TANIM
İnternet ve bilgisayar alanlarının gelişmesi ve değişmesi sonucu ortaya çıkan verilerin paylaşımı, saklanması, güvenliği, iletimi ve işlenmesi için kullanılan bilgisayar donanımını, yazılımını, bilgisayar ağlarını ve iletişim teknolojilerini kullanabilen meslek elemanıdır.
GÖREVLER
▪ Sistem ve iletişim altyapısı için kurum ihtiyaçlarını belirler.
▪ Kullanılacak sistemin tasarımını yaptıktan sonra gerekli donanımı ve yazılımı belirler sonrasında kurulumunu sağlar.
▪ Düzenlenen ve kurulan sistemin doğru bir şekilde işlemesi için sürekli sistemi denetler ve sistemin işleyişinde çıkan sorunları çözer.
▪ İnternet uygulamaları uzmanı ilgili alanla (sağlık, eğitim vs.) alakalı sistemin çatısını oluşturacak bilgileri bilgisayara girer.
▪ Dış kullanıcının istediği ölçütlere göre bilgi edinebilmesi için gerekli programları yapar ve internet ortamına aktarır.
▪ Sektördeki bilgisayarların hangisinin bütün bilgisayarlara hangisinin kısmi bilgisayarlara bağlanacağını düzenler.
▪ Dışarıdan yapılacak olan erişimlerde güvenliği ve denetimi sağlar.
▪ İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin faaliyetleri uygular.
▪ Kalite Yönetim Sistemi kurallarına uygun çalışır.
▪ Mesleki gelişim faaliyetlerinde bulunur.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
▪ Masaüstü veya dizüstü bilgisayar,
▪ İnternet bağlantısı ve ağ kurulum malzemeleri (router, switch vs.),
▪ Yazılım programları ve lisansları
▪ Kuruluma yardımcı malzemeler (Ağ pensesi, kablo test cihazı, ölçü aleti, tornavida, çekiç, kerpeten, kablo, vs.)
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
İnternet ve Ağ Teknolojileri Teknikeri olmak isteyenlerin;
▪ Sistemli düşünme gücüne sahip,
▪ Sayısal yeteneği gelişmiş,
▪ Kendini yenileyebilen, araştırmacı,
▪ Bir konuda verilerin çözümlenmesi için yapılması gereken işlemleri kavrayıp bunu bilgisayar diline aktarabilen,
▪ Sabırlı, dikkatli ve özverili
kimseler olmaları gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
İnternet ve ağ teknolojileri ile ilgili meslekle uğraşan kişiler genellikle büro ortamında çalışırlar. İş büro ortamında masa başında oturarak yürütülür, ortam genellikle sessizdir. Meslek sahipleri, ağ sistemleri için bina içi veya dışı çalışılabilinmektedir. İnternet ve ağ teknoloji ile ilgili meslekle uğraşan kişiler çalışırken diğer meslektaşlarıyla ve iş sahipleriyle etkileşim halindedir.
MESLEK EĞİTİMİ
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi, üniversitelere bağlı meslek yüksek okullarının "İnternet ve Ağ Teknolojileri" bölümünde verilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
İnternet ve Ağ Teknolojileri ön lisans programına girebilmek için, Meslek liselerinin Bilgi İşlem, Bilgisayar, Bilgisayar Donanım, Bilgisayar İşletimi, Bilgisayar İşletimi Teknisyenliği, Bilgisayar Programcılığı, Bilgisayar Yazılımı, Bilişim Teknolojileri bölümlerinden mezun olanlar "İnternet ve Ağ Teknolojileri" ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Ortaöğretim başarı puanları, okul türleri, Mesleki ve Teknik Eğitim Bölgeleri (METEB) ve mezuniyet yılları dikkate alınarak program kontenjanı dâhilinde yerleşebilirler.
Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da genel liselerden mezun olanlar/olacaklar ise istedikleri takdirde ÖSYM tarafından yapılan YGS'ye girmeleri ve yeterli (YGS-1) puanı almaları halinde sınavsız yerleştirme sonunda açık kontenjan kalırsa bu programa yerleştirilebilirler.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Eğitim süresi 2 yıldır.
