OTO BAKIM-ONARIMCISI (OTOMOTİV MEKANİKERCİSİ)
Otomobil, kamyon, otobüs gibi motorlu araçlarda motorun yakıt, ateşleme, soğutma, yağlama ve supap sistemi, güç aktarma organları, ön düzen, fren ve direksiyon sistemlerinde, meydana gelen arızaları gideren , aydınlatma ve ikaz donanımlarının bakım ve onarımını yapan kişidir.
GÖREVLER
▪ Arızayı tespit eder,
▪ Gerekli parçaları sağlar ve arızayı giderir,
▪ Zamanla çıkabilecek arızaları önlemek için araçların periyodik bakım programlarına göre motor donanımı, yakıt donanımı, ateşleme donanımı, soğutma donanımı, fren donanımı, güç aktarma organları, ön düzen ve süspansiyon donanımları, oto elektrik, elektronik donanımı vb. bakım ve ayarlamalarını yapar,
▪ Yadırganan hareket ve oluşları (ses, boşluk, sıkılık, aşıntı, yanma, eksoz gazı vb.) yorumlar, sonuç belirtir,
▪ Bu çalışmalarda gerekli sökme, takma, parça değiştirme ve benzeri işlemleri yapar,
▪ Yapılan işlerle ilgili kayıtları tutar,
▪ Bakım kartlarını işler, üstlerine yazılı ve sözlü bilgi verir,
▪ Kullanılan makine donanım ve malzemelerle bakım ve onarımlarında sorumlu olduğu araçların günlük bakım ve temizliğini; su, yakıt, yağ, hava ve koşullara göre gerekli diğer ikmalleri yapar.
KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN
▪ Distrübütör muayene tezgahı,
▪ Motor test cihazı,
▪ Buji temizleme cihazı,
▪ Zımpara taşı makinesi,
▪ Kaynak makinesi,
▪ Enjektör muayene cihazı,
▪ Mengene,
▪ Pense takımları, kargaburun,
▪ Anahtar ve zımba takımları,
▪ Tornavida, rayba, raspa, sentil,
▪ Matkap, kılavuz, pafta, eğe ve keski, levye,
▪ Sekman, enjektör, meme temizleme, kılavuz ve karbüratör, ayar takımı, lehim, havya, tel-kıl fırça, çekiç, yağ pompası, buji anahtarı, yağdanlık, ampermetre, voltmetre ve kaldırma araçları.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Oto-motor tamircisi olmak isteyenlerin;
▪ Şekiller arasındaki ilişkileri görebilme,
▪ Mekanik problemleri çözebilme gücüne,
▪ El ve gözü eşgüdümle kullanabilme,
▪ El ve parmakları ustalıkla kullanabilme,
▪ Temas yolu ile yer, şekil ve konum tanıyabilme becerisine sahip,
▪ Yenilikleri izleme özelliği bulunan
kimseler olmaları gerekir.
Ayrıca bu meslek, genellikle ayakta, bazen çömelerek veya arabanın altına yatarak, değişik aletler kullanarak, çeşitli bedensel hareketlerde bulunarak yapılır. Bu nedenle oto-motor tamircisi olmak isteyenlerin belirtilen hareketleri yapabilecek bedensel yeterlilikte olmaları gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Oto-motor tamircileri atölyelerde çalışır. İş, kapalı ve açık havada yapılabilir. Ortam kirli ve yağlıdır. Çalışma süresi, haftanın 6 gününü kapsar. Oto-motor tamircisi birinci derecede makinelerle ilgilidir. Ayrıca iş sahipleri ve diğer meslektaşlarıyla da iletişimde bulunur.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi yeterli müracaat olması durumunda tüm mesleki eğitim merkezlerinde "Motorlu Araçlar Teknolojisi" alanı "Otomotiv Mekanikerliği" dalında kalfalık ve ustalık eğitimleri verilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Çıraklık eğitimine başlayabilmek için,
▪ En az ortaokulu tamamlamış, açık lise veya açık meslek liselerinden birine kayıt yaptırmış olmak,
▪ Bünyesi ve sağlık durumu mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak,
▪ 14 yaşını doldurmuş, 19 yaşından gün almamış olmak. Ancak, 19 yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık eğitiminden geçmemiş olanlar yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenecek mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir.
