TANIM
Göz doktoru tarafından tanısı konmuş hastalara, reçetelerine göre görme bozukluklarının giderilmesi veya hafifletilmesi için kullanılan optik gereçleri (gözlük, kontakt lens vb.) hazırlayan ve uygulayan kişidir.
GÖREVLER
▪ Göz doktoru tarafından verilen reçeteyi inceler,
▪ Gözlük camlarını reçeteye uygun olarak hazırlar,
▪ Camları kişiye uygun çerçeveye takar ve göze uyumunu kontrol eder,
▪ Gerektiğinde bilgisayarlı görme kontrolü yapar. (Kanunla yetki verildiği takdirde.)
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
▪ Vantuzlama aleti,
▪ Fokometre (her türlü cam ve lensin diyoptirisinin ölçülmesine yarayan alet),
▪ Vantilet (sıcak hava veren ısıtıcılar),
▪ Pupilemetre (gözbebekleri arasındaki mesafeyi ölçmek için kullanılan alet),
▪ Kalıplama makinesi,
▪ Delme makinesi,
▪ Parlatma makinesi,
▪ Cam pensleri,
▪ Elmas (cam kesici),
▪ Çeşitli tornavidalar,
▪ Çeşitli camlar ve çerçeveler,
▪ Yapıştırıcılar,
▪ Cam tıraşlama makinesi,
▪ Vantuzlama makinesi,
▪ Delme makinesi,
▪ Parlatma makinesi.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
▪ Optisyen olmak isteyenlerin;
▪ Fizik ve biyoloji konularına, özellikle fiziğin optik (ışık) konusuna ilgi duyan,
▪ El ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen,
▪ Estetiğe önem veren,
▪ Dikkatli, sabırlı ve sorumluluk sahibi
▪ kimseler olması beklenir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Optisyenlerin çalışma ortamı ve koşulları oldukça iyidir. Meslek genellikle temiz, gürültüsüz, kokusuz, tozsuz vb. bir ortamda icra edilmektedir. Çalışma saatleri düzenlidir.
MESLEK EĞİTİMİNİN
VERİLDİĞİ YERLER
Optisyenlik mesleğinin eğitimi, aşağıda belirtilen üniversitelere bağlı meslek yüksekokullarının "Optisyenlik" bölümünde verilmektedir.
▪ Cumhuriyet Üniversitesi(Sivas)- Sağlık Hizmetleri MYO.
▪ Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Hizmetleri MYO.
▪ Muğla Üniversitesi Muğla Sağlık Hizmetleri MYO.
▪ Ondokuz Mayıs Üniversitesi(Samsun) Sağlık Hizmetleri MYO.
▪ Süleyman Demirel Üniversitesi(Isparta)-Senirkent MYO.
ÖN EĞİTİMDE BAŞARILI
OLUNMASI GEREKEN DERSLER
▪ Fen Bilgisi,
▪ Matematik,
MESLEK EĞİTİMİNE
GİRİŞ KOŞULLARI
Meslek liselerinin Tıp Elektroniği, Tıbbi Sekreterlik, Tıp Sekreterliği, Büro Yönetimi ve Sekreterlik, Biyomedikal Cihaz Teknolojisi bölümlerinden mezun olanlar "Optisyenlik" ön lisans programına sınavsız olarak girebilirler.
Ortaöğretim Başarı Puanları, okul türleri, Mesleki ve Teknik Eğitim Bölge'leri (METEB)'leri ve mezuniyet yılları dikkate alınarak kontenjan dahilinde yerleştirilebilirler.
Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise ÖSYM tarafından yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavına (YGS) girmeleri ve yeterli "YGS-1" puanı almaları halinde sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara istedikleri takdirde yerleştirilebileceklerdir.
EĞİTİMİN SÜRESİ
VE İÇERİĞİ
Mesleğin eğitim süresi 2 yıldır.
Eğitim süresince öğrencilere; Türk Dili, Yabancı Dil, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi gibi genel bilgi derslerinin yanında Fizik, Kimya, Fizik ve Geometrik Optik, Göz Anatomi ve Fizyolojisi, Görme Optiği, Optik Aletler ve Kullanımı, Gözlükçülük, İlk Yardım, Bilgisayar, Muhasebe, Halk Sağlığı ve Tıbbı Deontoloji, Mağaza Yönetimi, Halkla İlişkiler, Davranış Psikolojisi ve Göz Hastalıkları gibi dersler okutulmaktadır.