1. Yılda: İngilizce, Matematik, Algoritma, Bilgisayar, Haberleşme ve Türk Dili ve İnkılap Tarihi, Elektronik, Programlama, Ağ Teknolojileri, Veri Tabanı dersleri;
2. Yılda: Mesleki İngilizce, İnternet Programlama, Ağ Sistemleri, Veri Tabanı, Grafik ve Animasyon, Haberleşme, Sunucu Yönetimi, 3 Boyutlu Tasarım ve Modelleme dersleri verilmektedir.
EĞİTİM SONUNDA ALINAN BELGE-DİPLOMA VE UNVAN
Eğitimini başarı ile tamamlayanlara "İnternet ve Ağ Teknolojileri" ön lisans diploması ve "Sistem Uzmanı, Ağ Uzmanı, Bilgi İşlem Uzmanı, Sistem Destek Uzmanı, Sistem ve Ağ Danışmanı, Sistem Yöneticisi, Ağ Yöneticisi" unvanlarını alabilir.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
İnternet ve Ağ Teknolojileri ön lisans mezunlarının iş bulma olanakları geniştir. Hemen hemen tüm kamu kuruluşları, bankalar ile özel sektöre ait işyerlerinde çalışabilirler. Bilgisayarın ve internetin her alanda yaygınlaşması, bu meslekteki elemanların iş bulmalarını kolaylaştırmakta ve aranan eleman olma özelliklerini daha uzun bir süre koruyacaklarını göstermektedir. Bu meslek hem kadınlara hem de erkeklere yöneliktir.
EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ
EĞİTİM SÜRESİNCE
Meslek eğitimi süresince kazanç elde edilebilmektedir. Öğrenci ders harici kısmi zaman çalışarak asgari ücretin 2 katına kadar kazanç elde edebilir.
Eğitim süresince öğrenciler, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğünün sağladığı kredi olanaklarından yararlanabilirler.
Ayrıca başarılı öğrenciler burs alabilmektedir.
EĞİTİM SONRASI
Eğitim sonrası kazançta kişinin çalıştığı işletmeye, tecrübesine ve çalışma süresine göre ücret değişikliği söz konusudur. Genelde asgari ücretten başlayıp, asgari ücretin 3-4 katına kadar çıkabilmektedir.
MESLEKTE İLERLEME
MESLEKİ EĞİTİMDE İLERLEME
İnternet ve Ağ Teknolojileri ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları takdirde; "Bilgisayar Bilimleri, Bilgisayar Mühendisliği, Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri, Bilgisayar ve Enformasyon Sistemleri, Bilgisayar- Enformatik, Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri, Bilişim Sistemleri Mühendisliği, Enformasyon Teknolojileri, Matematik-Bilgisayar, Matematik ve Bilgisayar Bilimleri, Yazılım Mühendisliği" lisans programlarıına dikey geçiş yapabilirler.
İŞ HAYATINDA İLERLEME
İnternet ve Ağ Teknolojileri mezunları diplomalarının yanı sıra Microsoft, Cisco ve HP gibi teknoloji firmalarının sınavlarına girip dünya çapında geçerliliği olan uzmanlık sertifikalarına ve unvanlarına sahip olabilirler.
BENZER MESLEKLER
▪ Sistem Analisti,
▪ Sistem Yöneticisi,
▪ Ağ Sistemleri Uzmanı.
EK BİLGİLER
YARARLANILAN BİLGİ KAYNAKLARI
▪ Meslek elemanları,
▪ 2011 ÖSYS Başvuru Kılavuzu,
▪ 2011 Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Kılavuzu,
▪ http://www.plato.edu.tr/
▪ Meslek Danışma Komisyonu (MEDAK) üyesi kuruluşlar.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
▪ İlgili eğitim kurumları,
▪ Türkiye İş Kurumu web sayfası www.iskur.gov.tr
▪ Ulusal Meslek Bilgi Sistemi http://mbs.meb.gov.tr/
Türkiye İş Kurumu Meslek Bilgi Merkezleri
internet teknolojileri teknikeri meslekler meslek bilgileri meslekler hakkında açıklamalar en güzel meslekler bilinen meslekler meslekler ansiklopedisi Türk meslekler sözlüğü meslek araştırmaları bilgi bankası hakkında bilgiler meslek sözlüğü sevilen meslekler meslek özellikleri mesleklerin görevleri meslek aletleri meslekler için gerekli özellikler mesleklerin çalışma ortamı ve koşulları iş bulma olanakları