TANIM
Yeraltında ve yer üstünde bulunan her tür enerji, maden ve doğalgaz yatağının ekonomik bir biçimde işletilmeye elverişli olup olmadığına karar veren, madenlerin işletilmesi için gerekli tesisleri tasarlayan, yapımını gerçekleştiren ve işleten kişidir.
GÖREVLER
▪ Maden sahalarını saptamak için, jeolojik, topoğrafik ve çevresel etkileri değerlendirir, olası maden sahalarından örnekler aldırır, kimyasal ve petrografik analizlerinin kimya ve jeoloji mühendislerince yapılmasını sağlar. Düzenlenen raporları jeoloji mühendisleriyle değerlendirir. Maden yataklarının yerini, rezerv miktarını, etrafını saran tabakaların cinslerini ve özelliklerini saptar,
▪ Madenlerin çıkartılması için, maden kuyusu, galeri kırma ve ayırma tesisleri, su ve elektrik kaynakları ile taşıma kolaylıkları gibi yer üstü tesis ve araçları planlar, maliyetini hesaplar,
▪ Üretim yöntemlerine, maden yatağının karakterine, tipine ve büyüklüğüne göre kullanılacak makine ve teçhizatın tipini belirler,
▪ Yeraltında ve yerüstünde yürütülen maden ve taş ocağı işlerine gözetmenlik yapar,
▪ Maden ve taş ocaklarında minerallerin tabi tutulduğu yıkama, kırma ve cevher tozlarını sıvı bir ortamda yüzdürerek ayırma gibi işlemleri planlar ve çalışmaları gözetir.
KULLANILAN ALET
VE MALZEMELER
▪ Kazı makineleri,
▪ Pusula, harita, dedektör,
▪ Çekiç,
▪ Topoğrafik ölçüm aletleri,
▪ Gaz ölçüm cihazları,
▪ İş güvenliği ve kurtarma cihazları,
▪ İlk yardım araç ve ekipmanları kullanır.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Maden mühendisi olmak isteyenlerin;
▪ Sayılarla akıl yürütebilme gücüne sahip,
▪ Kimya, matematik, fizik, jeoloji konularına ilgili ve bu alanda başarılı,
▪ Açık havada, yer altında, güç pozisyonlarda çalışmaya dayanıklı,
▪ Başkaları ile iyi iletişim kurabilen, başkalarını yönetebilen,
▪ Sorumlu, sabırlı ve titiz kimseler olmaları gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Maden mühendisi, büro, şantiye, açık arazi ve yeraltı gibi, o anda üzerinde çalıştığı projeye bağlı olarak çok çeşitli yerlerde çalışabilir. Maden mühendisleri, jeologlar, jeofizik mühendisleri, maden teknikerleri ve işçilerle iletişim halindedirler.
MESLEK EĞİTİMİNİN
VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi aşağıda yazılı üniversitelerin mühendislik-mimarlık fakültelerinin Maden Mühendisliği bölümlerinde verilmektedir.
▪ Afyon Kocatepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi(Afyonkarahisar)
▪ Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi (Sivas),
▪ Çukurova Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi (Adana),
▪ Dicle Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi (Diyarbakır),
▪ Dumlupınar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi (Kütahya),
▪ Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi (İzmir),
▪ Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi,
▪ Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi (Ankara),
▪ İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi (İstanbul),
▪ İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi (İstanbul),
▪ İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi (Malatya),
▪ Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi (Trabzon),
▪ Niğde Üniversitesi Mühendislik Fakültesi
▪ Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi (Ankara),
▪ Selçuk Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi (Konya),
▪ Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi (Isparta),
▪ Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Mühendislik Fakültesi (Zonguldak).
ÖN EĞİTİMDE BAŞARILI
OLUNMASI GEREKEN DERSLER
▪ Matematik,
▪ Fizik,
▪ Kimya.
MESLEK EĞİTİMİNE
GİRİŞ KOŞULLARI
Mesleğin eğitimine girebilmek için,
▪ Lise veya dengi okul mezunu olmak,
▪ Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavı 'nda (LYS) "Maden Mühendisliği " lisans programı için yeterli "MF-4" puan almak.
▪ Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Tercih Bildirim formunda "Maden Mühendisliği" lisans programı ile ilgili en az bir yükseköğretim programını tercih etmek gerekmektedir.
MESLEK EĞİTİMİ
Bu yüksek öğrenim programında öğrenim görmek isteyen adaylar liselerin Fen, Fen Bilimleri, Klasik Fen, Matematik, Tabii Bilimler alanlarından mezun iseler, YGS ve LYS sonuçlarına göre ÖSYM tarafından yapılan yerleştirme sonucunda diğer alanlardan mezun olanlara göre daha yüksek bir ağırlıklı puan elde etmekte ve öncelikle yerleştirilmektedirler.
Ancak kendi alan/ kol/bölümlerin dışında bir yüksek öğrenim programını tercih eden adayların yerleşme şansı azalmaktadır.
Doğal Taş Dekorasyonu, Jeoteknik Teknikerliği, Maden, Maden Teknolojisi, Cevher Hazırlama, ve Maden, Mermercilik, Mermer Teknolojisi, Taş İşlemeciliği, ön lisans bölümlerini başarı ile bitirenler de ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavı'nda başarılı oldukları takdirde "Maden Mühendisliği" lisans programına dikey geçiş yapabilirler.
