Eğitim Sitesi

Voleybolcu Hakkında Bilgi

Ana Sayfa > Meslekler Hakkında Bilgiler > Voleybolcu Hakkında Bilgi

Voleybolcu Hakkında Bilgi

Voleybolcu

TANIM

 

File ile iki eşit alana bölünmüş bir oyun alanı üzerinde her takımın sahada 6 oyuncu bulundurduğu iki takım arasında oynanan ve topu yere düşürmeden üç pas kullanılarak karşı sahaya geçirme kuralına dayanan voleybol oyununu, temel bir eğitim alarak, belirli bir ücret karşılığı sözleşme ile bağlı bulunduğu bir spor kulübünde lisanslı olarak ve uluslararası kurallara bağlı kalarak gerçekleştiren sporcu kişidir.

 

GÖREVLER

 

- Takımla birlikte sezon öncesi hazırlık çalışmalarına, sezon içi çalışmalara ve kamp programlarına katılır,

- Antrenörün belirlediği çalışma programını uygular,

- Fiziksel ve zihinsel olarak müsabakalara hazırlanır,

- Takımla birlikte maç takviminde belirtilen tüm voleybol müsabakalarına ve turnuvalara katılır,

- Antrenörlerin maç öncesinde, maç sırasında, mola ve devre aralarında vereceği taktikleri dinler ve uygular,

- Sezon çalışmalarını (10 aylık bir çalışma) yürütür,

- Kategorisi (yaşa göre) ile ilgili müsabakalara katılır,

- Gerekli sağlık ve beslenme kontrollerinden geçer, sakatlıklarını varsa kulüp doktoruna bildirir ve tedavisini yaptırır,

- Takımı ile ilgili bütün toplantılara (rakip takımın analizi, oynadığı maçtaki istatistikler vb.) katılır,

- Karşılaşmayı yöneten hakemlere ve rakip takımın oyuncularına saygılı, centilmen ve sportmence davranır, uluslararası oyun kurallarına uyar,

- Davet edilmesi halinde milli takım kamplarına ve milli takım adına voleybol müsabaka ve turnuvalarına katılır,

- Beden ve ruh sağlığını korur, sporcuya zarar verecek kötü alışkanlıklardan uzak durur.

 

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

 

- Antrenman ve maç forması, şortu, spor ayakkabısı, spor çorabı, eşofmanı, spor çantası,

- Voleybol topu, voleybol filesi, voleybol anteni, sağlık topları, kasa, minder, sıçrama çubukları, kuvvetle ilgili ağırlık barları ve ağırlıkları, lastikler, koşu bantları, bisiklet, atlama ipi, skoar bord (sayıları, molaları, setleri ve servis atan tarafı gösteren cihaz).

 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

 

Voleybolcu olmak isteyenlerin;

- Sportif yeteneğe sahip,

- Sağlıklı bir vücuda sahip,

- Uzun boylu (uzun kol ve bacakları olan), kasları yeteri kadar güçlü,

- Atletik özellikleri olan,

- İnsan ilişkilerinde başarılı ve takım oyununa uyumlu,

- Belli bir zeka seviyesinde,

- Yaratıcı

kimseler olmaları gerekir.

 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

 

Voleybolcular spor salonunda antrenman ve müsabaka yaparlar. Çalışma ortamı temiz ve uygun ısıda, saha zemini ise uygun tahta (parke) ya da plastik malzeme ile kaplı olması gerekir. Çalışma ortamı gürültülü olabilir. Voleybolculardan genellikle düzenli ve disiplinli gündelik yaşam sürmeleri beklenmektedir. Voleybolcular; sporcu arkadaşları, antrenörleri, idarecileri, kulüp yöneticileri ve takım ile ilgili kişilerle sürekli iletişim içindedirler.

 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

 

Günümüzde voleybolcu mesleğine olan ilgi artmakta, başarı seviyesi yükselmekte, voleybolla ilgili uluslararası ilişkiler gelişmekte ve voleybolcu sayısı her geçen gün artmaktadır. Düzenlenen ulusal ve uluslararası turnuvaların medya tarafından basında geniş yer bulması ve kazanılan başarılar, voleybolcuların iş bulma olanağını da arttırmaktadır.

 

Özel spor kulüplerinde, belediyelerde, okullarda ve diğer spor ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilebilmektedirler.

