Eğitim Sitesi

Ders Çalışmanın Püf Noktaları

Ana Sayfa > Rehberlik Yazıları > Ders Çalışmanın Püf Noktaları

Ders Çalışmanın Püf Noktaları

İlk önce kendi kendinize şu soruları sorun: "Neden çalışma programı hazırlamam gerekiyor ya da neden ders çalışmam gerekiyor? Niçin üniversiteyi, bu sınavı kazanmalıyım ve niçin üniversiteyi, bu sınavı kazanmak için çalışmalıyım?" Bu soruların yanıtı üzerinde düşünmeli ve yanıtlarınızı bir dosya kağıdı üzerine yazmalısınız. Nedenleriniz o kadar gerçekçi ve çok olmalıdır ki, ders çalışma isteğinizi kaybettiğiniz anlarda bu yazdığınız nedenleri okuyup harekete geçebilesiniz, bu motivasyona ihtiyacınız olabilir. Nedenleriniz hem mantığınıza hem de duygularınıza hitap etmelidir ki, sizi gevşediğiniz anlarda motive etsin...

 

"Neden"lerinizi belirledikten sonra elinize farklı bir kağıt alarak kendinize en uygun programı yapmaya başlayabilirsiniz. Hedef odaklı çalışma programı motive edicidir. Bu nedenle öncelikle kendinize günlük hedefler veriniz. Günlük hedefleri; günlük soru çözümü, günlük ders çalışma saati, günlük kitap okuma, günlük konu anlatımı, ve günlük konu tekrarı olmak üzere 5 kategoride yapabilirsiniz.

 

Günlük Soru Çözümü

 

Soru çözme pratiği, sınavlara hazırlıkta soruların hızlı çözümüne ve test tekniğine alışmada önemli unsurlardandır. Fakat sorular kaliteli ve girilecek sınava uygun kaynaklardan belirlenmelidir.

 

Bir test bittikten sonra mutlaka yanıtları değerlendirilmeli, yanlışlar gözden geçirilmeli ve çözülemeyen ve anlaşılamayan sorular kesinlikle bir bilene sorulmalıdır. Soruların cevaplanamama nedenleri üzerinde durmalısınız.Eğer neden konu eksiği ise daha çok konu anlatımına, konu eksiği az olduğu halde soru çözme pratiği gerekliliği var ise daha çok test çözümüne vakit ayırmalısınız.

 

Başlangıç için performansa göre 80-125 soru sayısı yeterli olabilir. Çalışırken bu hedef aşılmaya çalışılmalı ve haftalık ya da aylık ortalama alınarak devam edilen günlerde bulunan ortalama yeni hedef olmalıdır. Örneğin; hedefim günde 100 soru idi, 4 gün 120, 3 gün de 110 soru çözdüm. Haftalık ortalamam; 4x120+3x110 / 7= 115,7 edecektir. Buna göre bir sonraki hafta için soru çözümü hedefimi 115 olarak belirleyebilirim (Bu hesaplama aylık olarak da yapılabilir). Soru çözümünü de kendi arasında, örneğin eşit ağırlık öğrencisi için günde; 30 Matematik, 30 Türkçe 15 Sosyal Bilgiler ve 10 da Fen Bilgisi olarak bölünebilir. Dikkatinizi çekmişse bu dağılım bir eşit ağırlık öğrencisi için üniversite giriş sınav gerekliliğine göre bölünmüştür. Hangi alanda sınava hazırlanıyor iseniz derslerin ağırlıklarını dikkate alarak soru sayılarını belirlemelisiniz. Başlangıç için olan bu değerler zaten süreç içerisinde artış gösterecektir. Örneğin üniversite sınavına son birkaç ay kala 400 günlük hedefine çıkmış olmak soru çözüm pratiğinde iyi bir gelişmedir.

 

Günlük Ders Çalışma Saati

Ders çalışma saati, gün içerisinde kaç saatimizi test çözümü de dahil olmak üzere ders çalışarak geçireceğimizi belirleyecektir. Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi konu eksiği fazla ise bu vaktin çoğunu konu anlatımına, konu eksiği az ise bu vaktin çoğunu test çözümüne ayırmak gerekebilir. Başlangıç için günlük ders çalışma saati, dershane ya da okula devam edenler için 2-4, dershane yada okula devam etmeyenler ve devam edenlerinse devam etmediği günler için 5-8 saat idealdir. Bir iki ay içinde bu rakamlar, kurslara ya da okula devam edenler için 3-5, kurslar ya da okula devam etmeyenler ve devam edenlerinse devam etmediği günler için 7-8 saate ulaşmalıdır.

