İSTİDACI
Özet
Şehrin bir köşesinde küçücük, kalubeladan kalma, markası filar silinmiş, külüstür yazı makinesiyle bir arzuhalcinin ruhsal yapısı tanıtılmıştır. Ufak gözü, içleri daima gülen mavi gözleri, kırpık bıyığı ve düşmüş omuzlarıyla sakin bir adamcağızdı. Ancak yürekli ve sevecen bir yapısı vardı.
Arzuhalciye birgün fakir insanlar olan bir karı-koca gelmişti. Bunlar Türkçe’yi bile zor konuşabilen insanlardı. Koca, bir fabrika işinden sakatlanmış ve fabrikadan tazminat istemektedir. Arzuhalci, adamın bu durumuna acır ve ona yardım eder. Karşılığında para bile almaz. O kendisini, hakları ellerinden alınmak üzere olan insanları korumaya mecbur sayıyordu.
Konu: İnsanlık
Ana Fikir: İnsanlara yardım etmek paradan önce gelir.
Bakış Açısı: Yazar, olayları 3. tekil şahıs ve karakterlerin ağızlarından alıntı yaparak anlatmıştır. Bu anlatış tarzı ise hikayeyi daha gerçekçi kılmıştır.
PIRIL PIRIL
Özet
Kış ortasında pırıl pırıl güneşli bir günün insanın iç aleminde nasıl bir etki uyandırdığı anlatılıyor.
“ Otuz beş yıl önceki gibi, havaya sabun balonları üfleyebilir, kırlarda dolu dizgin çember çevirebilirim. İçim içime sığmıyor. (s. 245)
Bu güneşli gün, kederli olan bir insanın bütün sıkıntılarını bir yana bırakarak çocukluk günlerindeki o sevinçleri yılları tekrar yaşama hevesi uyandırıyor. Bu coşkusunu Muhsin’in meyhanesinde kutluyor. Meyhaneye bir adamın gelmesiyle bu sevinç kısa sürer. Adam karısını satan birisidir. Adamı kendisini alarak evine götürür. Eve gittiğinde ise adamın karısına üzülür ve ümitleri kaybolur.
Sokağa tekrar çıktığında oynayan çocuklara gözleri dalarak onları seyretmeye koyulur. Çocuklardaki neşeyi gördüğünde ise o pırıl pırıl coşku tekrar başlar. Mosmor sıkıntının anasını satmıştır artık. Artık sabun balonları üfleyebilir, kırlarda dolu dizgin çember çevirebilirdi.
Konu: Hayattan bir anlık tat alma
Ana Fikir: Ümitleri insanın o anki Psikolojik yapısına bağlı olarak değişir.
Bakış Açısı: Yazar, olayı karakterin ağzından anlatmıştır. Böylece bir olayı karakterlerin bakış açısıyla değerlendirerek hikayenin daha akıcı olmasını sağlamıştır.
Dar, eğri, çamurlu sokaklardan ağır ağır dönüyorum. Hala çift kale oynayan küçük futbolcular.... (s. 247)
Yazar Orhan Kemal Hakkında Bilgi
İstidacı Pırıl Pırıl Hikayeleri Hikayesi Orhan Kemal özeti incelemesi konusu ana fikir