Eğitim Sitesi

Çalışma Sürecinde Etkili Zaman Kullanımı

Ana Sayfa > Rehberlik Yazıları > Çalışma Sürecinde Etkili Zaman Kullanımı

Çalışma Sürecinde Etkili Zaman Kullanımı

Çalışma Sürecinde Etkili Zaman Kullanımı

Geri getirilmesi olanaksız olan tek şey zamandır. Zaman hızlı ve coşkun akan bir ırmağa benzer.Bazı insanlar zamanı planlı kullanırken, bazıları cömertçe harcar.Sınavlarda başarılı olan adaylarla başarılı olamayan adaylar arasında ki en temel fark zaman kullanımıdır.

 

Zaman ancak planlı bir çalışmayla değerlendirilebilir. Zamanı belirlediğin öncelikler doğrultusunda kullanmayı başardığında onu kontrolün altına alabilirsin. Önceliklerini belirlemek, zamanı planlamada ilk adımdır. Yaşamımız yapmak istediklerimiz ve yapmak zorunda olduğumuz eylemlerden oluşur. Çoğu zaman bu ikisi arasında seçim yapmakta zorlanıyor olabiliriz. Eğlencelerle öğrenci olmanın gerekleri arasında gidip geliyor olabiliriz.

 

Böyle durumlarda kendimize şu soruları sormalıyız: Benim için bu etkinlikler içinde önemlisi hangisidir? Hangi etkinliklerden vazgeçebilirim? En az önemli olan etkinlikler nelerdir? Bu sorulara netlikle cevap verebilirsek kendi yaşamımızdaki öncelikleri kendimiz belirleyebiliriz.

 

Gerek çalışmaya başlamakla güçlük çekmenin, gerek zamandan yeterince yararlanmamanın en önemli nedeni zamanı düzensiz kullanmamız ve önceliklerimizi doğru tespit edemeyişimizdir.

 

Bazı zamanlar olur canımız hiç ders çalışmak istemez, dersin başına bir türlü oturamayız. Eğlenmeyi ders çalışmaya tercih ettiğimiz dönemler yaşarız. Böyle dönemlerde dersi ve eğlenmeyi teraziyi koyalım hangi taraf ağır basarsa onu tercih edelim.Hayat ve öğrencilik ders çalışmaktan ibaret değildir. Doğru zamanda doğru şeyler yaparsak hem kendimizi mutlu ederiz hem de yarınımıza emin adımlarla yürürüz. Gün boyu başını kaldırmadan ders çalışan bir öğrencinin verimi az olur. Örneğin 1 saat ders çalışıyorsak 5-10 dakika dinlenme koyarak motivasyonumuzu artırabiliriz.

 

Hangi öğrenci istemez ki hem derslerinde başarılı olup, hem de kendi isteklerini gerçekleştirmeyi. Bunu yapmak hiç de zor değildir. Her şeyden önce bulunduğumuz anı iyi değerlendirmeliyiz.Bu işin ne geriye dönüşü vardır, ne de ileriden ödünç alınması.Bugün sahip olduğumuzla yaşayabiliriz ancak. Öyleyse iyi işler,başarı,mutluluk ve sağlık için kullanalım bu hesabı. Zaman akıp gidiyor... Saatimiz sürekli çalışıyor...

 

İlk olarak zamanı doğru kullanabilmek için önceliklerimizi belirlemeliyiz.

 

Hayatta bir amacımız yoksa,bizim için neyin daha öncelikli olduğunu kestiremeyiz.Bu yüzden öncelikle kendimize bir amaç edinmeliyiz. Eğer amacımız, derslerimizde başarılı olmak yada iyi bir lisede okumaksa, önceliklerimizi de bu doğrultuda belirlemeliyiz. Bir yıl sonra amaçladığın okulda bulunmak istiyorsan öncelik sıranda ders çalışmak ve sınavlara hazırlanmak başı çekmelidir. Ancak yine de zamanı doğru kullanmayı öğrenemezsen istediğin kadar ders çalış, başarılı olamazsın. Pek çok kişi zamanın yetersizliğinden ve bu yüzden başarılı olamadığından söz edip durur. Oysa zamanı doğru kullanmayı bilseler bu sorunları da ortadan kalkar. Sen de biliyorsun ki, başarılarına imrendiğin bilim adamlarının da, sanatçılarının da sadece 24 saati vardı.