 

Ders çalışma süreleri 45-50 dakikayı geçmemeli ve 45-50 dakika sonra mutlaka 10-15 dakika ara verilmelidir. Aralarsa 15 dakikayı kesinlikle geçmemelidir. Konsantrasyonunuz çok erken dağılıyorsa 30 dk. ders 10 dk. dinlenme şeklinde kısa aralarla devam edebilirsiniz.

 

Günlük ders çalışma vaktinin hepsi ardarda olmamalı ve 2-3 ya da 4 oturumdan sonra mutlaka 1-2 saatlik ara verilmelidir. Bu aralar fiziksel hareket, gezi, sosyal ve basit sportif etkinliklerle değerlendirilebilir.

 

Günlük Kitap Okuma

Sınavlarda sayısal sorular dahil bir çok soru verilen bilgilerden faydalanarak istenene ulaşma, verilen bilgileri iyi okuma ve kullanma ve yorumlamaya dayalı sorulardan oluşmaktadır. Bu nedenle bu süreç içerisinde kitap okumanın önemi göz ardı edilmemelidir. Üniversite sınavına hazırlık öğrencisinin programında en az 20 dakika kitap okuma vakti olmalı ve bunun için de kendine günlük sayfa hedefi koymalıdır.

 

Seçme sınavlarında sadece soruların yanıtlanması değil, soruların verilen sürede yanıtlanması istenmektedir. Dolayısıyla okuma hızı sınav başarısında önemli bir faktördür ve artırılmalıdır.

 

Günlük Konu Anlatımı

Konu anlatımı çalışabilmeniz için elinizdeki konu anlatım kitaplarından ya da takip ettiğiniz bir Hazırlık dergilerinden faydalanabilirsiniz.

 

Konu tekrarını günlük 4-6 konu çalışacağım şeklinde hedeflendirilebileceği gibi alanımıza göre örneğin eşit ağırlık; bugün 2 matematik, 2 türkçe 1 de sosyal bilgiler konusu çalışacağım şeklinde de hedeflendirilebilir.

 

Burada önemli olan konu anlatımından hemen sonra o konuyla ilgili en az 15-20 sorunun çözülmesi ve böylece konunun tekrar gözden geçirilmesidir. Örneğin bir ders saatinin ilk 25 dakikası konu anlatımına, sonraki 20 dakikası da soru çözümüne ayrılabilir. Konu hedefleri çalışılacak konuların uzun ya da kısalığına göre de farklılık gösterecektir.

 

Günlük Konu Tekrarı

Günlük konu tekrarı, gün içerisinde çalışılan konuların gözden geçirilmesidir. Okul ve kurslara devam eden öğrenciler eve geldiklerinde verdikleri aradan sonra ilk çalışmaları tekrar olabileceği gibi yatmadan önceki yarım saat de tekrar vakti olabilir. Kolay unutuyor iseniz akşamki ev programına tekrarla başlamanız gerekebilir.Yatmadan yarım saat öncesini tekrarla geçirirseniz unutmanız azalır. Çünkü beyin uyumadan önceki bilgileri gece boyunca düzenlemekte ve tekrarlamaktadır.

 

Tekrar etmek çok önemlidir, çünkü öğrendiklerimizin %70"ini ilk bir saat, %80" ini de bir gün içinde unutmaktayız. Mutlaka günlük tekrar yapılmalı hatta hafta sonu programımızda haftalık tekrar yer almalıdır. Ayrıca ayda bir aylık tekrar yapmak da unutmamızı azaltacağı gibi konuları özümsememizi artıracaktır.

 

Hedeflerimizi ve kategorilerimizi belirledikten sonra bunların günlük dağılımını yapmanız gerekir. Unutulmamalıdır ki verimli ve planlı çalışma çok ya da hep çalışma değildir. Planlı ve programlı çalışma ne zaman, neyi ve ne kadar yapacağımızı bilmek demektir. İyi bir program öğrencinin bütün ihtiyaçlarına belirli oranlarda vakit ayırmalıdır. Programımızda spor ve sosyal etkinlikler için , TV, Telefon ya da bilgisayar için de vakit olmalı fakat aşırıya kaçılmamalıdır. Günlük dağılımı yapmak için bir kağıt üzerine 09-10 gibi saat saat vakitleri yazıp karşılarına aktiviteleri yazabilirsiniz.

