TANIM
Kadın giyimini oluşturan elbise, pantolon, etek, bluz, gömlek, ceket, gelinlik, gece kıyafeti, manto gibi giyim eşyalarını kişilerin isteğine göre imal eden ve/veya onarımını yapan kişidir.
GÖREVLER
- Müşterisi ile model üzerinde konuşur ve müşterinin ölçüsünü alır,
- Örneklere veya müşterinin isteğine göre kalıp çıkarır,
- Kumaşı işaretler ve kalıba uygun olarak keser,
- Giyim eşyasının parçalarını diker, gerekli yerlere tela yapıştırır ve teyeller,
- Teyellenmiş elbiseyi müşteri veya manken üzerinde prova eder,
- Değişiklik yapılacak kısmı işaretler, gerekli değişiklikleri yapar,
- El veya makine ile son dikişlerini yapar, düğme, kopça vb. malzemeleri diker,
- Bitmiş giysilere ütü yapar,
- Giysileri müşterinin isteğine göre değiştirir veya onarır,
- Kullandığı araç ve gerecin basit bakım ve onarımını yapar.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
Kumaş, tela, astar, ibrişim, iplik, masura, düğme, resmi rütbe işaretleri, dikiş makinesi, ütü, makas, mezura, gönye, eğri cetvel, düz cetvel, ütü masası, biçki masası, overlok makinesi, dikiş iğnesi, toplu iğne, toplu iğne yastığı, ütü yastığı, yüzük ve çeşitli makaralar ile kol tahtası, çıtçıt, fermuar, prova aynası, ölçü defteri.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
- Şekil ve uzay ilişkilerini görebilen,
- Bir bütünün parçaları arasındaki ilişkileri görebilen,
- El ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen,
- Göz-el ve ayaklarını eşgüdüm halinde kullanabilen,
- Renkleri ayırdedebilen,
- Dikkatli ve titiz,
- Sabırlı ve eleştiriye açık,
- Ayrıntıları algılayabilen,
- Değişik görüşlere ve yeniliklere açık kimseler olmaları gerekir.
Yaratıcı ve tasarım yeteneği olan kişilerin meslekte başarılı olma olasılığı yüksektir.
Mesleğin Yapılmasını Engelleyen Durumlar
Ellerin titremesi, mesleğini yapmayı engelleyici bedensel sakatlığının bulunması, yakın görüş bozuklukları, el ve parmak noksanlıkları, el ve parmaklardaki romatizma mesleğin yapılmasını engeller.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Kadın terzisi kumaş lifleri olan atölyelerde çalışır. İşini genellikle oturarak yapar. Prova ve ütü yaparken ayakta durur, eğilir. Dikiş makinesini çalıştırırken gürültü ve sarsıntı olabilir. Çalışma saatleri iş yoğunluğuna göre değişir. İşini tek başına yapabilse de genellikle, yardımcılarıyla eşgüdüm halinde çalışır. Müşterileriyle ve yanında çalışanlarla etkileşimde bulunur.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Kamu ve özel işletmelerde, terzihanelerde, konfeksiyon atölyelerinde, moda merkezlerinde çalışabilecekleri gibi kendi işyerlerini de açabilirler.
Konfeksiyon sanayinin gelişmesi ve üretim maliyetlerini düşürmesi sebebiyle ısmarlama elbise yaptıranların sayısı azalmıştır. Bunun sonucu olarak da terzihaneler azalmıştır. Bu sebeple bir çok terzi konfeksiyon atölyelerinde çalışmaya başlamış, bir kısmı da değişik alanlarda iş aramak durumunda kalmıştır. Bununla birlikte mesleğinde uzmanlaşmış kişiler müşteri çevrelerini dağıtmadan çalışmaya devam etmektedir. Her zaman nitelikli, mesleğini seven terzilere ihtiyaç vardır. Bilindiği gibi giyinmek insanların zorunlu ihtiyaçlarından biridir. Bu meslekte iş bulamayan kişiler konfeksiyon, modelci, kürkçü, el ve makine dikişçisi ve ütücülük yapabilirler. Bu meslekte iş bulma yönünden kadın ve erkek arasında fark yoktur.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi yeterli müracaat olması durumunda tüm mesleki eğitim merkezlerinde "Giyim Üretimi Teknolojisi" alanı "Kadın Terziliği" dalında verilmektedir.
Ayrıca, meslek liselerinde aynı alan ve meslek dalında da bu mesleğin eğitimi verilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Çıraklık eğitimine başlayabilmek için;
- En az ilköğretim okulu mezunu olmak,
- 14 yaşını doldurmuş olmak,
- Bünyesi ve sağlık durumu mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak,
- Bir işyeri ile çıraklık sözleşmesi imzalamak gerekmektedir.
Meslek lisesinde mesleğin eğitimini görmek için ilköğretim okulu mezunu olmak ve meslek liselerine giriş şartlarını taşımak gerekmektedir.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Kadın terziliği mesleğinin eğitim süresi mesleki eğitim merkezlerinde ilköğretimden sonra 3 yıl, lise ve daha üst düzeyde genel eğitimden sonra ise 1,5 yıldır. Meslek liselerinde ise eğitim süresi 4 yıldır.
