Sınavlara hazırlanan gençleri, soruları yanlış cevaplamalarına yol açacak tuzaklar konusunda uyaran uzmanlar, "Asıl soruyu doğru tespit edin. Doğru cevabı buldum diyerek diğer şıkları okumamazlık yapmayın. Olumsuz soru köklerine dikkat edin" diyor.
Özellikle soru çözmekte güçlük çeken öğrencileri, soruyu dikkatli okumaları yönünde uyaran uzmanlar, "Bazı sorularda birkaç şey birden sorulur. Önemli olan önce hangisine yanıt verilmesi gerektiğini kestirebilmenizdir" diyor.
BEYNİNİZLE OKUYUN
Başarısızlığın en önemli nedenlerinden birinin, öğrencilerin gerçek soruyu farkedememeleri olduğunu hatırlatan uzmanlar, bunun yolunun sesli okuma alışkanlığını bırakmaktan geçtiğini söylüyor. Öğrencilere "Soruları gözünüzle ve beyninizle okuyun" diyen uzmanlar, "Gözünüzü, tek tek kelimeleri görmek yerine, kelime gruplarını görmeye alıştırın. Detaylarla uğraşmak yerine, sorudaki ana fikri ortaya çıkararak çözüm yollarını arayın" şeklinde konuşuyor.
Başarıya giden yollardan birinin de soru çözme hızını artırmaktan geçtiğini dile getiren uzmanlar, öğrencilere sık sık soru çözmelerini ve dersleri günü birlik tekrar etmelerini öneriyor. Uzmanlar, "Soru çözerken tıpkı sınavdaymış gibi kendinize süre verin ve sık sık deneme sınavı çözün" diyor.
BAŞARININ YOLU
Beyin gelişimi açısından dengeli beslenmenin önemine de dikkat çeken uzmanlar, öğrencilere hafızaları için avakado, havuç, ısırgan otu, yaban mersini ve limon tüketmelerini öneriyor. Yağlı besin, kola ve cips tüketiminin bilgileri akılda tutmayı engellediğini hatırlatan uzmanlar, süt, yoğurt, balık, badem, fındık, et, yumurta, kırmızı et, pekmez, bitkisel yağlar ve yağlı tohumlardan oluşan besinleri tüketmenin akıl ve beden sağlığı açısından önemli olduğunu söylüyor. Hedef Dershanesi kurucularından Berna Dabağ, doğru soruyu bulmanın püf noktalarını ve öğrencilerin soru çözmeye yönelik sorularını cevapladı.
Sınavla ilgili önemli uyarılar
Soruları anlamamı azaltan nedenleri ortadan kaldırmak için neler yapabilirim?
Sesli okuma alışkanlığınızı bir kenara bırakarak, gözünüz ve beyninizle okumalısınız.
Gözünüzü tek tek kelimeleri görmek yerine, kelime gruplarını görmeye alıştırmalısınız.
Geri dönüşleri engellemek için okuduğunuz yazıya konsantre olmasını öğrenmelisiniz.
Asıl anlamı dile getiren kelimeler üzerinde yoğunlaşarak, gereksiz kelimelerle vakit kaybetmemelisiniz.
Detaylarla uğraşmak yerine sorudaki anafikri ortaya çıkarmalısınız.
Yazılı sınavlardaki başarımı test biçimindeki sınavlarda uygulayamıyorum. Test biçimindeki sınavlarda nasıl başarılı olabilirim?
Öncelikle test yönergesi dikkatlice okunmalıdır.
Yanlışlar doğruları götürecekse, yapılamayan sorulardaki yanıtlamalar tesadüfi seçimlere bırakılmamalıdır.
Yanıtlamalar için verilen sürenin yeterli olacağı bilinmeli ve telaş edilmemelidir. Ancak yanıtlanamayan sorularda da fazla takılmamalı, diğer sorulara geçilmelidir. Zaman kaldığında tekrar o sorulara geri dönülebilir.
Yanıtlamalar bittiğinde testin tamamı baştan kontrol edilmelidir.
Soruları yanlış cevaplamama sebep olan tuzakları nasıl aşabilirim?
Önce soru okunmalıdır. Bazen soru kökü olumsuzdur. Buna çok dikkat edilmelidir.
Paragraf sorularında ilk önce soru kökü okunmalıdır.
Tercihiniz hangi puan türünde ise o puan türünde en etkili dersten çözme işlemine başlayın.
Bilemediğiniz soruda fazla oyalanmayın, işaret koyup zaman kalırsa o soruya tekrar dönün.
Uzun ve şekilli sorular daha kolaydır. Bazen doğru birden fazladır. Doğru cevabı buldum diye diğer şıkları okumamazlık yapmayın. Doğru cevabın bir yeri yoktur. Alt alta üç soruda da aynı seçenek doğru cevap olabilir.
rehberlik yazıları sorulardaki tuzaklar sınavlar için ipuçları soru tuzakları öğrencilere öneriler