TANIM
Şarküteri, bakkal ve gıda pazarlarında müşteriye ürünü tanıtan ve satmaya çalışan kişidir.
GÖREVLER
- Satışa sunulacak malları teslim alır, mal giriş kayıtlarını tutar ve etiketler,
- Malları raflara yerleştirir, vitrin düzenlemesine yardımcı olur,
- Satılacak malları cins, kalite ve fiyatlarına göre sınıflandırır. Koku vb. özelliklerle birbirini etkileyebilecek ürünlerin yan yana bulunmamasına dikkat ederek özürlü veya kullanılmaz durumdaki malları ilgili birimlere gönderir,
- Müşteriyi psikolojik olarak etkilemeye çalışır ve onu, satın almaya teşvik eder,
- Varsa müşterinin şikayetlerini dinler ve durumu ilgililere bildirir,
- Satılan malın satış fişini düzenler ve her gün satılan malların dökümünü yapar, günlük satış cirosunu hesaplar ve satış fişlerini mal çıkış defterine işler,
- Mal stoklarını kontrol ederek bir sonraki satış günü için ne kadar satış yapabileceğini ilgililere bildirir ve ona göre depodan mal getirir,
- Bozuk ve kullanma süresi geçmiş malları ayırarak ilgili birimlere gönderir.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
- Satılan ürünün cinsine göre mekanik yada elektronik ölçü ve tartı aletleri kullanılır.
- Ürünü tanıtıcı broşür ve kataloglar,
- Hesap makinesi,
- Fatura ve sevk irsaliyesi,
- Yazar kasa.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
- Güler yüzlü, sabırlı,
- İnsanlarla iyi ilişkiler kurabilen, girişken,
- Uzun süre ayakta durabilen,
- Ellerini çabuk ve ustalıkla kullanabilen,
- Tertipli, düzenli, temiz ve hoşgörülü,
- Birçok şeye aynı anda dikkat edebilen kimseler olmaları gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
- Şarküteri bakkal ve gıda pazarlarında temiz ve düzenli bir ortamda satış yaparlar. Günün erken saatlerinden geç saatlerine kadar ve genellikle hafta sonları da dahil olmak üzere uzun bir çalışma süresi mevcuttur. Çalışma yoğunluğu özel gün ve mevsimlere bağlı olarak artar yada azalır.
- Bu meslek elamanları çalışmalarında birinci derecede insanlarla ilgilidirler. İş sürekli ayakta durmayı gerektirir. Bu yüzden meslek üyeleri arasında bel rahatsızlığı, varis gibi hastalıklar görülmektedir.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
- Şarküteri bakkal ve gıda pazarlarının yanı sıra büyük marketlerde de çalışabilirler.
- Hizmetler sektöründe yaşanan gelişmeye paralel olarak ve insanların düzenli bir geliri olmasa da tüketmek zorunda oldukları ürünlerin satışının yapıldığı bir meslek olması nedeniyle iş bulma olanağı yüksektir. Meslek elemanı bir başka kişi ya da bir gıda işletmesinde çalışabileceği gibi kendine ait işyeri de açabilir.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleki eğitimi yeterli müracaat olması durumunda tüm mesleki eğitim merkezlerinde "Satış Elemanlığı" alanı "Şarküteri, Bakkal ve Gıda Pazarları Satış Elemanlığı" dalında verilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Çıraklık eğitimine başlayabilmek için;
- En az ilköğretim okulu mezunu olmak,
- 14 yaşını doldurmuş olmak,
- Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak,
- Eğitim görmek istediği meslekte bir işyeri sahibi ile çıraklık sözleşmesi imzalamak gereklidir.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
- Şarküteri bakkal ve gıda pazarları satış elemanlığı mesleğinin eğitim süresi ilköğretimden sonra 2 yıl, lise ve daha üst düzeyde genel eğitimden sonra ise 1 yıldır. Haftada bir gün okulda teorik, beş gün işyerinde pratik eğitim şeklinde yapılır.
