Geleceğimizin temellerini atan, hepimizin hayatında önemli yeri olan öğretmenlerimizin bazı hastalıklarla boğuşmak zorunda kaldığını ve bu hastalıkların öğretmen hastalığı olarak anıldığını biliyor muydunuz?
Öğretmenlerde daha fazla görülen ve ses kısıklığı ile ortaya çıkan hastalıkları Hisar Intercontinental Hospital Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Cem Erdurak ile konuştuk.
Özellikle yoğun iş temposu içinde sesini sürekli kullanmak zorunda olan öğretmenlerde, farenjit, larenjit, ses teli nodülleri, ses teli polipleri ve kistleri, alerji, reflü en sık karşılaşılan ve tedavisinde geç kalındığı takdirde kronikleşen önemli hastalıklar olduğunu belirten Op. Dr. Erdurak; 'Sesini uzun süre tempolu ve yüksek tonda kullanan öğretmenlerde, ses tellerinde birtakım olumsuz değişiklikler görülür. Bu temponun içerisine fast food ile beslenme, sık sık çay ve kahve tüketimi, alerjik tahta kalemlerinin etkisi ve sigara kullanımı da eklendiği takdirde ses tellerinde olumsuz değişiklikler hızla ilerleyerek, ses tellerinin yapısını bozar ve kronikleşen ses teli hastalıklarına yol açar.' diye konuştu.
Öğretmenseniz Bu Önerileri Dikkate Alın!
* Özellikle ders anlatırken sesinizin kullanımını ders süresi ile orantılı ayarlayın. Sesinizi tempolu ve heyecanlı değil; daha düşük tonda ve yormadan kullanın.
* Ders anlatırken oda sıcaklığında su içerek boğazınızı ıslak tutun. Bu önemli oranda koruyucudur.
* Ders aralarında ılık bitki çayı ya da ıhlamur tüketin.
* Reflüye neden olacak çikolata, kuruyemiş ve asitli içeceklerden uzak durun.
* Sigara kullanmayın.
* Uzun süredir var olan ve giderek artan bir ses kısıklığınız varsa mutlaka kulak burun boğaz hastalıkları hekimine başvurun.
Henüz Yorum Yazılmamış. İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.
Son Eklenen Faydalı Sosyal Haberler
Hırsızlık Olaylarına Karşı Önlemler
Mağduriyet yaşamamak için kapkaç, yankesicilik, oto hırsızlığı, ev ve işyeri hırsızlığına karşı gerekli önlemlerinizi alın. Konuyla ilgili Emniyet Müdürlükleri sıklıkla hırsızlık ve gasp olaylarına karşı vatandaşları neler yapabilecekleri konusunda aydınlatıyor. Emniyetin uyarılarından derlenen bilgiler.
Otomobil Hırsızlığına Karşı AlDevamını Oku
Daha Az Su Tüketimi İçin Yapabilecekleriniz
Temiz suya erişimin zorlaştığı günümüzde, evlerinizde ya da işyerlerinizde kullandığınız suyun kullanımı her geçen gün daha da önem kazanıyor. Günlük hayatta su tüketiminizi nasıl azaltabilirsiniz sorunuza önemli ölçüde cevap oluşturacak maddeler hâlindeki su kullanım rehberinin katkı sağlamasını dileriz.
1. Gereksizse musluğu kapatın.Devamını Oku
Yıldırım Çarpmasından Korunma Yolları
Yağmurlu havalarda yaşanabilecek yıldırım tehlikesinden etkilenmemek için dikkat etmeniz gerekenler.
Dünyada saniyede 100, bir günde de yaklaşık 8 milyon civarında yıldırım meydana gelmektedir. Bir yıl içinde bir kişinin yıldırım tarafından çarpılma olasılığı 1/600 000 dir. Diğer meteoroloji kaynaklı doğal afetlerde olduğu gibi, yıldırDevamını Oku
Daha enerjik olmak için yapılacak 10 şey
Günlük hayatın zorluklarıyla uğraşırken, bazen kendi dünyamıza kapanır, enerjimiz tükenmiş hissederiz. Bu noktada daha enerjik olmak için yapabilecekleriniz:
1. Düzenli olarak egzersiz yapın: Egzersiz, enerji seviyenizi artırır ve endorfin salgılanmasını sağlar. Bahar ve yaz aylarında doğada yürüyüş yapmak, bisiklete binmek veya spor salonunDevamını Oku
Maymun çiçeği virüsü nedir? Belirtileri nelerdir?
Maymun Çiçeği Virüsü Nedir?
Maymun çiçeği virüsü Orthopoxvirus virüsün neden olduğu viral bir enfeksiyondur. Özellikle Orta ve Batı Afrika’nın tropikal yağmur ormanlarında ortaya çıkan ve zamanla diğer ülkelere yayılan virüs, farklı bölgelerden farklı insanlar üzerinde teşhis edilmiştir. Özellikle Covid-19 pandemisinin dünya genelinde yol açtığı yıDevamını Oku