Verimli araba kullanmanız için öneriler
Benzin ya da mazot kullanan herkesin giderek artan yakıt fiyatlarına karşı daha akıllıca ve verimli araba kullanma gerekliliği konusunda benimle hem fikir olacağını düşünerek bu yazıyı yazıyorum. Beklide hep bildiğiniz şeyler ama belki de bilmediğiniz birkaç şey çıkabilir.
1. Hızınızı ayarlayın.
Eğer arabanızda Cruise Control seçeneği varsa 100 km. ye ayarlayın. Ama yoksa otoban ya da normal yolda, yol boş bile olsa 90 - 110 km. hızını aşmayın. Böylelikle yakıt tüketimini minimumda tutmuş olursunuz. 110 km.den sonra yakıt tüketimi hız artışına bağlı olarak %20 ve üstü artmaktadır.
2. Çalıştırın ve yola çıkın.
Sadece kışın arabanın ısınmasını beklemek akıllıca olacaktır. Bunun dışında arabanızı çalıştırıp en fazla 1 dk. bekledikten sonra yola çıkmalısınız. Motor sıcaklığı normal düzeye çıkana kadar arabayı normal kullanmakta fayda var.
3. Vites kullanımı
Arabanı gidebileceği en yüksek viteste sürmekte fayda vardır. Örneğin 3. viteste 80 km. hız yapan biri 5. viteste aynı hızı yaparda %25 daha az yakıt harcar.
4. Yeşil ve kırmızı hatları akıllıca kullanın.
Birçok caddede trafik ışıkları yeşil yandıktan sonra belirli bir km. sınırında gittiğiniz takdirde hep yeşil ışıkta gitmenizi sağlayacak şekilde düzenlenirler. Sürekli kullandığınız yollara bu sürat limitlerini bilerek hiç durmadan yakıt tasarrufunu minimumda tutarak caddeyi geçebilirsiniz.
5. Motoru durdurmak
Eğer 5 dakikadan fazla bir yerde bekleyecekseniz motoru kapatın. Eğer birkaç saniye kalacaksanız tekrar çalıştırmak daha çok yakıta mal olacaktır.
6. Güvenilir benzin istasyonunu tercih edin.
Öncelikle arabanızın üreticisinin önerdiği yakıtı kullanmalısınız. Mümkünse bildiğiniz ve yakıtına güvendiğiniz benzin istasyonunu tercih edin.
7. Fazla doldurtmayın
Pompa doldurmayı durdurduktan sonra daha fazla yakıt yükletmeyin. Yakıttan oluşacak gaz için depoda belirli bir alan kalması gerekir.
8. Depo kapağınızı kontrol edin.
Yakıt deponuzun kapağının iyi kapandığından ve hava almadığından emin olun.
9. Depoyu vaktinde doldurun.
Deponuz en az çeyrek depo kaldığında benzin almalısınız. ışık yanana kadar yakıtı kullanmak olası pisliklerin tıkanıklıklara yol açmasına sebep olabilir.
10. Klima
Mümkün olduğunca az klima kullanın. Klima yakıt tüketimini %10-20 artırır.
11. Cam kapatma
Yüksek hızda camlarınızı kapatın. İçeriş giren hava arabanın çekiş gücünü düşürdüğünden daha fazla yakıt tüketmenize sebep olacaktır.
12. Bagajı boş tutun.
Arabanızdaki ekstra yükler daha fazla yakıt tüketimi demektir. Örneğin ekstra 50-100 kilo %1-2 fazla yakıt tüketimi demektir.
13. Zamanlama ve Güzergah tercihi
Trafiğe çıkış zamanlarınızı ve gideceğiniz güzergahı akıllıca planlarsanız yakıt tüketiminizi düşürürsünüz.
14. Kapalı garaj
Mümkünse kapalı garajı tercih ederek ısı değişikliklerinden otomobilinizin en az etkilenmesini sağlayabilirsiniz.
15. Gölge.
Arabanızı gölgeye park etmeli hatta arka camlarına film yada ön cama park halindeyken güneşlik koyabilirsiniz. Arabanın fazla ısınması yakıt tüketimini artırır.
16. Otoparkın boş yerine bırakın
Birçok kişi mağazaların girişine yakın olsun diye otoparkta dönüp durur. Gereksiz yakıt tasarrufu yerine 1-2 dakika yürüyüşü göze alın.
17. Tekerlek havası.
Tekerleklerin inik olması yakıt tüketimini artırır. Sık sık tekerlek havasını kontrol edin.
18. Bakım
Arabanızın bakımını kendi servisine düzenli olarak yaptırın. Bakımlı araba istenmedik fazla yakıt tüketimini en az %30 azaltır.
19. Hava filtresi
Hemen hemen her bakımda hava filtrenizi değiştirin. En az %10-15 tasarruf edeceksiniz.
20. Yağ
Her bakımda yada arada bir yakıt aldığınız yerde yağınızı kontrol ettirin. Arabanızın üreticisinin önerdiği yağı kullanın.
21. Performansınızı ölçün
Aldığınız benzin ile yaptığınız yolun kaydını tutarak performansınızın artıp artmadığına azalıp azalmadığına dikkat edin. Problem varsa servisinize bildirin.
22. Toplu ulaşım!
Yakıt tüketimini azaltmanın en iyi yolu toplu taşıma kullanmaktır.
araba kullanmak benzin tasarruf yöntemleri mazot tasarrufu usta şoför tavsiyeleri doğru araba kullanmak yararlı haberler
tarihli haber
Dersimiz.com Haber