Eğitim Sitesi

Munzur Dağlarında Gülabioğulları

Ana Sayfa > Öyküler - Hikâyeler > Munzur Dağlarında Gülabioğulları

Munzur Dağlarında Gülabioğulları

MUNZUR DAĞLARINDA GÜLABİOĞULLARI

Biz Gülabioğulları olarak yüzlerce yıldır var olmuşuz ve var olduğumuz sürece Munzur Dağları'na yaslanmış, yüksek yaylalarında çadır kurmuş, buz gibi ayranlı çorbasıyla da karnımızı doyurmuşuz.

Munzur Dağları'nı yalçın kayalıklarıyla gözümüzde hep dost görmüş, o isyancı ruhumuzla bu haşin dağları her zaman kendimize yoldaş edinmiş ve sırdaş bilmişiz. Munzur Dağı öyle yüce bir dağdır ki, o heybetiyle taa ezelden beri yiğitlerin doğal kalesi olup, bu zamana kadar kendisine sığınan hiçbir isyancıya ihanet etmemiştir. İşte onun için Munzur Dağı bizim gözümüzde dağların en delikanlısıdır.

 

Belki Munzur Dağları'nın yüksek yaylaları, yaban keçileri ve mis gibi kokan taze sütü, bizim bu güzel yöreyi ebedi yurt edinmemizi gerektirmiş; yoksa niye daha doğuya gitmemiş ya da batıda durmamışız.

1938-1947 yılları arasında Malkara'da dokuz sene sürgünde kaldığımızda, gurbet acısına daha fazla dayanamayıp, tekrar hasretle doğduğumuz topraklara, Kemah'taki Brastik köyümüze geri dönmüşüz.

 

Munzur Dağları sert coğrafyası, yüksek yaylaları ve nefis kekik kokusuyla bize her zaman güven vermiş ve biz yıllarca burada çadır kurup huzur içinde yaşamışız. Güneşin kutsal, rüzgarın asi olduğu, ateşin suyla söndürülemediği, insanların zorla isyanlara, savaşlara ve sürgünlere mahkum edildiği, kartalların sarp doruklarına yuva yaptığı, yazın zirvelerinde karların erimediği, kayaların geçit vermediği, yeşil vadisinde Munzur Çayı'nın aktığı, Fırat Nehri'nin geçtiği, yamaçlarında meşe ağaçlarının yeşerdiği, yaban keçilerinin otladığı, ur kekliklerinin ötüştüğü, Gülabi Ağa'nın Dersim'den kıl çadırıyla gelip Kemah'ta Brastik köyünü kurduğu ve burayı torunlarına ebedi yurt olarak bıraktığı, Halil Ağa'nın değirmencilik yaptığı, Aziz Ağa'nın kıratını şahlandırıp etrafa hükmederek yiğitliğiyle destan yazdığı, yıllarca hep çakalları titreterek yaşadığımız bu başı dumanlı Munzur Dağları'nda her zaman ağıtlar yakmış, hüzünler beslemiş ve türküler söylemişiz.

 

Munzur Dağları yemyeşil doğası, tertemiz havası ve buz gibi soğuk sularıyla her zaman Brastikli baba Halil için oğlu Aziz, oğlu Aziz için baba Halil gibi, anne Sırma için kızı Hatice, kızı Hatice için anne Sırma gibi görünmüş ve gözümüz yıllarca hep o başı dumanlı Munzur Dağları'nda dolaşmış. Tabii ki gözümüzün yükseklerde olduğundan değil elbette, yıllarca hep gurbet acısıyla kavrulduğumuz için, belki o burkulan yüreğimiz birazcık sükûn bulur diye, her zaman hasretle bakmışız bu başı dumanlı Munzur Dağları'na.

 

Munzur Dağları'nın eteklerindeki Brastik köyünde, o çiçeklerin tertemiz kokusunda, kartalların yalçın kayalıklardan havalanıp, Gülabi'nin asaletindeki ve Aziz'in cesaretindeki yiğit insanların, yüksek yaylalara çıkıp, güne tandır ekmeği, tulum peyniri ve filiz çayı ile merhaba dediği sabahı hangi yürek unutabilir.

 

Munzur Vadisi'ne gidip, o tertemiz havada, buz gibi bir kaynaktan gürül gürül akan Munzur Çayı'nda suya girmenin, tereyağında alabalık yemenin ve isli demlikten çay içmenin keyfini ancak biz biliriz.

 

Biz Gülabioğulları'nın özgürlüğüne düşkün yiğit evlatları olarak, asırlarca yaşadığımız bu topraklarda, haksızlığa baş eğmeyen karakterimizle, Munzur Dağları'na ne kadar da çok benziyoruz değil mi?

 

Zaten bizi bilenler bilir, bilmeyenler ise artık her yerde bilecek! "Munzur Dağları ses verdiği zaman!."

 

İbrahim SEVİNDİK

add

tag Munzur Dağlarında Gülabioğulları İbrahim SEVİNDİK

Munzur Dağlarında Gülabioğulları Hakkında Yorum Yazın...

