Eğitim Sitesi

Coğrafya Dersine Nasıl Çalışılmalı?

Ana Sayfa > Rehberlik Yazıları > Coğrafya Dersine Nasıl Çalışılmalı?

Coğrafya Dersine Nasıl Çalışılmalı?

Coğrafya  Dersine Nasıl Çalışılmalı?

COĞRAFYA DERSİNİN İÇERİĞİ

Coğrafyanın araştırma ve inceleme konusu yeryüzünde görülen olayların karşılıklı sebep sonuç ilişkileridir. Örneğin dünyanın şekli ve hareketleri, harita bilgisi, iklim ve doğal bitki örtüsü, yer şekillerinin oluşum ve etkileri, nüfus ve yerleşme, ekonomik coğrafya ve Türkiye coğrafyası, doğal ve beşeri olayların tanınması ve bunların insanlar üzerindeki etkilerini araştırır.

 

COĞRAFYA DERSİNE AİT SORULARIN ÖZELLİKLERİ

Coğrafya soruları; genel ve beşeri coğrafya bilgilerinin ölçülmesi ve yorumlanması, sebep sonuç ilişkilerinin kurulması, olayların Türkiye ve dünya üzerindeki dağılışı, ülke ve bölge ekonomisine etkilerinin ölçülmesi gibi konu ve kavramları içermektedir. Coğrafya soruları çözülürken; bazı soruların cevabı soru metinlerinin içerisinde gizlidir, bu husus dikkate alınmalı ve soru kökleri dikkate alınmalıdır. Her soru içerisinde coğrafyanın bir konusunda kullanılabilecek temel bir bilgi içeriği olabileceği düşünülerek bu bilgiler not alınmalıdır. Özellikle tablo ve grafikli sorularda öğrenciden şekli veya istatistîki bilgileri sadece yorumlaması istenir ve soru köklerindeki olumlu-olumsuz ifadelere dikkat edilmelidir.

 

Tablo ve grafikli sorularda verilen bilgilere dikkat edilmeli ve seçeneklerle ilgisi kurulmalıdır. Örneğin tablo veya grafikte oran verilmişse seçeneklerde buna dikkat etmeliyiz. Çünkü oran ile miktar ayrı ayrı şeylerdir. Üretim ile verim de aynı şeyi ifade etmez. Bundan dolayı tablo ve grafiklerde verim, oran, miktar, nüfus artışı ve nüfus miktarı gibi kavramlara dikkat edilmelidir.

 

COĞRAFYA DERSİNE ÇALIŞMA

Derste;

Her derste olduğu gibi bu dersin daha iyi anlaşılması için mümkünse farklı kaynaklardan o günkü konu ile ilgili ön hazırlık yapılarak gelinmelidir. Coğrafya dersi ayrıntı içeren ve bölümleri arasında konu bütünlüğü olan bir ders olduğu için dersin her boyutunda aktif bir dinleyici olmak gerekir. Asıl olan atlaslarda ve duvar haritalarında bulunabilen yer adlarını çeşitli istatistiki bilgileri ezberlemek değil, coğrafi olayların sebeplerini açıklamaya ve bu sebeplerden sonuçlar çıkarmaya yönelmektir

 

Bireysel Çalışmalarda;

Bireysel çalışmalarda derste anlatılan konular belli dönemlerde tekrar edilmeli ve testler çözülmeli, yanlış cevaplandırılan ve boş bırakılan sorulara ait konulara geri dönülmelidir.

 

Okuma, anlama ve yorumlama hızını arttırmaya yönelik çalışmalara ağırlık verilmelidir.

 

Kavram, yargı ve düşünce düzeyinde bireysel gelişimi sağlayacak çalışmalar yapılmalı, test kapsamları gözden geçirilmelidir. Çözülen soru sayısından ziyade soru içeriklerine dikkat edilmeli, konunun tüm özelliklerini kavratıcı niteliklere sahip sorulara ağırlık verilmelidir.

