Güncel Olay Yakın zamanda olmuş ve/veya etkileri içinde bulunulan zamanda sürmekte olan olay.
Güncel Olmayan Olay Geçmiş zamanda meydana gelen ancak etkileri içinde bulunulan zamanda devam eden olay.
Gündem Yaşanan günlük olayları ve gelişmeleri; haber merkezinde o gün izlenecek olay ve haberleri içeren ajanda.
Gündem Dışı Güncel olaylar harici konular.
Haber Ajansı Yurt ve dünya olaylarını ve gelişmelerini toplayıp haberleştiren, yayımlayan ve abonelere servis yapan kurum/kuruluş.
Açıklamalarıyla 147 Sunuculuk-Televizyonculuk Terimi
Haber Ara Başlığı Çok paragraflı, uzun ve önemli haberlerde okuma kolaylığı sağlamak amacıyla paragraflar arasına yerleştirilen birkaç kelimelik başlıklar.
Haber Ara Spotu Genellikle uzun haberlerde yer alan, durum tespiti ya da alıntıdan oluşan kısa paragraf.
Haber Atlatmak Başka habercilerin gözden kaçırdığı, haber değeri taşıyan bir konunun haber haline getirilmesi ve yayınlanması.
Haber Başlığı Okuyucunun ilgisini habere çekebilecek nitelikte birkaç kelimeden veya tamlamadan oluşan ana başlık.
Haber Değeri Tarihsel süreç içinde genel kabul görmüş evrensel habercilik kuralları çerçevesinde, olay/olgu/fikir/sorunun kitlelere haber olarak verilebilmesi için taşıması gereken zamanlılık, mesafe, önemlilik, ilgi çekicilik, ilginçlik, yakınlık, tanınmışlık, geçerlilik, sıklık, bolluk, benzerlik, insan ilgisi, bağlantılar, seçkincilik, kişisellik, olumsuzluk gibi özellikler.
Haber Girişi Haber flaşı olarak da adlandırılan, haber metninde ilk paragrafı oluşturan, okuyucuyu habere çekmek amacıyla kısa, öz ve çarpıcı şekilde haberin içeriğine dair bilgi veren haber bölümü.
Haber Havuzu Her haber kurumunun çalışanlarına özel olan, çalışanların yazdıkları haberleri diğer çalışanlar ve üstleriyle paylaşmasına olanak veren yazı paylaşım sistemi.
Haber Kaynağı Haber değeri olan bilginin alındığı kişiyi veya kurum.
Haber Kutusu Gerekli hallerde haberin yanında verilen ve sayfa tasarımında genellikle kutu içinde yer alan kısa biyografi, kronoloji, istatistik ve açıklamaları, şema ve açıklamaları vb. metinler.
Haber Öğeleri Bir haberde mutlaka bulunması gereken 5N1K sorularının cevapları ile haberin gerçeklik, doğruluk, yenilik/güncellik, anlaşılırlık, ilginçlik, önemlilik, geçerlilik ve nadirlik gibi niteliklerinin bütünü.
Haber Spotu Haberin en önemli detaylarını özetleyen, en çarpıcı bilgiyi veren bölümünü ya da okuyucunun ilgisini çekmeyi sağlayacak olan haber girişi.
Haber Üst Başlığı Haber şablonunda başlığın üstünde yer alan, haberin özüne yönelik kısa ve vurucu bir cümleden oluşan başlığı.
Haber Yazım Mimarisi Haber yazımında kullanılan, 5N1K kuralına göre yazma, ters piramit tekniği, düz piramit tekniği, dörtgen (kare) tekniği, ters piramit tekniği ile kare tekniğinin birleştirilmesi, konuşma dili tekniği, serbest yazım tekniği gibi yazım teknikleri.
Haber Yazım Şablonu Haberin başlık, spot, ara başlık vb. yazım öğelerini gösteren şablon.
Haberci Refleksi Kişinin çevresinde gelişen olayları haberci gözüyle değerlendirme ve bu olaylarda 5N1K sorularına cevap arama eğilimini; ani gelişen olayları hızlı bir şekilde süzgeçten geçirmek, hızlı kavramak ve hızlı bir şekilde davranmak.
Diğer Sunuculuk-Televizyonculuk Terimleri
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Açıklamalı Sunuculuk-Televizyonculuk Terimleri Sözlüğü