 

Ayrıca, Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik'e 15 Kasım 2006 tarihli ve 26347 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelikle eklenen Ek 4 üncü maddeye göre;

"Üniversitelerin fakülte veya dört yıllık yüksekokullarından mezun olup, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesindeki genel şartları taşıyanlardan;

a) Olimpiyat Oyunları, Paralimpik Oyunları, Üniversiad Oyunları ile Akdeniz Oyunlarında ferdi ve takım müsabakalarında ilk üç dereceye girenlerin,

b) Uluslararası Olimpiyat Komitesinin tanıdığı spor dallarının büyükler kategorisinde Dünya veya Avrupa şampiyonalarında ilk üç dereceye girenlerin,

c) (a) ve (b) bentlerinde belirtilen yarışmaların takım sporlarında en az on kez ülkemizi temsil ederek milli sporcu belgesi almış olanların, kendi istekleri üzerine, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünde açık bulunan sportif eğitim uzmanı ve antrenör kadroları ile öğretmenlik için aranan diğer özel şartları da taşımaları kaydıyla Milli Eğitim Bakanlığında açık bulunan beden eğitimi branşında öğretmen kadrolarına sınavsız atanabilirler" ibaresi gereği de devlet kurumlarında istihdam edilebilirler.

 

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

 

Meslek eğitimi; lisans çıkarma yaşı olan 9 yaşından itibaren;

- Türkiye Voleybol Federasyonunca açılan kurs ve seminerlerde, yaz gelişim kamplarında,

- Milli Eğitim Bakanlığı ile TVF işbirliği Protokolü çerçevesinde okul voleybolunun geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması kapsamında yapılan kurs ve seminerlerde,

- Gençlik ve spor il müdürlükleri bünyesinde açılan voleybol eğitim kursları,

- Voleybol kulüplerinin alt yapılarını oluşturmak için açtıkları kurslarda,

- Belediyelerin düzenlediği kurslarda,

- Çeşitli kurum ve kuruluşlarda (okullarda beden eğitimi dersleri, spor okulları, üniversitelerin spor bölümleri gibi) verilmektedir.

 

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

 

Voleybol kulüplerinin alt yapı seçmelerine ve çeşitli kurumların voleybol kurslarına katılabilmek için genellikle en az 9 yaşından gün almış olmak ve sağlık raporu (spor yapmasında sakınca yoktur belgesi) ile başvurmak gerekmektedir. Mahalli liglerde mücadele edebilmek için İl Temsilciliklerine, Türkiye Liglerine katılım için Voleybol Federasyonuna başvuru yapılmalıdır.

Voleybol müsabakalarına katılabilmek için Türkiye Voleybol Federasyonundan lisans çıkarmak gerekir. Lisans işlemleri federasyon adına gençlik ve spor il müdürlüklerince yapılmaktadır.

Voleybolcu seçerken dikkat edilmesi gerekenler;

- Sporcunun morfolojik yapısı (sporcunun boyu, kilosu, vücut yapısı vb.),

- Kondisyonel özellikleri (sporcunun genel ve özel dayanıklılığı, statik ve dinamik kuvveti, sürati ve reaksiyon yeteneği vb.),

- Öğrenim yeteneği (sporcunun algılaması, gözlem ve analiz etme yeteneği vb.),

- Performans düzeyi (sporcunun yoğun yüklemelere dayanabilme özelliği, antrenman isteği, başarıya ulaşma arzusu vb.),

- Zihinsel yetenekleri (motivasyon, oyun anlayışı, yaratıcılık vb.),

- Sosyal faktörler (liderlik, sorumluluk alabilme, takım anlayışı vb.),

- Psikolojik faktörler (strese dayanabilme, müsabakaya hazır olma, vb.).

Ayrıca, üst düzeyde sportif güce ve başarıya ulaşmak için yetenekli sporcuların uygun yetenek seçimi ile zamanında ve doğru bir biçimde seçilerek uzun süreli ve sistematik bir çalışmaya girmeleri zorunludur.

 

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

 

Voleybol eğitimi, en az 9-11 yaş arasında başlamalıdır. Voleybol eğitimi voleybolcunun tüm yaşamı boyunca sürer. Eğitimde;

 

Teknik Antrenman: Voleybol oyunuyla ilgili tüm temel çalışmalar (parmak pas, manşet pas, smaç, blok, savunma çalışmaları, hücum çalışmaları).

 

Taktik Antrenman: Müsabakalarda uygulanacak diziliş ve oyun sistemi, rakip takıma göre hazırlanma gibi takımca çalışacak konuları kapsar.

