TANIM
Hazır beton santralleri veya beton laboratuarlarında, hazır beton üretimini, kalite kontrolünü ve test işlemlerini gerçekleştiren kişidir.
GÖREVLER
▪ İşçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemeleri ile kalite gerekliliklerine uygun olarak iş akışını düzenler,
▪ Beton karışımında kullanılan hammaddelerin uygunluğunu kontrol eder,
▪ Hammaddeler kullanılarak istenilen her farklı sınıfta beton için tasarım yapar,
▪ Beton santralleri ya da beton laboratuarlarında hazırlanan tasarıma uygun kum-çakıl ve çimento (taze betonarışımını hazırlar, gerekli taze ve sertleşmiş beton deneyleri ile tasarımı doğrular.
▪ Onaylanan tasarıma uygun olarak beton üretimini gerçekleştirir,
▪ Üretilmiş betonların niteliğini test eder, uygunluk değerlendirmelerini yapar.
▪ Şantiye uygulamalarında çalışmaların iş programlarına uygun olarak yürütülmesi konusunda inşaat mühendisine yardımcı olur.
KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN
Beton, agrega (Kum-Çakıl) ve diğer bileşenlerle ilgili laboratuvar ekipmanları, kırma-eleme tesisleri, transmixerler ve beton pompaları ve otomatik beton santralleri, hidroforlar, su pompaları, telsiz ve haberleşme cihazları vb.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Beton teknikeri olmak isteyenleri;
▪ Matematik, fizik ve kimya ile ilgili ve bu alanda başarılı,
▪ Bedence sağlam ve dayanıklı,
▪ Çevre konularına duyarlı,
▪ Dikkatli ve sabırlı,
▪ Başkaları ile iyi iletişim kurabilen
kimseler olmaları gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Beton teknikerleri genellikle kirli, tozlu, gürültülü, titreşimin yüksek olduğu beton laboratuvar ya da santrallerinde çalışırlar. Makine kazaları, elektrik çarpmaları ve yüksekten düşmeler, ağır kaldırmadan dolayı bel rahatsızlıkları, yüze beton sıçraması işin tehlikeleri arasındadır.
MESLEK EĞİTİMİ
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi üniversitelerin meslek yüksekokullarında "Beton Teknolojisi" bölümlerinde verilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Mesleğin eğitimine girebilmek için,
▪ Lise veya dengi okul mezunu olmak,
▪ Meslek liselerinin, ÖSYS Kılavuzunda belirtilen bölümlerinden mezun olanlar "Beton Teknolojisi" önlisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler.
▪ Ayrıca mezunlar, yükseköğretime giriş sınavlarında başarılı oldukları takdirde, ÖSYS Kılavuzunda belirtilen programlara yerleştirilebilirler.
EĞİTİM SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Eğitim süresi iki yıldır. Eğitim süresince; mesleğin gerektirdiği nitelikler göz önünde bulundurularak teorik ve uygulamaya yönelik bilgiler verilir.
EĞİTİM SONUNDA ALINAN BELGE-DİPLOMA
Eğitimini Başarı ile tamamlayanlar " Beton Teknolojisi" önlisans diploması alırlar.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Beton teknikeri, DSİ, Karayolları, Köy Hizmetleri, Bayındırlık gibi kamu kuruluşlarında tekniker kadrosuyla çalışabilirler. Ayrıca özel sektöre ait hazır beton santralleri, müteahhitlik ve müşavirlik hizmeti veren kuruluşlarda, Yapı denetim yasası kapsamında faaliyet gösteren izinli özel yapı malzemesi laboratuvarlarında laborant veya tekniker kadrosunda teknik ara eleman olarak çalışma şansları vardır.
Ülkemizde son dönemde doğal afetler insanları bu alanda biraz daha dikkatli olmaları gereğini ön plana çıkarmış ve ilgili meslek mensuplarına olan talep artmıştır.
İnşaat sektörünün devamlılığı ve sektörde üretim yanında denetim kontrollere yönelik gelişmeler dikkate alınacak olursa önümüzdeki dönemlerde de meslek mensuplarına ihtiyaç yüksek olacaktır.
EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ
EĞİTİM SÜRESİNCE
Yüksek okul eğitimi süresince öğrenciler kredi ve burs imkanından yararlanabilmektedirler. Staj süresince de bir miktar gelir elde edebilirler.
EĞİTİM SONRASI
Eğitim sonunda kamu kuruluşlarında çalışanlar asgari ücretin 2 katı ücret almaktadırlar. Özel kuruluşlarda çalışma durumunda ise alınan ücret işin pozisyonu, teknikerin yeteneği tecrübesi ve işletmenin büyüklüğüne göre değişmekte birlikte asgari ücretin 2 ile 5 katı arasında ücret alabilmektedir.
MESLEKİ EĞİTİMDE İLERLEME
"Beton Teknolojisi" önlisans programını başarıyla tamamlayan öğrenciler, "Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavında (DGS)" başarılı oldukları takdirde; ÖSYS kılavuzunda belirtilen programlara kontenjan dâhilinde dikey geçiş yapabilirler.
İŞ HAYATINDA İLERLEME
BENZER MESLEKLER
▪ İnşaat teknikeri
EK BİLGİLER
GÖREV
▪ İş organizasyonu yapar,
▪ Çevre koruma önlemleri alır,
▪ İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin faaliyetleri uygular,
▪ Kalite Yönetim Sistemi kurallarına uygun çalışır,
▪ Mesleki gelişim faaliyetlerinde bulunur.
KAYNAKÇA
▪ Meslek elemanları,
▪ Türkiye Hazır Beton Birliği yayınları,
▪ Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği yayınları,
▪ Üniversiteler Yüksek Öğretim Programları ve Meslekler Rehberi (Prof.Dr.Yıldız KUZGUN) 2000,
▪ Meslek Danışma Komisyonu (MEDAK) Üyesi Kuruluşlar.
AYRINTILI BİLGİ İÇİN
▪ İlgili eğitim kurumları,
▪ Türkiye İş Kurumu web sayfası www.iskur.gov.tr
▪ Ulusal Meslek Bilgi Sistemi http://mbs.meb.gov.tr/
▪ T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı, http://www.osym.gov.tr/
▪ Bünyesinde "Meslek Bilgi Merkezi" Bulunan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri/Hizmet Merkezleri
bağcılık teknikeri meslekler meslek bilgileri meslekler hakkında açıklamalar en güzel meslekler bilinen meslekler meslekler ansiklopedisi Türk meslekler sözlüğü meslek araştırmaları bilgi bankası hakkında bilgiler meslek sözlüğü sevilen meslekler meslek özellikleri mesleklerin görevleri meslek aletleri meslekler için gerekli özellikler mesleklerin çalışma ortamı ve koşulları iş bulma olanakları