 

Zamanın senin dışında akması, onu kontrol edebilmenin önünde engel değil. Kendinde ve hayatında yapacağın birkaç küçük değişiklik, zamanı yönetebilmende ve onu doğru kullanmada yeterli olacaktır.

 

o Telefon arkadaşlarınla uzun konuşmayarak,

 

o Arkadaşların her çağırdığında koşa koşa gitmeyerek

 

o Kantinde-kafeteryada her gün uzun zamanlar harcamayarak,

 

o Evde oradan oraya amaçsız dolaşmayarak,

 

o Televizyona esir olmayarak,

 

o Evdeki sohbetlerinin tümüne katılmayarak zamandan tasarruf yapıp seni mutlu kılacak eğlence-kültür ve sanat gibi faaliyetlere de zaman ayırabilirsin.

 

Zamanı boşa geçirmek,hayatı boşa geçirmek demektir.Zamanı kontrol etmek de hayatı kontrol etmek demektir.

 

Öğrenciler bedensel, zihinsel, duygusal yapıları, ilgileri ve yetenekleri bakımından birbirlerinden farklıdır. Bir öğrencinin isteyerek çalıştığı ve hemen öğrendiği bir dersi bir başka öğrenci zor öğrenebilir.Bir başka öğrenciyse çabuk yorulabilir ya da çalışmak istemeyebilir.Bu nedenle bir ders ya da konu içinde ayrılacak süre öğrenciden öğrenciye değişir.Her öğrenci zamanı kendine göre ayarlamalıdır.

 

▪ Hangi derse hangi saatte çalışacağına karar vermelisin.

 

▪ Çalışma için ayrılacak zaman saptanırken dersin sınıfta verileceği gün ve saate yakın olmasına dikkat etmelisin.

 

▪ En verimli çalışma aralıklı çalışmadır.Ara vermeden uzun süre çalışmak kadar,uzun süre molalar vererek yapılan çalışma da verimsizdir.Bir saat çalıştıktan sonra araya 5-10 dakikalık dinlenme koymak yararlı olur.

 

▪ Birbirine benzeyen iki dersi üst üste çalışmamalısın.Örneğin Türkçe dersinden sonra Sosyal Bilgiler dersine çalışmak yerine,matematik dersini çalışabilirsin.

 

▪ Yatmadan önce on dakika süreyle o gün çalıştığın dersleri tekrarlayarak uykuya geçer,sabah güne bir gün önce yapmış olduğun on dakikalık tekrarı yaparak başlarsan,öğrendiklerini ve çalıştıklarını daha iyi korursun.

 

Sahip olduğumuz "bugünü" değerlendirelim o zaman. Geçmişin üzüntülerini duymanın, gelecek endişesi ile hayatı zehir etmenin anlamı ne?

 

" Bir yılın değerini anlamak istersen, sınıfta kalan bir öğrenciye sor.

 

Bir ayın değerini ise, erken doğum yapmış bir anneye,

 

Bir haftanın önemini, haftalık bir gazetenin editörüne,

 

'Bir saat nedir ki?' dersen, buluşmayı bekleyen aşıklara,

 

Bir dakikayı, treni kaçırmış birine,

 

Bir saniyeyi küçümsüyorsan, bir kazadan kıl payı kurtulmuş birine,

 

Bir milisaniyenin değerini ise, olimpiyatlarda gümüş madalya kazanmış bir sporcuya sor."

add

tag Çalışma Sürecinde Etkili Zaman Kullanımı zamanı doğru kullanmak motivasyon Zamanı boşa geçirmek

Çalışma Sürecinde Etkili Zaman Kullanımı Hakkında Yorum Yazın...

  

Çalışma Sürecinde Etkili Zaman Kullanımı Hakkında Yorumlar

İpek Çok güzel sonundaki hele çok anlamlı

Feyza Toç ADANADAN Bilgiler icin saolun bi şeyler öğrenebildiğim icin mtluym :-)

hakan cidden yararlı ama o sonundaki not mükemmel

Yazılan son 3 yorum gösteriliyor.

İçerikle ilgili 3 yorum yazılmış.

Yeni Eklenen Rehberlik Yazıları

Çalışma Sürecinde Etkili Zaman Kullanımı