EĞİTİMİN SÜRESİ
VE İÇERİĞİ
Mühendislik-mimarlık fakültelerinde, öğrenim süresi 4 yıldır.
Üniversiteler arasında farklılıklar olmasına rağmen meslek eğitimi süresince öğrenciler genellikle: Türk Dili ve Edebiyatı, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Yabancı Dil gibi genel kültür dersleri yanında;
Fizik, Kimya, Matematik, Ekonomi, Teknik Resim, Statik, Maden Topografyası, Genel Jeoloji, Malzeme, Mukavemet, Maden İşletme, Mineraloji, Cevher Hazırlama, İstatistik, Bilgisayar Programlama, Maden Yatakları, Sondaj Tekniği, Jeoloji, Metalürji, Nümerik Analiz, Elektroteknik, Madenlerin Değerlendirilmesi, Endüstriyel Hammaddeler, Kömür Jeolojisi, Kaya Mekaniği, Maden Makineleri, Tesis Yönetimi ve İşletmesi, Kazı Makineleri ve Mekanizasyon, İş Hukuku derslerini alırlar.
EĞİTİM SONUNDA ALINAN
BELGE-DİPLOMA VE UNVAN
Meslek eğitimini başarıyla tamamlayanlara "Maden Mühendisliği" lisans diploması ve "Maden Mühendisi" unvanı verilmektedir.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Maden mühendisliği alanı sürekli gelişim ve ilerleme gösterdiğinden, teknolojinin iyi izlenmesi gereklidir. İlerleyen teknolojik olanaklar ile yeni maden cevherlerinin ortaya çıkarılması söz konusu olmaktadır.
Meslekte, gereksinimden fazla eleman bulunduğundan, iş bulma olanakları fazla değildir. Yabancı dil ve bilgisayar bilgisine sahip olan elemanların iş bulma olanakları daha fazladır.
Meslek elemanları, maden arama ve çıkarma işlerini yapan yerli ve yabancı özel şirketlerde iş bulabildikleri gibi, Türkiye Kömür İşletmeleri, Etibank'a bağlı işletmeler, Maden Tetkik Arama Enstitüsü, Karayolları, Türkiye Demir-Çelik İşletmeleri, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, çimento fabrikaları gibi kuruluşlarda çalışabilirler.
EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ
EĞİTİM SÜRESİNCE
Öğrenciler, eğitimleri süresince, çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından sağlanan kredi ve burslardan faydalanma olanaklarına sahiptirler.
EĞİTİM SONRASI
Kamu kesiminde görev alan maden mühendisleri, Devlet Memurları Yasası hükümlerine göre maaş ve yan ödeme almaktadırlar. Ayrıca, teknik hizmet sınıfının hak kazandığı zam ve tazminatlardan yararlanırlar. Ortalama ücret, asgari ücretin 3-5 katı arasında değişmektedir.
Özel işyerlerinde kazanç, işverenle karşılıklı görüşme ile belirlenmektedir. Çalışma süresi ve deneyime göre ücretlerde değişiklik söz konusu olabilmektedir. Ücret ortalama olarak asgari ücretin 3-8 katı arasında değişmektedir.
MESLEKTE İLERLEME
Lisans eğitiminden sonra yüksek lisans, doktora yapabilir, araştırma görevlisi olabilir ve akademik kariyer yapabilirler.
Çalıştıkları kurum ve kuruluşlarda; uzmanlık alanları, deneyimleri, kurum ve kuruluşların hizmetleri doğrultusunda yönetim kademelerinde yer alabilirler.
BENZER MESLEKLER
▪ Jeoloji mühendisliği,
▪ Jeofizik mühendisliği
▪ Petrol ve doğalgaz mühendisliği,
▪ Metalürji mühendisliği,
▪ Topograflık,
▪ Maden teknikerliği.
EK BİLGİLER
YARARLANILAN BİLGİ KAYNAKLARI
▪ 2010 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi Kılavuzu,
▪ Yüksek Öğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu,
▪ Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı 2010 Kılavuzu,
▪ ÖSYM Üniversiteler Yükseköğretim Programları ve Meslekler Rehberi-2000
▪ Meslek Danışma Komisyonu (MEDAK) Üyesi kuruluşlar
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
▪ İlgili eğitim kurumları,
▪ Türkiye İş Kurumu web sayfası www.iskur.gov.tr
▪ Ulusal Meslek Bilgi Sistemi http://mbs.meb.gov.tr/
▪ Türkiye İş Kurumu Meslek Bilgi Merkezleri
maden mühendisi meslekler meslek bilgileri meslekler hakkında açıklamalar en güzel meslekler bilinen meslekler meslekler ansiklopedisi Türk meslekler sözlüğü meslek araştırmaları bilgi bankası hakkında bilgiler meslek sözlüğü sevilen meslekler meslek özellikleri mesleklerin görevleri meslek aletleri meslekler için gerekli özellikler mesleklerin çalışma ortamı ve koşulları iş bulma olanakları