- Mesleki Eğitim Merkezinde yapılan teorik öğretimin 1/3' ü genel kültür dersleri, 2/3' ü ise meslek bilgisi derslerinden oluşur.
Eğitim süresince öğrencilere; Muhasebe, İş güvenliği, Matematik ve Mesleki Matematik, Türkçe, Ekonomi ve Ticaret Bilgisi, Müşteri İlişkileri ve Satış Bilgisi, Meslek Bilgisi, Bilgi İşlem, İş Bilgisi, Toplam Kalite Yönetimi, Müşteri İlişkileri ve Satış Belgesi dersleri verilmektedir.
MESLEKTE İLERLEME
- Meslekte usta ve usta öğretici unvanlarına yükselmek mümkündür. Mesleki eğitim merkezlerinden kalfa olarak mezun olanlar bir işyerinde çalışıp aynı zamanda teorik eğitimlerine de devam edebilirler. Ustalık eğitimi 176 saat olup, bu eğitimde İnsan Sağlığı ve İş Güvenliği, İş ve İnsan İlişkileri, Çalışma Hukuku, İşletme Bilgisi, Sigorta ve Vergi Mevzuatı, Muhasebe ve Ekonomi derslerinin yanı sıra İleri Meslek Bilgisi derslerini alırlar. 1 yıl sonunda ustalık sınavlarına katılabilirler.
- Ustalık için öngörülen teorik eğitime devam etmeyenler ise bir işyerinde 5 yıl çalıştıktan sonra (çalıştıklarını SGK primleri ile belgelemek şartıyla) ustalık sınavına katılabilirler. Ustalık belgesi alanlar mesleki eğitim merkezlerinde 40 saatlik iş pedagojisi kurs programını tamamlayıp sınavda başarılı olduktan sonra "Usta Öğreticilik" belgesi alabilirler.
- Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler. Ayrıca, işyerinde çırak çalıştırması için de "Usta Öğretici" belgesine sahip çalışanın olması zorunludur.
- İlköğretim (ortaokul) mezunu kalfa ve ustalar, mesleki ve teknik açıköğretim lisesine devam ederek, meslek lisesi diploması alabilirler.
BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
Mesleki eğitim merkezine devam eden öğrencilere pratik eğitimleri boyunca işverenleri tarafından asgari ücretin %30'undan az olmamak kaydıyla aylık ücret ödenir.
Öğrencilerin iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı sigorta primleri devletçe karşılanır.
Bütün öğrenci haklarından yararlanırlar. Eğitim görülen işletmenin sağladığı sosyal olanaklardan faydalanırlar.
Mesleki eğitimlerini tamamlayan elemanlara işyerinin ücret politikalarına paralel olarak değişik sistemlerde ücret ödenebilmektedir.
İşe ilk girişte genellikle asgari ücret uygulanmakta, gösterilen performansa ve işyerinin niteliğine göre ücret artışları söz konusu olmaktadır. Ayrıca işyerinin durumuna göre kazanç sayılabilecek yemek servis ve başka olanaklardan da faydalanabilirler.
Kendi işinde çalışan bir meslek elemanı ile bir işverenin yanında çalışanın kazançları da farklıdır.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
- Mesleki Eğitim Merkezleri,
- Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Bilgi Merkezi,
- Bünyesinde Meslek Bilgi Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri
gıda pazarları satış elemanı meslekler meslek bilgileri meslekler hakkında açıklamalar en güzel meslekler bilinen meslekler meslekler ansiklopedisi Türk meslekler sözlüğü meslek araştırmaları bilgi bankası hakkında bilgiler meslek sözlüğü sevilen meslekler meslek özellikleri mesleklerin görevleri meslek aletleri meslekler için gerekli özellikler mesleklerin çalışma ortamı ve koşulları iş bulma olanakları