Sağlıklı yaşlanmanın birinci şartı gençlik yıllarından itibaren sağlıklı yaşamanın bir yaşam tarzı haline getirilmiş olmasıdır. Birçok hastalığın yaş ilerledikçe görülme sıklığının arttığı, bilinen bir gerçektir. Yaşlandıkça daha kaliteli bir yaşam için bu sağlık sorunlarından korunmak önemlidir. Bu nedenle yaşlılarda kronik sağlık sorunlarından kaynaklanan problemleri azaltmak, bağımsız yaşama yeteneğini ve fiziksel ve ruhsal işlevi optimal düzeyde sürdürmek için yıllık düzenli check-up önerilmektedir.
Yaşlılarda yıllık grip aşısı, 5 yılda bir zatürre aşısı ve sık yaralanma riski bulunan yaşlılarda tetanos aşısı yaptırılması ihmal edilmemelidir. Kansızlık, ileri yaş gruplarında gençlere göre daha fazla görülür. Yıllık kan sayımları yapılması ve kansızlığı olan yaşlılarda nedenlerin araştırılması ve tedavi edilmesi çok önemlidir.
Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıkları bulunan yaşlıların bunları bırakması konusunda desteklenmeleri gerekir. Yaşlıların çoklu ilaç kullanmalarından ötürü birçok yan etki ile karşılaşma riskleri bulunmaktadır. Hekimi bu ilaçların yönetimini yapar ve yaşlı bireyi ve ailesini potansiyel riskler açısından bilgilendirir.
Genç yaşlarda olduğu gibi ileri yaşlarda da kas kitlesinin azalması ve vücut yağ kitlesindeki artışın önüne geçilmesi için egzersiz şarttır. Uzun süre hareketsiz kalındığında kalori ihtiyacında azalma olur ve zaten vücut yağ oranı artma eğiliminde olan yaşlılarda bu, kilo artışına neden olabilir. Hareketsiz yaşam sonucu kas kitlesi ve gücündeki azalma ve bunun sonucu bazal metabolizmada yavaşlama nedeniyle insülin direnci gelişebilir ve şeker, hipertansiyon, kalp ve damar hastalıklarına zemin hazırlanmış olur.
* Anadolu Sağlık Merkezi İç Hastalıkları ve Geriatri Uzmanı
Henüz Yorum Yazılmamış. İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.
Son Eklenen Faydalı Sosyal Haberler
Hırsızlık Olaylarına Karşı Önlemler
Mağduriyet yaşamamak için kapkaç, yankesicilik, oto hırsızlığı, ev ve işyeri hırsızlığına karşı gerekli önlemlerinizi alın. Konuyla ilgili Emniyet Müdürlükleri sıklıkla hırsızlık ve gasp olaylarına karşı vatandaşları neler yapabilecekleri konusunda aydınlatıyor. Emniyetin uyarılarından derlenen bilgiler.
Otomobil Hırsızlığına Karşı AlDevamını Oku
Daha Az Su Tüketimi İçin Yapabilecekleriniz
Temiz suya erişimin zorlaştığı günümüzde, evlerinizde ya da işyerlerinizde kullandığınız suyun kullanımı her geçen gün daha da önem kazanıyor. Günlük hayatta su tüketiminizi nasıl azaltabilirsiniz sorunuza önemli ölçüde cevap oluşturacak maddeler hâlindeki su kullanım rehberinin katkı sağlamasını dileriz.
1. Gereksizse musluğu kapatın.Devamını Oku
Yıldırım Çarpmasından Korunma Yolları
Yağmurlu havalarda yaşanabilecek yıldırım tehlikesinden etkilenmemek için dikkat etmeniz gerekenler.
Dünyada saniyede 100, bir günde de yaklaşık 8 milyon civarında yıldırım meydana gelmektedir. Bir yıl içinde bir kişinin yıldırım tarafından çarpılma olasılığı 1/600 000 dir. Diğer meteoroloji kaynaklı doğal afetlerde olduğu gibi, yıldırDevamını Oku
Daha enerjik olmak için yapılacak 10 şey
Günlük hayatın zorluklarıyla uğraşırken, bazen kendi dünyamıza kapanır, enerjimiz tükenmiş hissederiz. Bu noktada daha enerjik olmak için yapabilecekleriniz:
1. Düzenli olarak egzersiz yapın: Egzersiz, enerji seviyenizi artırır ve endorfin salgılanmasını sağlar. Bahar ve yaz aylarında doğada yürüyüş yapmak, bisiklete binmek veya spor salonunDevamını Oku
Maymun çiçeği virüsü nedir? Belirtileri nelerdir?
Maymun Çiçeği Virüsü Nedir?
Maymun çiçeği virüsü Orthopoxvirus virüsün neden olduğu viral bir enfeksiyondur. Özellikle Orta ve Batı Afrika’nın tropikal yağmur ormanlarında ortaya çıkan ve zamanla diğer ülkelere yayılan virüs, farklı bölgelerden farklı insanlar üzerinde teşhis edilmiştir. Özellikle Covid-19 pandemisinin dünya genelinde yol açtığı yıDevamını Oku