Eğitim Sitesi

Mobil İletişim ve İnternet

Mobil İletişim nedir? Mobil haberleşme cep telefonlarıyla kurulan iletişimdir. Bunun için gereken alt yapı ise, yeterli sayıda baz istasyonunun oluşturduğu telsiz ağıdır. Bu istasyonlar alıcı ve verici görevi üstlenirler: Gelen konuşmaları mobil telefona gönderir, oradan geri gönderilen...

Mobil İletişim ve İnternet

Mobil İletişim nedir?

Mobil haberleşme cep telefonlarıyla kurulan iletişimdir. Bunun için gereken alt yapı ise, yeterli sayıda baz istasyonunun oluşturduğu telsiz ağıdır. Bu istasyonlar alıcı ve verici görevi üstlenirler: Gelen konuşmaları mobil telefona gönderir, oradan geri gönderilen cevaplarıysa telsiz ağına geri gönderirler. Mobil telefonların kapsama alanı birkaç kilometre ile sınırlı olduğundan alanı genişletebilm ek için pek çok baz istasyonuna ihtiyaç vardır. İlk mobil telsiz ağları (A,B ve C ağı) analogdu. Ancak analog sinyalleri göndermek ve almak oldukça zahmetli olduğundan bu dönemin telefonları ağır ve kullanışsızdı. Bu nedenle ilk önce araba telefonları kullanılmaya başlandı. D ve E ağları ile mobil telefonları küçülmeye başladı ve bugünkü cep boyutuna ulaştı. Dijital teknolojisine geçiş de mobil ağların kullanım alanını genişletti. Sadece telefon kullanımı değil, veri transferi de arttı.

 

GPS Nedir?

Global Positioning System (GPS), Türkçesiyle Küresel Yer Belirleme Sistemi, yer yüzü üzerindeki noktamızı kesin olarak belirlemeyi amaçlamış bir uydu sistemidir. Tüm Dünya’nın çevresini saran uydu ağını kullanarak, bizim ile uyduların arasındaki mesafelerden yola çıkarak, yer küre üzerinde bulunduğumuz yeri tespit eder. GPS sayesinde navigasyon(seyir) hizmeti alarak, yolculuklarımızda yer ve yön bulmayı çok kolaylaştırmak mümkündür. Navigasyon cihazları GPS uydu sistemine bağlanarak yerimizi tespit eder, seyahatimiz boyunca bize en uygun yolu belirler ve görüntüler. Yeni nesil bazı cep telefonu modellerinde GPS navigasyon sistemi bulunmaktadır. Cep telefonlarındaki bu sistemi kullanmak operatöre bağlı bir konu değildir ve operatörün kapsama alanında değilken bile GPS navigasyon erişilebilir durumda olabilir. Cep telefonu üzerinden GPS kullanımı ücretsiz servislerin yanı sıra ücretli servisleri de kapsayabilir. Bu durum, lokasyona bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

 

SMS Nedir?

 Cep telefonlarıyla mobil telsiz ağı üzerinden kısa mesajlar (Short Messages/SMS olarak bilinir) göndermek de veri transferlerinin diğer bir çeşididir. Burada maksimum 160 işaretten oluşan metin karakterleri kullanılır.

Telefon görüşmesinden farklı olarak kısa mesajda alıcı ve gönderen arasında bağlantı kurulmaz. SMS’ler bir merkeze (SMSC, Short Message Service Center) gönderilir ve cep telefonu alıcısı telefonunu açtığında ulaştırılır. Service Center’ların veri havuzunda boğulmaması için her SMS’in belli bir kullanım süresi vardır: Mesaj belli bir tarihe kadar alınmazsa silinir.

 

Wap Nedir?