 

Coğrafya dersinde genel soyut kavramlar az, somut kavramlar daha çoktur. Ders çalışırken günlük yaşamdan ve hayatın içinden örnekler seçmeliyiz. Bu öğrenmemizi kolaylaştıracaktır. Sadece konuyu dinleyip ya da okuyup anlaşıldığına karar vermemiz doğru değildir. Konuyu anlamış olmamız için konu ile ilgili soruların doğru yapılıp yapılmadığına bakmak zorundayız.

 

Coğrafyada temel prensip doğal ve beşeri olayların dünya genelinde ve Türkiye'deki dağılışıdır. Bunun için sınavdan önce dünya ve Türkiye haritaları iyi incelenmeli önemli doğal ve beşeri olayların yeri bilinmelidir. Örneğin en kurak yerlerin dağılışı, çöllerin dağılışı, en çok yağış alan yerler, ormanların dağılışı, sıcak iklimlerdeki ülkeler, kutuplara yakın ülkeler, doğu ve batı yönündeki geniş ülkeler, eğimli ve engebeli ülkeler, ovalar ve platoların bulunduğu ülkeler.

 

add

tag Coğrafya Dersine Nasıl Çalışılır Coğrafya Dersi Nasıl ders çalışılmalı derste başarı bireysel çalışmalar sınavlara doğru hazırlanmak

Coğrafya Dersine Nasıl Çalışılmalı? Hakkında Yorum Yazın...

  

Coğrafya Dersine Nasıl Çalışılmalı? Hakkında Yorumlar

Esra İyi ve yararlı olmuş ama ben daha çok sistematik olarak nasıl çalışmam gerekiyor bilmiyorum.yani nerden başlamalıyım neyi nasıl yapmalıyım mesela neyin hangi şehirde olduğu gibi bu konuda hiç iyi değilim. Yine ellerinize sağlık teşekkürler

emre özdemir çok güzel

ELIF Peki Sizce nasil calisilmali

elif Ya cografyayi anliyorumda sadece bazi konular ayni gelince karistiriyorum

merve ygs coğrafya dersi kesinlikle harita üzerine çalışılmalıdır neyin nerede olduğu görülmelidir benim temel bilgim sıfırdı youtube daki videolar sayesinde çok güzel bir şekilde ilerledim yapamadığım soruları hocalarıma sordum şuan hacettepe pdr bölümünde okuyorum ve sadece 3 ayda kazandım çok hırslandım yapamzsın ddediler ve 21 günde coğrafya ve tarihi bitirdim 1 ayda mat 1 i türkçeyide her gün 25 paragraf 25 30 dil bilgisi şeklinde ilerledim en önemliside lys oldu edebiyatta 54 net yaptım mat 2 de 26 iyikide yapmışım herkese tavsiye ederim umutlarınızı yitirmeyin olmayacak bir şey yoktur... başarılar :)

fatma çok zor yaa

Mavi Gercekten cografyayi seviyorum (teşekürler)

rukiye 10 sinifim nasil coğrafyaya calışayım

memet 12sinif cografya konularini hic anlamiyom

Samet coğraafyadan hiç bişe anlamıyorum anlmak için deneyeceğim gracias :))

ayse 10. Sinifim cografyayi yapamiyorumm cok zor geliyor bana nsl calismaliyimm. Sevmiyorum cografayaiiiiiiiiii

Tuğrul Samsun fen lisesinde okuyorum ve coğrafyadan 59 aldım bravooo

Fatma Nur Eroğlu Çok uzun yazılar var ama yinede işime yaradı THANK YOU

zeynep herşey çok güzel bizi bilgilendirdiginiz için teşekürler.

ilkay 10. sınıfım ve coğrafyayı hiçbirşekilde yapamıyorum

Yusuf Verdiğiniz bilgilerden dolayı çok teşekkür ederiz...

samet barca içeriği beğendim güzel bilgi vermişler öğrencilerin dikkatini çeken bi bilgi.

Yazılan son 17 yorum gösteriliyor.

İçerikle ilgili 17 yorum yazılmış.

Yeni Eklenen Rehberlik Yazıları

Coğrafya Dersine Nasıl Çalışılmalı?