Eğitim Sitesi

Hırsızlık Olaylarına Karşı Önlemler

Hırsızlık Olaylarına Karşı Önlemler

Hırsızlık Olaylarına Karşı Önlemler Mağduriyet yaşamamak için kapkaç, yankesicilik, oto hırsızlığı, ev ve işyeri hırsızlığına karşı gerekli önlemlerinizi alın. Konuyla ilgili Emniyet Müdürlükleri sıklıkla hırsızlık ve gasp olaylarına karşı vatandaşları neler yapabilecekleri konusunda aydınlatıyor. Emniyetin uyarılarından derlenen bilgiler.

Otomobil Hırsızlığına Karşı Alınacak Önlemler


- Kısa bir süre için aracınızdan ayrılsanız bile kontak anahtarınızı aracınızda bırakmayın, kapınızı kilitleyin.
- Riskli bir bölgedeyseniz otonuzun direksiyonu ile gaz pedalını birbirine bağlayan anahtarlı (Baston) kilit gizli kontak ve alarm sistemi taktırınız.
- Cüzdan, çanta, kredi kartı, cep telefonu gibi değerli eşyalarınızı ya da değerli olmasalar bile değerli görüntüsü veren poşetleri araç içinde bırakmayınız. Eğer değerli eşyanızı yanınıza almayacaksanız görünmeyecek bir yerde veya bagajda muhafaza edin. Otonuzu çalma eğilimindeki kişileri oto içerisinde bırakılan eşyalar tahrik edebilir.
- Otonuzu arka sokaklardan ziyade park yasağının olmadığı ışıklandırmalı caddelere ve otoparklara park ediniz.
- Motorlu taşıt satın alırken ruhsat sahibi ile mutlaka yüz yüze görüşünüz. Ruhsat üzerine yazılı olan bilgilerin doğruluğunu kontrol ediniz.

Ev ve İş Yeri Hırsızlığına Karşı Alınacak Önlemler


- Kapılarda çift kilit bulundurulmasına, geceleri kapı arkalarındaki emniyet zincirlerinin takılı olmasına dikkat ediniz.
- Evlerin birinci ve ikinci katlarındaki balkon kapısı ve pencerelerin sağlam ve demir parmaklıklı olmasına ve kapalı tutulmasına dikkat ediniz.
- Evinizin kısa süreli terk edeceğiniz zaman geceleri bir lambayı açık bırakınız.
- Sokak lambalarının yanık vaziyette olması sağlanmalı, gerektiğinde ilgili kurumlar ikaz edilmelidir.
- Apartman sakinleri, yönetici ve özellikle kapıcının apartmana giren çıkan yabancılara karşı duyarlı olmaları gerekir.
- Tatile gittiğinizde veya evinizden uzun süreli ayrıldığınızda posta kutusunun anahtarını komşunuza bırakmayı unutmayınız. Hırsızlar özellikle posta kutusu dolu (Elektrik, Su faturası vb.) olan daireleri seçerler.
- Eğer siz komşunuzun evine sahip çıkarsanız onlarında sizin evinize sahip çakacaklarını unutmayın. Evde çok zaman geçiriyorsanız çevrenizi gözlemlemeniz çevrenizi gözlemlemeniz bölgenizin güvenliği için yararlı olacaktır.
- Yalnız yaşayan bir bayan iseniz, kapınızda ve telefon rehberinizde adınızın ilk harfiyle soyadınızı kullanınız. Böylelikle yabancı biri o adreste bir kadın mı yoksa erkeğin mi oturduğunu anlamayacaktır.
- Yeni bir eve taşındığınızda evle ilişkisi olan bazı kişilerde evin hala anahtarlarının bulunması ihtimaline karşın mutlaka kilitleri değiştiriniz.
- Telefona cevap verirken numaranızı söylemeyiniz. Sizi arayan kişi yanlış numara aramış olabileceğini söyleyerek numaranızı sorarsa kendi numaranızı söylemeyip, aradığı numarayı tekrar etmesini isteyiniz. Asla kendiniz hakkında bilgi vermeyin ve evde yalnız olduğunuzu söylemeyin.
- İşyeri sahipleri işe alacakları şahıslar hakkında bilgi toplamalı ve kimliğini de bu kişi işe başladıktan sonra 24 saat içinde mahalli polise bildirilmelidir.
- İşyerlerine alarm taktırılmalıdır.
- İşyerlerinde fazla nakit para ve kıymetli maden bulundurulmamalıdır.
- Bahçenizde çalı ya da ağaç yetiştiriyorsanız bunların kapı ve pencerenizin dışarından görünmelerine mani olmayacak şekilde budamaya özen gösteriniz. Böylelikle hırsızların kimseye görünmeden çalışma şansları azalacaktır.
- İşyeri ve evden çıkmadan önce kapı ve pencerelerinizi kapatmadan ve kilitlemeden çıkmayınız.

