SINAVLARDAKİ DİKKATSİZLİK HATALARINI ÖNLEMEK İÇİN SINAV ÖNCESİNDE VE ANINDA YAPILABİLECEKLER
♦ Soruyu dikkatli okuyun. Soruda neyin sorulduğunu iyi anlarsanız daha çabuk ve doğru çözersiniz. Acele ile üstünkörü okunan sorular size başlangıçta zaman kazandırırmış gibi görünse de yanlış anlamaya; dolayısıyla sınavda hem zaman hem de puan kaybına neden olabilir. Soruyu okumayı zaman kaybı olarak görmeyin.
♦ Evde süre tutarak soru çözün. Bu alıştırma, zamanı doğru kullanmanıza yardımcı olacaktır.
♦ Her sınav sonunda yanlış yaptığınız soruları gözden geçirin. Hangi tür soruları yapamadığınızı (değildir’li sorular, uzun paragraflı sorular, vb.) araştırın ve bu tür soruları kapsayan testlerden daha çok çözün.
♦ Çok soru çözmek dikkatsizlik hatalarının azalmasına yardımcı olur.
♦ Çok sessiz ortamlarda çalışmaya alışırsanız, sınavda en ufak sesler bile sizi rahatsız edebileceğinden sınavda dikkatinizi dağıtabilir. Oysa bu konuda önceden kendinizi eğitirseniz sınav sırasındaki seslerden daha az etkilenirsiniz. Bu amaçla zaman zaman sesli ortamlarda da test çözme alıştırmaları yapın. Örneğin anneniz evi süpürürken, odanızın kapısını açarak evdeki sesleri duyarak hatta zaman zaman sesli ortamlar yaratıp testler çözün.
♦ Sınavda üst üste yapamadığınız sorular olduğunda moraliniz bozulabilir. Bu da dikkatsizlik hataları yapmanıza neden olabilir. Böyle zamanlarda soruların hep böyle olmayacağını, kolay ve zor soruların karışık olarak dizildiğini, belki de bundan sonra birçok soruyu çözebileceğinizi kendinize hatırlatın.
♦ Sınav tekniğinizi gözden geçirin. Genelde yanlışlarınızı sınavın belli zaman dilimlerinde daha çok yapıyorsanız bu durumda test sıranızı değiştirmeyi deneyin ya da böyle zamanlarda yorulmuş olma olasılığınızı göz önüne alarak bu zaman dilimlerinde biraz dinlenin.
♦ Sınavda 3 saat boyunca hareketsiz kalmanız da bedensel yorgunluğa dolayısıyla dikkatsizlik hataları yapmanıza neden olabilir. Bu nedenle göz, sırt, bacak ve kollarınızı sıkıp gevşeterek, gözlerinizi de yine sıkıp gevşeterek ve önce uzağa sonra yakına bakarak (birkaç kez) dinlendirin. dersimiz.com
♦ Sınavın en çok yanlış yapılan zaman dilimlerinden biri de sınavın ilk 15 dakikasıdır. Çünkü bu zamanlar ısınma süresidir ve genelde en heyecanlı olduğunuz zamanlardır. Bu nedenle ilk 15 dakikada en iyi bildiğiniz, yorumdan çok bilgiye dayanan ve mümkünse puanı çok fazla olmayan derslerin testini çözmeye başlamanızı öneririz.
♦ Sınava hazırlandığınız en yakın günlerde yanlış yaptığınız soruları görünce üzülmek yerine sevinin. Çünkü böylece her yapamadığınız soruda bir eksiğinizi daha fark edip tamamlama şansınız olacaktır. “İyi ki bu soru sınavda değil de şimdi karşıma çıktı.” deyin.
♦ Yeterince bilmediğiniz ve alıştırma yapmadığınız konularda yanlış yapma olasılığınız çoktur. Bu nedenle konuları iyice anlamaya öncelik verin.
♦ Sınav sırasında zaman zaman dalıp sınavla ilgili olmayan şeyleri düşünebilirsiniz. Böyle zamanlarda telaşlanmadan kaldığınız yerden devam edin. Genelde bu düşünceler uzun süreli değildir.
sınavlar dikkatsizlik sınav taktikleri sınavlarda başarı başarı için ipuçları