  

Munzur Dağlarında Gülabioğulları Hakkında Yorumlar

Ferhat Sertel Saygıdeğer arkadaşlar Munzur Dağları'nın nefis güzelliklerini ve Gülabioğulları'nın köklü geçmişini anlatan bu metin gerçekten çok etkileyici ve aynı zamanda da çok duygusal bir atmosfere sahip. Munzur Dağı'nın o yüce ve heybetli yapısı, yiğitlerin doğal kalesi olup isyancılara sığınak olması, bu dağların ne kadar önemli ve saygıdeğer olduğunu vurguluyor. Brastik köyünde yaşanan o güzel anılar oradaki yaşam tarzı ile birlikte çok güzel anlatılmış. Munzur Dağları'nın o coğrafi özellikleri, doğanın cömertliği ve insanların dağlarla kurduğu içten ilişki, metinde derin duygularla çok mükemmel aktarılmış. Gülabioğulları'nın özgürlüğüne düşkün, haksızlığa baş eğmeyen karakterinin, Munzur Dağları'nın asil yapısıyla örtüştüğü vurgulanarak, bu topraklara ve dağlara olan bağlılık ve saygı da çok muhteşem yansıtılmış. O Munzur Vadisi'nin berrak suları, tertemiz havası ve eşsiz doğasında yaşanan güzellikler ne kadar derinde iz bıraktığını gösteriyor. Sevgili İbrahim Sevindik'in kaleme aldığı bu metin, bir aidiyet duygusu, bir hatıra ve bir vefa örneği gibi okuyucuya yansıyor. Munzur Dağları'nın ve Gülabioğulları'nın hikayesi, doğaya, toprağa, aile bağlarına, özgürlüğe ve direnişe olan derin sevgiyi çok güzel anlatıyor. Bu güzel paylaşımınız için çok teşekkürler.

Savaş Bayraktar Sayın İbrahim Sevindik Bey, Munzur Dağları'nın eşsiz güzelliği ve o tarihi derinliğiyle ilgili anlattıklarınız gerçekten çok etkileyici. Sizin Gülabioğulları olarak o coğrafyada asırlardır var olmanız ve bu topraklardaki hikayeleriniz gerçekten çok büyüleyici. Munzur Dağları'nın sert coğrafyası ve doğal güzellikleriyle yaşadığınız deneyimleri dile getirmeniz, bu bölgeye duyduğunuz aşkı ve bağlılığı çok net ortaya koyuyor. Anılarınızın ve hikayelerinizin gelecek nesillere aktarılması, bu toprakların tarihinde çok önemli bir iz bırakmanızı sağlayacaktır. Gülabioğulları'nın özgürlük ruhuyla Munzur Dağları'na benzerlikleri gerçekten çok dikkat çekici. Bu güzel paylaşımınız için çok teşekkürler değerli şairim!

Simge SALTIK Yiğitliğin ve mertliğin öyküsü bu. Ellerinize ve yüreğinize sağlık. Çok teşekkürler.

Rıza Diler Sevgili Brastikli kardeşlerim ben Ovacık Eğripınarlıyım burada yaşayan Gülabi aşiretinin bir ferdiyim. Zaten sizler 1726 yılında bizim Eğripınardan oraya gitmişsiniz. Sevgili Şairimiz İbrahim Sevindik kardeşimin bu güzel yazısını okuyunca çok duygulandım beni bayağı etkiledi Gülabi olarak çok gurur duydum. Ey Gülabioğullarının yiğit evlatları size Eğripınardan köyünden selam gönderiyorum.

Umut Yakar İnanın ömrümde okuduğum ve hayalini kurduğum en güzel yazılardan birisi. O ne kadar yüce bir dağ ki ve ne kadar gürleyen bir çay ki ki o kadar yüreği güçlü insanlar yetiştiriyor. Şimdi orada Munzur Çayının kenarında olmak ve bu güzel öyküyü İbrahim kardeşimin ağzından dinlemeyi o kadar istiyorum ki anlatamam. Ellerinize ve yüreğinize sağlık teşekkürler.

Yaşar Okur Ne kadar içten, samimi ve bir o kadarda sıcak bir yazı. Sayın İbrahim Sevindik sizi tanıdığıma çokm sevindim. Munzur Dağları‘nın esintilerini ve o pırıl pırıl güneşini taşımışsınız buraya. "Munzur Dağı öyle yüce bir dağdırki o heyetiyle taa ezelden beri yiğitlerin doğal kalesi olup, bu zamana kadar kendisine sığınan hiçbir isyancıya ihanet etmemiştir. İşte onun için Munzur Dağı bizim gözümüzde dağların en delikanlısıdır" şeklindeki ifadeleriniz insanı çok duygulandırıyor. Siz Gülabioğulları Anadolu‘nun gerçek yiğit evlatları. Munzur Dağları hep ses verecek ve siz her zaman var olup yaşayacaksınız. Sivas-Divriği'den Gönül dolusu selam ve saygıyla.

Nizamettin Yurtsever Munzur Dağları ve Gülabioğulları'nı anlatan bu güzel öyküyü çok büyük bir beğeniyle okudum yüreğinize sağlık.

Hıdır Erenler Bir Dersimli olarak çok büyük bir beğeniyle okudum. Yazanın yüreğine paylaşanın ellerine sağlık.

Vedat Ertekin Munzur Vadisi'ne gidip, o tertemiz havada, buz gibi bir kaynaktan gürül gürül akan Munzur Çayı'nda suya girmenin, tereyağında alabalık yemenin ve isli demlikten çay içmenin keyfini ancak biz biliriz. Bu cümleyi çok sevdim. Allah nasip ederse bu yaz bizde Munzur Çayı'nı göreceğiz. Bu güzel öyküyü bizlerle paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Selamlar

Naci Kantarcı Munzur Vadisi'ne gidip, o tertemiz havada, buz gibi bir kaynaktan gürül gürül akan Munzur Çayı'nda suya girmenin, tereyağında alabalık yemenin ve isli demlikten çay içmenin keyfini ancak biz biliriz. Sözün bittiği yer. Bu cümleyi çok beğendim. Yazanın yüreğine paylaşanın ellerine sağlık.

Yazılan son 10 yorum gösteriliyor.

İçerikle ilgili 10 yorum yazılmış.

Yeni Eklenen Öyküler - Hikâyeler

Munzur Dağlarında Gülabioğulları