olarak egzersiz yapın: Egzersiz, enerji seviyenizi artırır ve endorfin salgılanmasını sağlar. Bahar ve yaz aylarında doğada yürüyüş yapmak, bisiklete binmek veya spor salonun Devamını Oku

Maymun çiçeği virüsü nedir? Belirtileri nelerdir?

Maymun çiçeği virüsü nedir? Belirtileri nelerdir?

Maymun Çiçeği Virüsü Nedir? Maymun çiçeği virüsü Orthopoxvirus virüsün neden olduğu viral bir enfeksiyondur. Özellikle Orta ve Batı Afrika’nın tropikal yağmur ormanlarında ortaya çıkan ve zamanla diğer ülkelere yayılan virüs, farklı bölgelerden farklı insanlar üzerinde teşhis edilmiştir. Özellikle Covid-19 pandemisinin dünya genelinde yol açtığı yı Devamını Oku

Bilgisayar başında çok oturanlardansanız...

Faydalı Sosyal Haberler Ana Sayfa