Kapkaç, Yankesicilik ve Dolandırıcılığa Karşı Alınacak Önlemler


- Kapkaççıları özellikle yaşlıları ve bayanları tercih ettiğini unutmayın.
- Yol kenarlarından yürümeyiniz ve çantanızı bu yönde taşımayınız. Çantanızda fazla miktarda nakit para ve ziynet eşyası bulundurmayınız, teşhir etmeyiniz.
- Semt pazarlarında alışveriş yaparken poşetlerin fazlalığından dolayı, yardımcı olmaya çalışan kişilere kısa süreli de olsa çantanızı emanet etmeyiniz. Umuma açık bir yerde otururken çantanızı sandalyeye asmayınız.
- Bankamatiklerde işlem yaparken sizi telefonla merkezle görüştüreceğini söyleyenlere, kartınız alarak denemek isteyenlere ve şifrenizi yazmanızı isteyenlere, dikkat ediniz. Alışverişe çıktığınızda bilhassa semt pazarlarına gidişinizde tüm ziynet eşyalarınızı takarak ve çantaya koyarak çıkmayın.
- Dolandırıcıların sermayesi dilidir. Kimsenin sizin saflığınızdan istifade ederek hile ve desiselerle para veya eşyalarınızı almasına mukaveleler veya senetler imzalatmasına müsaade etmeyiniz.
- Şehirlerarası yolculuklarda tanımadığınız kişilerden yiyecek ve içecek alırken dikkatli olunuz ambalajı da olsa sigara, içecek ve yiyecek maddelerinin içine uyku verici ilaçlar enjekte etmek suretiyle soyulabilirsiniz.
- Evinize gelerek katılmadığınız halde size çekilişle "hediye çıktı" diyerek koli teslim etmek, evrak imzalatmak isteyenlere dikkat ediniz.
- Evinize gelen dilenci, bohçacı ve seyyar satıcılara karşı duyarlı olunuz. Hatta evde tek başınıza kalıyorsanız içeri almayınız.
- Camii ve şadırvanlarda abdest alırken ve namaz kılarken ceket, palto gibi giysilerinizin ceplerinde para, cüzdan vb. bırakmayınız.
- Seyyar satıcı, pazarlamacı, dilenci, falcı, bohçacı, temizlikçi, tamirci, TEK görevlisi, depremde zarar gören evleri tamir görevlisi veya çeşitli bahanelerle evinize girmek isteyenleri almayınız.
- Apartman giriş kapısı ziline basıldığında zili çalanı tanımıyorsanız kapı otomatiğine basmayınız.
- Hastanelerde röntgen çekimi öncesi sizi başka odaya alıp altın takılarınızı çıkarmanızı isteyen röntgen memuru görünümündeki kişilere inanmayınız.
- Genellikle turist rolü yapan veya yabancı uyruklu olan kişilerin para bozdurmak bahanesiyle kasanızdan veya tezgah üzerine çıkarttığınız altın ve paraların içinden saymak ya da bakmak suretiyle hırsızlık yapmalarına izin vermeyiniz.
- Çalıntı mal satın almanın suç olduğunu unutmayınız.