▪ Eğitim görmek istediği meslekte bir işyeri bulmak ve işveren ile çıraklık sözleşmesi imzalamak gerekmektedir.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Mesleğin eğitim süresi ilköğretim mezunu olanlarda 2 yıl, lise veya daha üst düzeyde genel eğitim görmüş olanlarda ise 1 yıldır. 3308 Sayılı Mesleki Eğitimi Kanunu'na göre meslek liselerinin öğrencileri teorik eğitimlerini haftada iki gün okulda, pratik eğitimlerini haftada üç gün işletmelerde yaparlar. Mesleki eğitim merkezlerinde ise haftanın 1 günü mesleki eğitim merkezlerinde teorik eğitim, diğer günler ise işyerlerinde pratik (uygulamalı) eğitim görürler.
Kalfalık, Ustalık Meslek Dersleri:
Çıraklık ve mesleki eğitim kapsamında ders programı genel bilgi dersleri ile meslek bilgisi derslerinden oluşmaktadır.
Meslek derslerinde; kullanılan makine, teçhizat, araç-gerecin tanıtılması, tekniğe uygun olarak kullanılması, bunların temizlik ve bakımlarının yapılması, norm yazı yazma, serbest elle ve takım kullanarak mesleği ile ilgili çizimlerin yapılması, çizimi tamamlanmış plan ve projelerin okunmasının yanı sıra, İşletme Bilgisi ve İş Güvenliği hakkında da bilgiler verilmektedir.
Teorik olarak verilen bilgilerin yanında, işyerinde de usta öğreticinin gözetimi altında pratik çalışması yapılmaktadır.
EĞİTİM SONUNDA ALINANBELGE-DİPLOMA
Çıraklık eğitimini tamamlayanlara eğitim sonunda katıldıkları kalfalık sınavında başarılı olmaları halinde "Kalfalık Belgesi" ve "Kalfa" unvanı verilir.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Otomotiv sanayi, ülkemizde gelişmekte olan 3 büyük sektör arasındadır. Sektörün gelişimine paralel olarak oto-motor tamircileri, kendi işyerlerini açabilecekleri gibi, oto servis istasyonlarında, fabrikalarda, hava alanlarının yer bakım istasyonlarında, kamu kuruluşlarının makine park yerlerinde, belediyelerin otobüs işletmelerinde, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün tamir bakım atölyelerinde, benzinliklerde, çalışma olanaklarına sahiptirler.
Ülkemizde, yurtiçindeki taşımacılık hizmetlerinin hemen hemen tamamı, ulaştırmanın tamamına yakın bir kısmı ve kamu hizmetlerinin yerine getirilmesinin motorlu araçlarla yapıldığı dikkate alınırsa bu mesleğin çok geniş bir çalışma alanı mevcuttur.
Değişen teknoloji (otomasyon ve bilgisayar kullanımı gibi), artan rekabet ve bunların yüksek maliyetleri bu alanda iyi eğitimli nitelikli eleman ihtiyacını giderek artırmaktadır.
Böylesine dinamik ve değişken bir ortamda kalıcı olabilmek için, küçük ölçekli bakım-onarım işletmeleri bir araya gelip "servis ağları" oluşturmaktadır. Ayrıca, orta ve büyük ölçekli işletmelere yönelik olarak varolan eğilim bu servis ağlarının oluşmasını hızlandırmaktadır. Eskinin geniş kapsamlı "Oto Motor Tamirciliği" mesleği giderek yerini farklı uzmanlık alanlarına (oto elektrik/elektronik, ön düzen, motor yenileme vb.) bırakmaktadır. Bu gelişme, alanda yeni çalışma olanakları yaratmaktadır.
Son yıllarda işbölümünde meydana gelen değişimler nedeniyle, "Oto Motor Tamirciliği" özellikle ağır ve hafif araçların bakım ve onarımlarından sorumludur. "Ağır Araçlar" ve "Hafif Araçlar" arasındaki ayrım çizgisi, Avrupa'da olduğu gibi Türkiye'de de giderek belirginleşmektedir. Ayrıca, bu meslekte elektronik giderek önem kazanmaktadır. Bu nedenle, gelecekte, oto motor tamircileri özellikle elektronik alanında yeterli olmak zorunda kalacaktır.
EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ
EĞİTİM SÜRESİNCE
▪ 3308 sayılı "Mesleki Eğitim Kanunu" gereğince, işletmelerde mesleki eğitim gören öğrencilere, işletmelerce asgari ücretin net tutarının %15 veya %30'undan az olmamak üzere ücret verilir.
▪ Eğitim gören öğrencilerin iş kazası ve meslek hastalıkları ile ilgili sigorta primleri devletçe karşılanır.
▪ Öğrenciler, mesleki eğitim yaptıkları işletmelerin sosyal imkânlarından faydalanır.
EĞİTİM SONRASI
İşin durumuna ve çalışılan yerin özelliğine göre değişme göstermekle beraber asgari ücretin 2-4 katı arasında net ücret alınmaktadır.
MESLEKTE İLERLEME
MESLEKİ EĞİTİMDE İLERLEME
Mesleki eğitim merkezlerinden kalfa olarak mezun olanlar bir işyerinde çalışıp aynı zamanda teorik eğitimlerine de devam edebilirler. İlköğretim (ortaokul) mezunu kalfa ve ustalar, mesleki ve teknik açık öğretim lisesine devam ederek, meslek lisesi diploması alabilirler. Mesleğinde ustalık eğitimi çalışma süresi 2 yıldır.
İŞ HAYATINDA İLERLEME
Meslekte usta ve usta öğretici unvanlarına yükselmek mümkündür. Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler. Ayrıca, işyerinde çırak çalıştırması için de "Usta Öğretici" belgesine sahip çalışanın olması zorunludur.
BENZER MESLEKLER
▪ Kaportacı,
▪ Kaynakçı
▪ Oto elektrikçisi
▪ Motor yenileştirmecisi
▪ Ön düzen ayarcısı
▪ Ziraat makineleri tamircisi
▪ İş makineleri tamircisi
EK BİLGİLER
SORUMLULUK
Oto-motor Tamircisi, motorlu taşıtların bakım ve tamirini yapmaktan, yeni baştan montajı yapılan teçhizatı muayene etmekten, gerekli ayar ve kontrolleri yapmaktan, teçhizatı yağlamaktan ve frenleme tecrübesini yapmaktan, muayene edilen parçaların ve teçhizatın performans kaydını tutmaktan, kullanılan araç ve gerecin temizlik ve bakımını gerçekleştirmek ve yardımcılara nezaret etmekten sorumludurlar.
GÖREV
▪ İş organizasyonu yapar,
▪ Çevre koruma önlemleri alır,
▪ İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin faaliyetleri uygular,
▪ Kalite Yönetim Sistemi kurallarına uygun çalışır,
▪ Mesleki gelişim faaliyetlerinde bulunur.
KAYNAKÇA
▪ Meslek elemanları,
▪ Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki Eğitim merkezleri,
▪ Esnaf ve Sanatkarlar Odası,
▪ MEGEP modülleri (http://www.megep.meb.gov.tr/)
▪ Meslek Danışma Komisyonu (MEDAK) üyesi kuruluşlar
AYRINTILI BİLGİ İÇİN
▪ İlgili eğitim kurumları,
▪ Türkiye İş Kurumu web sayfası www.iskur.gov.tr
▪ Ulusal Meslek Bilgi Sistemi http://mbs.meb.gov.tr/
▪ T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı, http://www.osym.gov.tr/
▪ Bünyesinde "Meslek Bilgi Merkezi" Bulunan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri/Hizmet Merkezleri
oto bakım-onarımcısı otomotiv mekanikercisi meslekler meslek bilgileri meslekler hakkında açıklamalar en güzel meslekler bilinen meslekler meslekler ansiklopedisi Türk meslekler sözlüğü meslek araştırmaları bilgi bankası hakkında bilgiler meslek sözlüğü sevilen meslekler meslek özellikleri mesleklerin görevleri meslek aletleri meslekler için gerekli özellikler mesleklerin çalışma ortamı ve koşulları iş bulma olanakları