Eğitim Sitesi

Nalbant Hakkında Bilgi

Ana Sayfa > Meslekler Hakkında Bilgiler > Nalbant Hakkında Bilgi

Nalbant Hakkında Bilgi

Nalbant

TANIM

 

Atların ayaklarına, arazi koşullarına karşı korumak amacıyla nal takan veya yıpranan nalı değiştiren kişidir.

 

GÖREVLER

 

▪ Nalbant, öncelikle hayvanın tırnaklarını özel bir bıçakla keser,

▪ Hayvanın tırnağına göre hazırlanmış Nal adı verilen cismi hayvanın tabanına yerleştirir,

▪ Mıh denen köşeli, iri kafalı özel çivileri, belirlenmiş nalın deliklerinden ve hayvanın etine değmeyecek şekilde ve ucu tırnağın yanlarından çıkacak şekilde çakar,

▪ Bu uçları kerpetenle keser ve üstüne çekiçle vurarak perçinler,

▪ Tırnağın çevresini törpü ile düzeltir,

▪ Atın ayaklarını periyodik olarak gözden geçirerek hareket bozukluklarını çeşitli tekniklerle (ortopedik nallama vb.) düzeltir,

▪ Atçılık endüstrisiyle uğraşan tüm personelin uyması gereken sağlık kuralları ve dikkat etmeleri gereken hijyen kurallarına uyar.

 

KULLANILAN ALET

VE MALZEMELER

 

▪ Çekiç, kerpeten, mıh, özel bıçak, sağlık ve hijyen malzemeler, dezenfektanlar, nal ve nal benzeri plastik malzeme.

 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

 

▪ Nalbant olmak isteyenlerin;

▪ Biyolojiye ilgi duyan,

▪ Hayvanlara karşı ilgili ve onlarla iyi iletişim kurma becerisi olan,

▪ Bedenen dayanıklı ve sağlıklı,

▪ kimseler olması gerekir.

 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

 

Nalbant; gübre, yem ve hayvan kokusu olan hara, çiftlik, aşım

istasyonlarında çalışır. Çalışırken, diğer meslektaşıyla veya çalışanlarla

yardımlaşır. Birinci derecede atlarla ilgilidir.

 

MESLEK EĞİTİMİNİN

VERİLDİĞİ YERLER

 

Meslek eğitimi, aşağıdaki meslek yüksekokullarının "Nalbantlık" bölümünde verilmekte iken, bu bölüm adının "Atcılık ve Antrönörlüğü" olarak değişmesi nedeniyle, " Nalbantlık " adıyla artık öğrenci alınmamaktadır. Bu nedenle D- Meslek Eğitimi bölümünde bulunan bilgiler Nalbantlık bölümü eğitiminin verildiği zamandaki araştırılan bilgileri kapsamaktadır.

▪ Eskişehir Osmangazi Üniversitesi-Mahmudiye MYO.

▪ Kocaeli Üniversitesi-Körfez MYO.

▪ İstanbul Üniversitesi MYO.

 

ÖN EĞİTİMDE BAŞARILI

OLUNMASI GEREKEN DERSLER

 

Biyoloji ve sözel grubu dersleri (Türkçe-Coğrafya-Tarih vb.)

 

MESLEK EĞİTİMİNE

GİRİŞ KOŞULLARI

 

Lise ve dengi okul mezunlarının Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri ve yeterli "Eşit Ağırlık (EA-1)" puanı almaları gerekir.

 

EĞİTİM SÜRESİ

VE İÇERİĞİ

 

Mesleğin Eğitim Süresi 2 Yıldır. Eğitim esnasında uygulama ve staj mevcut olup; Eğitim süresince; Bilgisayar, Yabancı Dil, Türk Dili, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi,Atçılığa Giriş ve Tarihçesi, At Bakıcılığında Temel Bilgiler, At Donanım ve Ekipmanı, At Anatomisi, At Fizyolojisi, Nalbantlık, At ve Ahır Bakımı Terminolojisi, At Beslenmesi At Irkları ve Dağılımı, At Davranış Fizyolojisi, At Mikrobiyolojisi, Toplumsal Duyarlılık, At Sağlığı ve Hijyen, Nal Kullanımı ve Tekniği, Nalbant Donanım Ekipmanı, Nal Hazırlama ve Uygulama Tekniği İşletme Ekonomisi, Atçılık Meslek Sağlığı ve Hijyen, At Bakımı-I, At Ayak Hastalıkları-Atlarda Tırnak Sorunları, Ayak ve Tırnak Bakımı, At Ortopedisi, At Kazaları İlk Yardım, Ata Yaklaşma ve Konuşma Hazırlama Teknikleri dersleri verilmektedir.

 

EĞİTİM SONUNDA ALINAN

BELGE-DİPLOMA VE UNVAN

 

Eğitimini başarı ile tamamlayanlara ön lisans diploması ve "Nalbant" ünvanı verilir.