EĞİTİMİN SÜRESİ
VE İÇERİĞİ
Ayrıca birinci sınıf öğrencilerine 20 işgünü, ikinci sınıf öğrencilerine 40 işgünü işyerlerinde staj yaptırılmaktadır. Staj zorunlu olup bütün öğrenciler katılmak zorundadır.
Okul eğitimi esnasında işyerinde staj yapan öğrencilere; reçetenin doğru okunması, camların hazırlanması, odak noktalarının ayarlanması, gözlük ve çerçeve seçiminde müşteriye yardımcı olunması, gözlüğün kontrol edilmesi ve yüze göre ayarlanması, halkla ilişkiler konularında bilgi ve beceriler kazandırılmaktadır.
EĞİTİM SONUNDA ALINAN
BELGE-DİPLOMA VE UNVAN
Eğitimini başarı ile tamamlayanlara "Sağlık Teknikerliği" ön lisans diploması ve "Optisyen" ünvanı verilir.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
İnsan sağlığı ile doğrudan ilgili olan göz rahatsızlıkları ve bunların çözüm yolları gözlükçülüğü geçerli ve zorunlu kılmaktadır. Ülke nüfusunun sürekli bir şekilde artması, buna rağmen gözlüğün yerini tutabilecek teknolojik yeniliklerin yetersiz kalması ve çıkanlarında gerek sağlık açısından gerekse kullanım açısından daha iyi olmaması (kontakt lens gibi), mesleği gelecekte de önemli bir istihdam alanı olarak ortaya çıkarmaktadır.
Ülkemizin coğrafi konumu nedeniyle özellikle yaz aylarında fazla güneş altında kalınması optik gözlükçülüğün yanında filtreli güneş gözlüğü piyasasının da doğmasına neden olmuştur. Bu da istihdamı olumlu yönde arttırmaktadır.
EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ
EĞİTİM SÜRESİNCE
Öğrenim süresince isteyen öğrencilere Kredi ve Yurtlar Kurumu'nca öğrenim ve harç kredisi verilmektedir.
Bazı kuruluşlarca karşılıklı veya karşılıksız burs verilmektedir.
EĞİTİM SONRASI
Eğitim sonrası kazanç kişinin çalışma şekline (kendi işinde veya ücretli), piyasa koşullarına, işyerinin bulunduğu bölge veya semte göre değişkenlikler göstermektedir. Kendi işyerinde çalışanlar için (kanunla işyeri açma yetkisi yetki verildiği takdirde) yukarıdaki nedenlerden dolayı belli bir rakam vermek olanaklı değildir. Ancak ücretli çalışan bir optisyen asgari ücretten başlayan ve asgari ücretin dört katına ulaşan miktarlarda ücret alabilmektedir.
MESLEKTE İLERLEME
"Optisyenlik" ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları taktirde, Fizik, Lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.
BENZER MESLEKLER
▪ Gözlükçü (Fenni Gözlükçü),
▪ Sağlık Memurluğu.
YARARLANILAN BİLGİ KAYNAKLARI
▪ Meslek elemanları,
▪ "Üniversiteler Yüksek Öğretim Programları ve Meslekler Rehberi" Prof. Dr. Yıldız KUZGUN, ÖSYM Yayınları 1998,
▪ Cumhuriyet Üniversitesi Katoloğu
▪ 2010 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzu,
▪ 2008 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu,
▪ Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı 2010 Kılavuzu,
▪ "ORTA ÖĞRETİMİN YENİDEN YAPILANDIRILMASI"NA İLİŞKİN TALİM VE TERBİYE KURULUNUN 07/06/2005 TARİH VE 184 SAYILI KARARI, http://ogm.meb.gov.tr/gos_habertumu.asp?alno=3 29/05/2006
▪ Meslek Danışma Komisyonu (MEDAK) üyesi kuruluşlar.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
▪ İlgili eğitim kurumları, mesleki örgütler,
▪ Türkiye İş Kurumu Meslek Bilgi Merkezi,
▪ Türkiye İş Kurumu web sayfası www.iskur.gov.tr
▪ Ulusal Meslek Bilgi Sistemi http://mbs.meb.gov.tr/
optisyen meslekler meslek bilgileri meslekler hakkında açıklamalar en güzel meslekler bilinen meslekler meslekler ansiklopedisi Türk meslekler sözlüğü meslek araştırmaları bilgi bankası hakkında bilgiler meslek sözlüğü sevilen meslekler meslek özellikleri mesleklerin görevleri meslek aletleri meslekler için gerekli özellikler mesleklerin çalışma ortamı ve koşulları iş bulma olanakları