Hırsızlıklara Karşı Pratik Güvenlik Önlemleri


- Cüzdanınıza koyduğunuz kimlik ve banka kartlarının fotokopilerini çekerek evde veya işyerinizde bulundurun ya da fotoğrafını çekip güveli bir yerde tutun.
- Cep telefonunuzu çantanıza koymayın.
- Değerli takılarınızı yanınızda taşımayın, dikkati çekecek ölçüde kolye, bilezik, yüzük gibi takılar takmayın.
- Pahalı ve gösterişli çantalar kullanmamaya dikkat edin. Mümkünse fermuarlı çantaları tercih edin.
- Çantanızı araç yolunun tersi yönündeki kolunuza takın, kapak kısmını vücudunuz tarafına gelecek şekilde taşıyın.
- Yolda yürürken dalgın olmayın, etrafınızı kontrol edin.
- Riskli bölgelerdeki otomatik para çekme makinelerinden, özellikle tenha ve gece koşullarında para çekmeyin, tek başınıza buralarda yürümeyin.
- Her türlü karmaşa ve dikkat dağıtan olası olayları şüpheyle karşılayın. Bu olaylar, "tantanacılık" olarak adlandırılan hırsızlık çeşidinin bir senaryosu olabilir.
- Herhangi bir nedenle yabancı birinin saat ve adres sorma girişimini şüpheyle karşılayın.
- Dikkatinizi dağıtmalarına imkan vermeyin.

Alışveriş Sırasında ve Oturma Mekanlarında Güvenlik Önlemleri


- Çantanızın omuz askı kayışını rahat edebileceğiniz şekilde ayarlayın ve elinizle de tutun.
- Herhangi bir giysiyi prova etmek için soyunma kabinine girdiğinizde, çantanızı teslim edebileceğiniz bir yakınınız yoksa yanınızdan ayırmayın.
- Masada otururken çantanızı asla iskemlenin arkasına asmayın veya yandaki iskemlenin üstüne koymayın, daima gözünüzün önünde olmasına özen gösterin.
- Lavaboya giderken veya herhangi bir nedenle geçici olarak masayı terk ettiğinizde mutlaka çantanızı yanınıza alın.
- Hesap öderken, içindekileri göstermeden cüzdanınızı ya da kredi kartınızı çıkarın.
- Hesap ödedikten sonra cüzdanınızı koyduğunuzdan ve çantanın fermuarını kapattığınızdan emin olun.

Seyahat Ederken Güvenlik Önlemleri


- Aracınıza binmeden önce etrafından bir tur atıp herhangi bir olumsuzluk olup olmadığını kontrol edin.
- Aracınıza bindikten sonra kapıları kilitleyin. Camlarınızı 5 santimetreden daha fazla açmayın.
- Çantanızı oturduğunuz koltuğun altına koyun. Yan veya arka koltuğa bırakmayın.
- Trafik ışıklarında durduğunuzda çocuklarla konuşmayın.
- Karışıklıklar ve dikkati dağıtan olayları şüphe ile karşılayın.
- Olası hafif trafik kazalarında şüpheci davranın. Tenha bir yerdeyseniz asla araçtan çıkmayın ve trafik polisini çağırın veya çağrılmasını isteyin. Araçtan çıkma durumunda iseniz camları kapayıp kapıları kilitleyin.
- Karanlık ve tenha bölgelerde mümkün olduğunca tek başınıza araç kullanmaktan kaçının.
- Araç anahtarını üstünde bırakarak, cam ve kapılar açık olarak çok kısa süreli de olsa aracınızı terk etmeyin.
- Tüm bunlara rağmen, olası bir durumda hırsızlarla karşı karşıya kalındığında fazla direnilmemesi gerektiği uyarısında da bulunulan yazıda, "Her şeye rağmen hayatınızın, çantanızdaki para ya da eşyalardan daha değerli olduğunu unutmayın" ifadesine de yer verildi.

