KIRMIZI MANTOLU KADIN
Özet
Hikaye de anlatan 3. tekil kişi (yazar) hikayenin beş karakteridir. Anlatan kişi, Necati ve Bobi Şinasi bir hapishanede beraber yatmaktadırlar. İş kanunundan faydalanınca izinli olarak dışarı çıkmaktaydılar.
Anlatan kişi ve Necati izin günü bir şarapçıya uğrayarak onunla dost olurlar. Şarapçı güler yüzlü, çapkın ve karısını sevmemekle birlikte oradan övgüyle söz eden birisiydi.
Daha sonraki izne ise anlatan kişi ile Bobi lakaplı Şinasi çıkarlar. Bobi, kaçak suçundan yatmakta ve yoksul bir durumdaydı. Hapishane de üç beş kuruş için çok az insanın yapacağı işleri yapardı.
- Ben derdi, dünyanın yüzkarasıyım. Ama suç benim mi? Orospu anamın karnında Rabbil Alemin alnıma böyle yazmış! (s. 222)
Bobi, arkadaşını gizli bir aşk yuvasına göstererek onu bir kadınla baş başa bırakır. Arkadaşı kadının bu için acemisi olduğunu anlayarak ona dokunmaz ve oradan ayrılır. Bobi ve arkadaşları tekrar izne çıktıklarında o şarapçının yanına giderler. Orada şarapçının sözünü ettiği karısıyla tanışırlar. Ancak o kadın daha önce dokunmadığı kırmızı paltolu kadından başkası değildir.
Konu: İçki ve Facia
Ana Fikir: Kötü alışkanlıklar insanları kötü eylemlere yöneltebilir.
Bakış Açısı: Yazar, olayları 3. tekil kişinin ağzından anlatmıştır. Böylece olayı daha ayrıntılı bir şekilde anlatmıştır.
KORKU
Özet
Hastanelerin birinde uzun bir müddet işsizlikten sonra Muammer ayniyat mutemetliği ile amber katipliğini yapmaktadır. Bu işe dört elle sarılmış, işini elinden alacaklar diye ödü kopuyordu. Onun korkusunu daha önceki işsiz günlerin verdiği açılardandı.
Bir gün akşam paydosuna yakın, hiç tanımadığı kısa boylu bir adam, ondan yararlanmak düşüncesiyle Muammer’den para almak ister. Aksi takdirde hırsızlık yaptığını iddia ederek şikayet edeceğini söylemişti. Böyle bir durum ise söz konusu değildir.
Muammer, bu olaydan sonra telaşlanır. Ertesi gün hastaneye gittiğinde ortada hiçbir durum yokken ortalığı karıştırır. Bu durum baş tabibin kulağına gider ve baş tabib bunun üzerine Muammer’i işinden alı koyar. Muammer için artık işsiz günler tekrar başlamıştır.
Fırtınalı, sırılsıklam geceler, altları delik postalları derinlere gömülü iri siyah gözler, karanlık sokaklar, uğultu vs... (s. 236)
Konu: Korku ve Panik
Anafikir: Gereğinden fazla korku olayları doğru değerlendirilmesini engeller.
Bakış Açısı: Yazar, olayları 3. tekil şahıs ve karakterlerin ağzından anlatmıştır. Yazarın böylece olay hakkında yorum yapmasını sağlanmıştır.
ARKA SOKAK
Özet
Kimsesiz bir kadının arka sokağın alt başındaki kulübeye doğum sancısı çekerek oraya sığınması ve doğumun getirdiği sevinç dile getirilmiştir. Doğum öncesi kadının yüzü kıpkırmızıdır. Kulübenin dışında ise dört yaşlarında kadının bir kızı vardır. O da annesi için telaşlanıyordu. Mahalle ise bir çekememezlikten ötürü itişme vardı. Ayrıca mahalle, ebe hanıma zavallı kadına yardım götürmesi konusunda bir yarışma vardı. Mahalle, ebe hanımın getireceği haberi bekliyordu. Ebe hanım ise bekleyenlere müjdeli haberi vererek nur topu gibi bir oğlanın olduğunu söyler. Bu durum mahallede bir sevinç oluşturarak mahalleli birbirleriyle sarmaş dolaş olurlar.
Sokak sevinç gözyaşlarıyla çalkalandı. Hele şoförün karısı! Çıplak ayaklarıyla fırladı, kaç vakittir küs olduğu komisyoncunun boynuna sarıldı, kadının yanaklarını öptü, öptü, öptü....(s. 75)
Konu: Doğum ve Sevinç
Ana Fikir: İnsanlar, güzel bir haber karşısında duygulanırlar.
Bakış Açısı: Yazar, olayları çoğunlukla üçüncü tekil kişinin ağzından anlatmakla beraber diyaolg şeklinde de anlatmıştır.
Yazar Orhan Kemal Hakkında Bilgi
Kırmızı Mantolu Kadın Korku Arka Sokak Hikayeleri Hikayesi Orhan Kemal özeti incelemesi konusu ana fikir