TANIM
Otomobil, kamyon, tren, vapur, uçak ve ağır hizmet tipi taşıtlarda ahşap, metal veya plastikten iskeletler üzerine kumaş veya sentetik deri ile döşeme, kaplama, onarım ve montaj işlerini yapan kişidir.
GÖREVLER
- Müşterinin isteğini belirleyerek, döşenecek kısmın ölçülerini alır, döşenecek kumaşın kalıbını çıkarır,
- Aracın iç döşeme aksamının sökümünü yapar,
- Aracın döşeme aksamının onarımını yapar,
- Üzeri kaplanacak kısmı yay ve dolgu malzemesi ile destekler,
- Kaplanacak kumaşı ölçüye göre keser, parçaları birleştirir ve iskelete kaplar, zımbalar,
- Aracın döşeme aksamının montajını yapar,
- Tavan, kapı vb. kısımlara, ses ve havayı geçirmeyen kaplamalar yapar,
- Değişik kumaş, deri ve yapay deri yüz kaplama malzemeleri ile, işle ilgili her türlü malzemenin maliyetini hesaplar.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
- Çekiç, makas, eğri iğne, hava kompresörü, havak (pnömatik), zımba makinesi, döşeme sehpası, pense, kerpeten, tornavida, eğe, törpü gibi aletler,
- Kumaş, deri, yapay deri, kontrplak, pamuk, kauçuk, sunta, sac, boru, vida, civata, somun, rondela, kıtık ve çeşitli yapıştırıcılar,
- Dikiş makineleri (düz dikiş makinesi, saya makinesi, özel döşeme dikiş makinesi), çivi tabancaları (el ile çalışan, elektrikli, havalı çivi tabancaları), matkap, kumaş kesme testeresi vb.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
- Şekil ve uzay ilişkilerini görebilme,
- El ve gözü eşgüdümle kullanabilme,
- Ellerini ustalıkla kullanabilme,
- Renkleri ve desenleri ayırdedebilme yeteneklerine,
- Dikkatli ve titiz çalışma alışkanlığına sahip kimseler olmaları gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Oto döşemecileri, taşıt yapan fabrikalarda ve atölyelerde çalışırlar. Çalışma ortamında kumaş lifleri ve ipliklerden oluşan toz ve dikiş makinesi gürültüsü olabilir. İş kısmen ayakta yürütülür. Döşemeci birinci derecede alet ve malzeme ile uğraşır. Oto kaportacılarıyla, oto elektrikçileriyle, oto boyacıları ile iletişim kurar.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Oto döşeme atölyelerinde, motorlu taşıt imal eden fabrikalarda çalışırlar.
Kişiler pratik eğitim gördükleri işyerlerinde istihdam edilebilmektedirler.
Usta unvanını alan kişiler, kendi adlarına işyeri açabilmektedirler.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğinin eğitimi yeterli müracaat olması durumunda tüm mesleki eğitim merkezlerinde "Döşemecilik" alanı "Oto Döşemeciliği" dalında verilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Çıraklık eğitimine başlayabilmek için;
- En az ilköğretim okulu mezunu olmak,
- 14 yaşını doldurmuş olmak,
- Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak,
- Eğitim görmek istediği meslekte bir işyeri sahibi ile çıraklık sözleşmesi imzalamak gereklidir.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Oto döşemeciliği mesleğinin eğitim süresi ilköğretimden sonra 2 yıl, lise ve daha üst düzeyde genel eğitimden sonra ise 1 yıldır. Mesleki eğitim merkezlerinde haftada bir gün kuramsal (teorik) eğitim, beş gün işyerinde uygulamalı eğitim verilmektedir.
Teorik olarak verilen eğitimde; Türkçe, Meslek Matematiği, Toplam Kalite Yöntemi, İşetme Bilgisi ve Kooperatifçilik, İş Güvenliği gibi ortak derslerin yanında, Teknik Resim, Meslek Resmi ve Meslek Bilgisi gibi meslek dersleri de verilmektedir.
Meslek derslerinde; kullanılan makine, teçhizat, araç-gerecin tanıtılması, tekniğe uygun olarak kullanılması, bunların temizlik ve bakımlarının yapılması, norm yazı yazma, serbest elle ve takım kullanarak mesleği ile ilgili çizimlerin yapılması, çizimi tamamlanmış plan ve projelerin okunmasının yanı sıra Toplam Kalite Yönetimi, İşetme Bilgisi ve Kooperatifçilik ile İş Güvenliği hakkında da bilgiler verilmektedir.
Teorik olarak verilen bilgilerin, işyerinde de usta öğreticinin gözetimi altında pratik çalışması yapılmaktadır.
MESLEKTE İLERLEME
- Meslekte usta ve usta öğretici unvanlarına yükselmek mümkündür. Mesleki eğitim merkezlerinden kalfa olarak mezun olanlar bir işyerinde çalışıp aynı zamanda teorik eğitimlerine de devam edebilirler. Ustalık eğitimi 176 saat olup, bu eğitimde İnsan Sağlığı ve İş Güvenliği, İş ve İnsan İlişkileri, Çalışma Hukuku, İşletme Bilgisi, Sigorta ve Vergi Mevzuatı, Muhasebe ve Ekonomi derslerinin yanı sıra İleri Meslek Bilgisi derslerini alırlar. 2 yıl sonunda ustalık sınavlarına katılabilirler.
- Ustalık için öngörülen teorik eğitime devam etmeyenler ise bir işyerinde 5 yıl çalıştıktan sonra (çalıştıklarını SGK primleri ile belgelemek şartıyla) ustalık sınavına katılabilirler. Ustalık belgesi alanlar mesleki eğitim merkezlerinde 40 saatlik iş pedagojisi kurs programını tamamlayıp sınavda başarılı olduktan sonra "Usta Öğreticilik" belgesi alabilirler.
- Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler. Ayrıca, işyerinde çırak çalıştırması için de "Usta Öğretici" belgesine sahip çalışanın olması zorunludur.
- İlköğretim (ortaokul) mezunu kalfa ve ustalar, mesleki ve teknik açıköğretim lisesine devam ederek, meslek lisesi diploması alabilirler.
BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
Eğitim esnasında işletmelerde meslek eğitimi gören çırak öğrencilere, işverenlerce yaşlarına uygun olarak asgari ücretin % 30' undan az olmamak üzere aylık ücret ödenmektedir.
Çıraklık eğitimi boyunca öğrencilerin iş kazası, iş riski ve meslek hastalıkları ile ilgili sigorta primleri devletçe ödenmektedir.
Özel işyerlerinde, kalfa ve usta pozisyonunda çalışan oto döşemecileri, asgari ücretin 2-3 katı tutarında ücret almaktadırlar.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
- İlgili Eğitim Kurumları,
- Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Bilgi Merkezi,
- Bünyesinde Meslek Bilgi Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri
oto döşemecisi meslekler meslek bilgileri meslekler hakkında açıklamalar en güzel meslekler bilinen meslekler meslekler ansiklopedisi Türk meslekler sözlüğü meslek araştırmaları bilgi bankası hakkında bilgiler meslek sözlüğü sevilen meslekler meslek özellikleri mesleklerin görevleri meslek aletleri meslekler için gerekli özellikler mesleklerin çalışma ortamı ve koşulları iş bulma olanakları