tag Hırsızlık Olayları Alınacak Önlemler otomobilde hırsızlık ev hırsızlığı iş yeri hırsızlığı kapkaç yankesicilik dolandırıcılık pratik güvenlik önlemleri alışveriş seyahat

tarihli haber

  

markos bunları yapmaktansa ülkenizi değiştirin.d

JKHKUYJKO KURT KOYUN YEM

Yazılan son 2 yorum gösteriliyor.

İçerikle ilgili 2 yorum yazılmış.

Son Eklenen Faydalı Sosyal Haberler

Daha Az Su Tüketimi İçin Yapabilecekleriniz

Daha Az Su Tüketimi İçin Yapabilecekleriniz

Temiz suya erişimin zorlaştığı günümüzde, evlerinizde ya da işyerlerinizde kullandığınız suyun kullanımı her geçen gün daha da önem kazanıyor. Günlük hayatta su tüketiminizi nasıl azaltabilirsiniz sorunuza önemli ölçüde cevap oluşturacak maddeler hâlindeki su kullanım rehberinin katkı sağlamasını dileriz. 1. Gereksizse musluğu kapatın. Devamını Oku

Yıldırım Çarpmasından Korunma Yolları

Yıldırım Çarpmasından Korunma Yolları

Yağmurlu havalarda yaşanabilecek yıldırım tehlikesinden etkilenmemek için dikkat etmeniz gerekenler. Dünyada saniyede 100, bir günde de yaklaşık 8 milyon civarında yıldırım meydana gelmektedir. Bir yıl içinde bir kişinin yıldırım tarafından çarpılma olasılığı 1/600 000 dir. Diğer meteoroloji kaynaklı doğal afetlerde olduğu gibi, yıldır Devamını Oku

Daha enerjik olmak için yapılacak 10 şey

Daha enerjik olmak için yapılacak 10 şey

Günlük hayatın zorluklarıyla uğraşırken, bazen kendi dünyamıza kapanır, enerjimiz tükenmiş hissederiz. Bu noktada daha enerjik olmak için yapabilecekleriniz: 1. Düzenli olarak egzersiz yapın: Egzersiz, enerji seviyenizi artırır ve endorfin salgılanmasını sağlar. Bahar ve yaz aylarında doğada yürüyüş yapmak, bisiklete binmek veya spor salonun Devamını Oku

Maymun çiçeği virüsü nedir? Belirtileri nelerdir?

Maymun çiçeği virüsü nedir? Belirtileri nelerdir?

Maymun Çiçeği Virüsü Nedir? Maymun çiçeği virüsü Orthopoxvirus virüsün neden olduğu viral bir enfeksiyondur. Özellikle Orta ve Batı Afrika’nın tropikal yağmur ormanlarında ortaya çıkan ve zamanla diğer ülkelere yayılan virüs, farklı bölgelerden farklı insanlar üzerinde teşhis edilmiştir. Özellikle Covid-19 pandemisinin dünya genelinde yol açtığı yı Devamını Oku

Omicron varyantı nedir, belirtileri nelerdir?

Omicron varyantı nedir, belirtileri nelerdir?

Koronavirüs salgını döneminde en büyük sorunlardan biri de virüsün mutasyona uğraması. Salgın süresinin uzamasıyla birlikte Covid-19 virüsü birden fazla kez mutasyona uğradı. Virüsün en önemli varyantlarından biri de Omicron varyantı. Omicron varyantı nedir? Omicron varyantı, bünyesinde çok sayıda mutasyon barındırdığı için "süper varyan Devamını Oku

Hırsızlık Olaylarına Karşı Önlemler

Faydalı Sosyal Haberler Ana Sayfa