 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

 

Türkiye'de en eski mesleklerden biri olan ve yakın tarihe kadar önemli meslek grupları arasında yer alan nalbantlık, motorlu araçların yaygınlaşmasıyla birlikte hızlı bir süreç içinde özelliğini yitirerek ve teknolojiye yenik düşerek tarihe karışacağını düşünüyordu. Genellikle baba mesleği olarak sürdürülen, uzun, pratik eğitim gerektiren ve ince bir ustalık isteyen nalbantlık mesleğini öğrenen kişi sayısı günümüzde yok denecek kadar azaldı. Ancak; Türkiye'deki at yarışlarının önem kazanması, binicilik, pansiyon harası, rehabilitasyon merkezi tesislerinin artmasının yanı sıra, mesleği bilenlerin azalmış ve yaşlanmış olması nedeniyle, yarış atları için halen yurtdışından nalbant getirilmeye başlanmıştır. Sektörde ihtiyaç baş göstermesiyle birlikte çeşitli kuruluşların girişimiyle Nalbantçılık üniversite programına alınmıştır. Atçılık gerçek anlamda bir istihdam ve Anadolu köylüsünün üretimlerinde talep için önemli bir kaynak, milli bir hasılat ve ciddi bir endüstridir. Bugün ülkemizde yapılan tesisler, haralar ve portföydeki Atlar dünya sıralamasında çok önemli bir yer bulmuştur. 1990 yılından itibaren hızlı bir gelişme olmuştur. Türkiye'de yarış yerindeki at ve damızlık kısrak, haradaki tay ve aygır sayısı ortalama 16750'dir.(2004 yılında) Nalbantlar kısaca Hipodromlarda ki tesislerde, hara, at çiftlikleri, aşım istasyonu, binicilik tesislerinde çalışır.

 

EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ

EĞİTİM SÜRESİNCE

 

Öğrenciler eğitimleri süresince Yüksek Öğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğünün sağladığı yüksek öğrenim ve harç kredisi ile diğer kurum ve kuruluşların sağladığı kredi ve burs olanaklarından da yararlanabilirler.

 

EĞİTİM SONRASI

 

Çalıştığı işyerinin özelliğine göre değişmekle birlikte usta bir nalbant (özellikle yarış atı nalbantçısı ) oldukça iyi ücret almaktadır. İşin özelliği ustalık ve incelik gerektirdiğinden bazı hara ve çiftlikler kalacak yer temin etmektedirler. At sahipleri özel at bakıcısı ve nalbantları istihdam etmekte ve ücretinin yanı sıra primler verebilmektedir. Ayrıca çiftlik ve haralarda nalbantlar kadrolu olarak istihdam etmekte asgari ücretin iki katı ve sigorta gibi özlük haklarıyla çalıştırabilmektedir.

 

MESLEKTE İLERLEME

 

Mezunlar ÖSYM Başkanlığınca yapılan Dikey geçiş sınavında başarılı olmaları halinde "Veterinerlik" lisans programına ve Açıköğretim lisans proğramlarından İktisat- İşletme bölümüne de dikey geçiş yapabilirler. dikey geçiş yapabilirler.

 

BENZER MESLEKLER

 

▪ Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı Teknikeri,

▪ Laborant ve Veteriner Sağlık Teknikeri,

▪ Veteriner Hekim.

 

YARARLANILAN BİLGİ KAYNAKLARI

 

▪ Meslek elemanları,

▪ ÖSYS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi Kılavuzu (2010),

▪ ÖSYS (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi) Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu-2008,

▪ ÖSYM Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı 2010 Kılavuzu,

▪ Meslek Danışma Komisyonu (MEDAK) üyesi kuruluşlar

 

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

 

▪ İlgili Eğitim Kurumu,

▪ Türkiye İş Kurumu Meslek Bilgi Merkezi,

▪ Türkiye İş Kurumu web sayfası www.iskur.gov.tr

▪ Ulusal Meslek Bilgi Sistemi http://mbs.meb.gov.tr/

add

tag nalbant meslekler meslek bilgileri meslekler hakkında açıklamalar en güzel meslekler bilinen meslekler meslekler ansiklopedisi Türk meslekler sözlüğü meslek araştırmaları bilgi bankası hakkında bilgiler meslek sözlüğü sevilen meslekler meslek özellikleri mesleklerin görevleri meslek aletleri meslekler için gerekli özellikler mesleklerin çalışma ortamı ve koşulları iş bulma olanakları

Nalbant Hakkında Yorum Yazın...

  

Nalbant Hakkında Yorumlar

Özlem seylutluoğlu Bende erol beye katılıyorum babam amcalarim dedem herkes bu meslekle uğraşıyor özellikle babam yaşadığımız ildeki en iyi nalbant ama ne yazıkki ilkokul mezunu bi kurs açıp bu işi bu adam yapıyor yapabilir diye yol gösteren destek olan yok şuan ekmek bulamaz duruma geldik neredeyse yazık böyle sisteme

En güzel ask Cook guzell dgeil

Erol karabulut Slm Nalbantlik eski meslek bitmiş durumda birkaç araştırmacının yaşları 70. 80 i bulmuş birkaç nalbantın görüntüleri ile meslek yok sayılıyor fakat öyle değil ışte halen daha kırsal bölgelerde azımsanmayacak durumda birçoğu da benim gibi babadan oğula kalan meslektir yani mesleki alt yapısı var olan halen aktif kişiler mevcut . Ne varki sizlerin tabiri ile bizler (ALAYLİ) BELGESIZ DIPLOMAsız NALBANTz bir çoğu da okuldan mezun olmuş DIPLOMAlı nalbant mezunlarından çok daha fazla deneyimli tecrübeli fransa dan bulgaritan dan amerika dan daha bilmediğimz nerelerden nalbant getiriliyor elimizdeki mevcut potansiyel nalbant lara tercih, teklif YOKK çünki bizler ALAYLIyiz . Alt yapısı olan bu kişilere bir kaç günlük kursla diplomalı NALBANT lardan daha aktif daha emin, güvenli birileri olacağına eminim. BU BENIM görüşüm saygılarmla.

Yazılan son 3 yorum gösteriliyor.

İçerikle ilgili 3 yorum yazılmış.

Yeni Eklenen Meslekler Hakkında Bilgiler

Nalbant Hakkında Bilgi