 

Son olarak programınızı anne ve babanızla paylaşmalı onların da fikirlerini almalı ve programınızın sürekliliği konusunda onlardan yardım istemelisiniz. Kendi başımıza kaldığımızda programımızı delme ihtimalimiz daha fazla olduğundan yaptığımız programı anne ya da babamıza izah ederek kendinizin takip ve kontrol edilmenizi sağlamanız faydalı olabilir. Bu konuda bir öğretmeninizden de yardım isteyerek çalışmalarınızın değerlendirilmesi ve takip konusunda destek alabilirsiniz.

 

add

tag Ders Çalışmanın Püf Noktaları başarı için ipuçları ders çalışmak motivasyon Günlük Soru Çözümü Günlük Ders Çalışma Saati günlük ne kadar ders çalışılmalı

Ders Çalışmanın Püf Noktaları Hakkında Yorum Yazın...

  

Ders Çalışmanın Püf Noktaları Hakkında Yorumlar

Bende 8.sinifim bu yıl haziranda lgs sınava girecem nasıl ders çalışma programı hazirlayabilirimm

Beyin 15 tatil geliyor ve ben günlük soru sayımı 400 e çıkarıp 7 saat ders çalışcağım Allahım zihin açıklığı versin hepimize

EDİSON OKUMALISIN BUNU Edison diye biri yazmış ona tavsiyem şu sen elindeki ipleri koparmissin kesinlikle yakala ve pes etme 7 den 11 e kadar dinlenmek çok fazla biraz erken başla ders çalısmaya ve erken yat erken kalk dirençli olmaya bak her şey gönlünce olsun

BAŞARILI HAYAT OkuL hayatımız cook önemlidir her zaman için , ipler elinizde olsun sakın kaçırmayın eğer olurda kaçarsa pes etmeden devam edin hiç bir şey için geç değildir... Okul hayatında başarılar dilerim hersey yolunda ve gönlünce olsun sevgili öğrenciler ve ben :)

bigız iyi sağolun

missy_nana cok iyi tavsiyeler tesekkurler

elifiremsu Çok teşekkürler çok güzel bir uygulama bence inşallah herkes için yararlı olur

zeynep tam bir öğrenciyi rahatlatan sözler var biz hep ders kelimesini duyduğumuz için dinlenince yüzümüze fazlasıyla vuruyorlar burda oyalanacağına git 2soru çöz gibi ciden bizi anlıtor ve bundan dolayı teşekür ediyoru sagılarla ii ders çalışmalar öğrenci arkadaşlarımaa

mustafa bayrak çalışacagız bütün türkiye bir olacagız diri olacagız

ben Daha fazla yokmu

ben Güzel

meryem güzel bilgiler seçici ve kaliteli

Buse Teşekkür ederim

zehra kılıç çok güzel inşallah başarılı olurumm

ZEHRA TAŞBORU ÇOOK BAŞARILI

Furkan Kısa ya

fatma ben lise 1 öğrencisiyim . İnşaallah derslerimde başarılı olurum. Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

DİLARA Lise 1'e yeni geçtim. Sınıf 1'si ve sınıf başkanı olmak istiyorum.Umarım bu bilgiler işe yarar.

sevda Inşallah bunlar işe yarar ama ben okul birincisi daha iyi yerlerde olurum ... herkese bol çalışmalar see you

Metin Yüksel Ben lise 1 öğrencisiyim verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim

Esma demırkan Ben ortaokulu dısardan okudum sımdı lıse yı orgun egıtımde yanı normal okulda okuyorum 10 sınıfa gectım ıyı bı temelım olmadıgı haldı her ıkı donem belge aldım ben gec algılayabılen bırıyım vede cok cabuk unutan ,ben okudugumu hemen anlamak ve unutmamak ıcın ne yapmalıyım:(

Seee Güzel miş veryyy good

Nidağ Meraba ben nida lafı uzatmadan konuya geçelim çok uzun ama faydalı kim yazdıysa teşekkür ederim işime yarar tea çok güzel

Nida Yıldırım Bayabi uzundu ama süperdi

selim daha uygulamadım;ancak güzele benziyor....

Önceki Yorumları Göster

İçerikle ilgili 41 yorum yazılmış.

Yeni Eklenen Rehberlik Yazıları

Ders Çalışmanın Püf Noktaları