Mesleki Eğitim Merkezlerinde haftada 1 gün teorik eğitim, işyerinde 5 gün pratik eğitim verilmektedir.
Eğitim boyunca; genel bilgi derslerinin yanısıra alan ortak meslek dersleri ile dal meslek derslerinin eğitimi verilmektedir.
MESLEKTE İLERLEME
- Çıraklık eğitimini tamamlayanlar "Kalfalık" sınavına alınırlar ve başarılı olanlar kalfa olarak ustalık eğitimine katılabilirler.
- Ustalık eğitimi 176 saat olup; ekonomi, işletme bilgisi, işçi sağlığı ve iş güvenliği, iş ve insan ilişkileri, muhasebe, sigorta ve vergi mevzuatı, çalışma hukuku ve ileri meslek bilgisi derslerinden oluşmaktadır. Usta olmak için, kalfalık döneminde yapılan eğitim genel olarak yoğunlaştırılmış kurslar şeklinde uygulanmaktadır. 2 yıl sonunda ustalık sınavlarına katılabilirler.
- Ustalık eğitimine katılmayanlar ise 5 yıl çalıştıktan (çalıştıklarını SGK primleri ile belgelemek şartıyla) sonra ustalık sınavına girebilmektedirler.
- Ustalık belgesine sahip meslek erbabı, işyerinde sanatını yanında çalışan çıraklara öğretmek amacıyla mesleki eğitim merkezlerinde 40 saatlik "İş Pedagojisi" kursuna katılıp, "Usta Öğretici" unvanı alabilirler.
- Sınavı başaranlar ustalık belgesini alıp kendi işyerlerini açabilirler. Ayrıca, işyerinde çırak çalıştırması için de "Usta Öğretici" belgesine sahip çalışanın olması zorunludur.
- İlköğretim (ortaokul) mezunu kalfa ve ustalar, mesleki ve teknik açıköğretim lisesine devam ederek alanla ilgili diğer dallarda eğitim görerek sertifika ve şartları tamamladıklarında meslek lisesi diploması alabilirler.
- Meslek lisesi diplomasına sahip olanlar alanla ilgili ön lisans programlarına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler.
- Modüler sistemde Giyim Üretim Teknolojisi altında yer alan dallardan birinde yeterlilik kazanmak istendiğinde alan ortak ve ortak beceri dersleri dışındaki seçeceği daldaki meslek derslerini almak suretiyle benzer meslekte de yeterlilik ve sertifikaya sahip olabilirler. (Bu dallar: Çocuk Giyim Modelisti, Kadın Giyim Modelisti, Erkek Giyim Modelisti, Kesimci, Model Makineci, Erkek Terzisi)
BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
Bu mesleğin pratik eğitimi esnasında 3308 sayılı Çıraklık ve Mesleki Eğitim Kanunu'na göre işletmede beceri eğitimi gören öğrenci asgari ücretin %30'undan az olmamak üzere bir ücret almaktadır.
Pratik eğitimleri boyunca iş kazası, iş riski ve meslek hastalıkları ile ilgili sigorta primleri devletçe karşılanmaktadır.
Kalfalık belgesi olan kişilerin alacakları ücret anlaşmaya bağlı olarak değişmektedir. Kalfalık aşamasında kalfanın mesleki yeterliliği, verimli çalışması, işverenin ücret politikası, işyerinin ekonomik durumu gibi faktörler bu ücretin belirlenmesinde etkin rol oynar.
Bazı işyerlerinde ücret aylık ödenirken bazı işyerlerinde ise parça başı veya prim sistemi şeklinde de ödeme yapılır.
Mesleki eğitimini bitiren terzilerden özel sektörde çalışanlar yetenekleri ve sektörün kuralları çerçevesinde asgari ücretten az olmamak üzere değişken oranlarda ücret alırlar. Bu miktar asgari ücretin 2 ile 3 katı arasında değişmektedir.
İşinde uzmanlaşmış, kendi atölyesini kurmuş, müşterilerini memnun edebilen, reklam ve pazarlama konusunda bilgili olan kişiler daha yüksek gelir elde edebilmektedirler.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
- İlgili Eğitim Kurumları,
- Türkiye Terziler Konfeksiyoncular ve Giyim Sanatkarları Federasyonu,
- Meslek Elemanları,
- Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Bilgi Merkezi,
- Bünyesinde Meslek Bilgi Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri.
BAYAN TERZİSİ meslekler meslek bilgileri meslekler hakkında açıklamalar en güzel meslekler bilinen meslekler meslekler ansiklopedisi Türk meslekler sözlüğü meslek araştırmaları bilgi bankası hakkında bilgiler meslek sözlüğü sevilen meslekler meslek özellikleri mesleklerin görevleri meslek aletleri meslekler için gerekli özellikler mesleklerin çalışma ortamı ve koşulları iş bulma olanakları