WAP ingilizce Wireless Application Protocol teriminin kısaltmasıdır. Kablosuz Uygulama Protokolü mobil telefonlar, avuçiçi bilgisayarlar (pda) gibi mobil iletişim araçları üzerinde internet içeriği sağlayan bir teknolojidir. Çoğu internet sayfası, cep telefonundan düzgün olarak görüntülenemez. WAP ile hazırlanmış sayfalar, cep telefonlarına uygun olarak tasarlanmış özel sayfalardır. dersimiz.com WAP tarayıcı, bilgisayarlarımızda kullandığımız web tarayıcılar gibi tüm basit servisleri sağlar ancak bir cep telefonunun neden olduğu tüm kısıtlamalarla (örneğin küçük ekran) başedebilecek şekilde tasarlanmıştır. WAP siteleri aslında WML (Wireless Markup Language / Kablosuz Biçimlendirme Dili) ile yazılmış ya da WML'e dönüştürülmüş WAP tarayıcılar tarafından ulaşılan web siteleridir.

 

3G Nedir?

3. Nesil GSM Hizmetleri (3G ya da 3N) üçüncü nesil kablosuz telefon teknolojisilerine verilen genel addır. Aynı 1G ve 2G gibi, hücresel bir ağ sistemi kullanır. 3G teknolojilerine örnek olarak Universal Mobile Telecommunications System (yani Evrensel Mobil İletişim Sistemi) anlamına gelen UMTS verilebilir. Bunun yanında Kuzey Amerika'da kullanılan CDMA2000 ve Japonya'da Freedom of Mobile Multimedia Access (Mobil Çoklu Ortam Erişimine Özgürlük) anlamına gelen FOMA standardları da bir 3G teknolojisidir.

 

UMTS klasik frekans veya zaman çoklu iletişim (multiple access) tekniklerinden prensip olarak cok farklı olan kod çoklu iletişim CDMA (Code Division Multiple Access) teknolojisini kullanir. Bir çeşit dağınık frekans (spread spectrum) tekniği olan bu teknolojide kullanıcılar 5MHz genişligindeki aynı banttan haberleşirler. Her vericinin sinyali özgün bir yonga koduyla çarpılarak (bu kodun hızı 3.84Mchips/s) 5MHz genişliğindeki spektruma yayılır. Alıcı da bu spektruma yayılmış sinyali aynı yonga koduyla çarparak veriyi elde eder.

 

3G'nin 2G'ye göre getirmiş olduğu en büyük yenilik taban olarak alınan verinin ses değil sayısal veri olmasıdır. Buna ek olarak, 3G sisteminde cihazlar bant genişliğini sadece veri alışverişi sırasında işgal ederler. İlk örnekleri Japonya'da 1998 yılında kullanıma açılan bu teknoloji, 2003'ten itibaren Avrupa'ya da gelmiştir.

3G'nin Getirmiş Olduğu Yenilikler;

  • Mesajlaşma, internet erişimi ve yüksek hızda çoklu ortam haberleşme desteği
  • Gelişmiş hizmet kalitesi
  • Gelişmiş pil ömrü
  • Konumlandırma hizmetlerinin sağlanması
  • İşletim ve bakım kolaylığı
  • Mevcut şebekelerle birlikte çalışabilirlik, 2G’ye dolaşım sağlayabilme
  • Mevcut şebekelere geriye doğru uyum sağlayabilme, düşük kurulum maliyeti
  • Gelişmiş güvenlik yöntemleri sayesinde mobil ticarete ortam sağlayabilme
  • Göruntülü konuşmayı da sağlar.
  • Medya haberciliği açısında çekilen video görüntülerinin en hızlı bir şekilde haber merkezine yetiştirilmesi
  • 4 saatte indirilen 700 MB'lık Divx bilgisi 1 saatte indirilecek (2 mbit hız)

Kaynak : guvenliweb.org.tr

Mobil İletişim İnternet GPS Nedir SMS Nedir hakkında bilgi Wap Nedir 3G Nedir bilgisayar

Benzer Bilgisayar Eğitimi

Mobil İletişim ve İnternet Hakkında Yorum Yazın...
  

Mobil İletişim ve İnternet Hakkında Yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Mobil İletişim ve İnternet