 

Kondisyon Antrenmanları: Değişik dönemlerde antrenmanın özelliğine göre sporcunun kuvvet, dayanıklılık, sürat, beceri, koordinasyon, hareketlilik gibi temel motorik özelliklerinin geliştirilmesini, korunmasını sağlayan çalışmaları kapsar.

 

Teorik Antrenmanlar: Sporcuların gerek saha içerisinde gerekse saha dışında voleybola özgü konuları içeren bilgilendirme amaçlı yapılan çalışmaları kapsar (beslenme, spor sakatlıkları, doping veya yabancı maddelerin zararları, voleybol oyun kuralları, motivasyon yöntemleri vb.)

 

MESLEKTE İLERLEME

 

Voleybolcular mesleğe kulüplerin altyapılarında (küçük, minik, yıldız ve genç takımlarda) ücret almadan (amatör) başlar ve yaş sınırını doldurduklarında mahalli ligden, üçüncü, ikinci ve birinci lig takımlarında oynayarak ve transferlerini gerçekleştirerek ücret karşılığı olarak devam edebilirler.

 

Üniversitelerde yada Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü tarafından açılan kurslarda eğitim alarak yardımcı antrenör, antrenör, kıdemli antrenör, teknik direktör, teknik ve idari menajer, spor yöneticisi veya yetenekleri doğrultusunda basında spor yorumcusu veya spor yazarı olabilirler.

 

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU

 

EĞİTİM SÜRESİNCE

 

Voleybol eğitimi süresince herhangi bir kazanç söz konusu değildir. Yüksek öğrenim kurumlarında, devam ettiği üniversite takımında oynaması karşılığında özel üniversitelerde ücretsiz olarak (eğitim bursu) eğitimlerine devam edebilirler.

 

EĞİTİM SONRASI

 

Voleybolcu Türkiye 2. ve 3. lig takımlarında oynadığı zaman, kulübü ile yaptığı anlaşma gereği en az asgari ücret kadar ücret alabilir. Türkiye 1. lig takımlarında oynadığı zaman ise, transfer miktarı ve aldığı ücret yükselmektedir.

 

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

 

- Türkiye Voleybol Federasyonu,

- İlgili Eğitim Kurumları (üniversitelerin Beden Eğitimi ve Spor eğitimi veren bölümleri)

- Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Spor Eğitimi Dairesi Başkanlığı,

- Spor kulüpleri.

- Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Bilgi Merkezi

- Bünyesinde Meslek Bilgi Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri

add

tag voleybolcu meslekler meslek bilgileri meslekler hakkında açıklamalar en güzel meslekler bilinen meslekler meslekler ansiklopedisi Türk meslekler sözlüğü meslek araştırmaları bilgi bankası hakkında bilgiler meslek sözlüğü sevilen meslekler meslek özellikleri mesleklerin görevleri meslek aletleri meslekler için gerekli özellikler mesleklerin çalışma ortamı ve koşulları iş bulma olanakları

Voleybolcu Hakkında Yorum Yazın...

  

Voleybolcu Hakkında Yorumlar

geleceğin ışığı bana kalırsa gizem gayet iyi oynuyor umarım ileride birgün bende eda gibi meryem gibi bir voleybolcu olarak ülkemi temsil ederim eğer voleybolcu olursam en gurur duyacağım şey;ülkemi temsil temsil etmek ve ülkemi gururlandırmak olacaktır

voleybolcu biz izliyen olarak bile türkiyenin maçlarının kaybetmesinin en büyük nedeninin libero gizem oldugunu düşünüyoruz biran önce iyi bi libero yetiştirilmesini rica ediyoruz gizemin eksiklikleri bariz belli kArşıdan gelen bi top bilindigi üzere yumuşatılır gizemin yaptıgı sert bi şekilde karşılamak we direk karşı sahaya göndermek ilk top liberonundur ama gizem toptan korktugu için hiç bi şekilde karşılıyamıyor libero iyi oldugu zaman dogal olarak takımda iyi oluyor kötü deil ama iyi de deyi,l gizem kötünün iyisi bu şekilde oldugu içinde takımda birlik saglanamıyor iyi bi libero yetiştirilmesi şart....

Yazılan son 2 yorum gösteriliyor.

İçerikle ilgili 2 yorum yazılmış.

Yeni Eklenen Meslekler Hakkında Bilgiler

Voleybolcu Hakkında Bilgi