Eğitim Sitesi

Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü

Asteroit Kuşağı

Mars ve Jüpiter'in yörüngeleri arasında kalan, asteroitler ve tozlardan oluşan bölgedir.

Astrobiyoloji

1. (Dünya dışı yaşam bilimi), Dünya'dan teleskoplarla yapılan gözlemlerde ve gönderilen uzay araçlarından elde edilen verilere göre Güneş sistemindeki diğer gezegenlerde yaşam belirtisine henüz rastlanmamıştır. Bununla birlikte Güneş ötesi gezegenlerdeki olası yaşam belirtilerini keşfetmeye yönelik çalışmalar devam etmektedir. Bilim insanları bu konuya ilişkin kuramsal çalışmalar da yapmakta ve Samanyolu'nun hangi bölgelerinde yaşam olasılığının daha yüksek olacağını, Güneş ötesi yaşamın izlerini nerelerde ve ne tür yıldızların etraflarında aramak gerektiği konusunda varsayımlarda bulunmaya çalışmaktadır.

2. Evrenin herhangi bir yerindeki canlı yaşamın oluşumu ve gelişimi ile ilgilenir.

Astrofizik

Gök cisimlerinin fiziksel yapıları yanında gerek gök cisimlerinde ve gerek yıldızlar arası ortamdaki madde ve ışınım arasındaki etkileşimler ile ilgilenir.

Astrofiziğin temel konusu gök cisimlerine baktığımızda gördüklerimizi ve gökyüzü olaylarının nedenlerini açıklayan kuramları oluşturmak ve geliştirmektir. Yıldız fiziği.

Astroid

Güneş sistemi'nde, çoğunlukla Mars ve Jüpiter arasındaki astroid kuşağında bulunan, ama bazıları (örneğin Apollo astroidleri) Dünya'nın yörüngesiyle kesişen yörüngelerde ilerleyen, çapları üçyüz kilometre kadar olabilen kaya parçaları.

Açıklamalarıyla 543 Uzay ve Astronomi Terimi

Astrojeoloji

Güneş sistemindeki gezegenlerin, gök taşlarının ve diğer cisimlerin yapıları, oluşum ve gelişimini konu edinir.

Astrokimya

Gök cisimlerinin ve yıldızlar arası ortamın kimyasal yapısı ile ilgilenir.

Astroloji

Güneş sistemindeki gezegenlerin, göktaşlarının ve diğer cisimlerin yapıları oluşumu ve gelişimini konu edinir.

Astromatematik

Çekim kuvveti altındaki gök cisimlerinin yörüngelerinin hesaplanması, gözlemsel verilerin sayısal olarak değerlendirilmesini konu edinir.

Astronom

Astronomi bilimi ile ilgilenen bilim insanı.

Astronomi

1. Gök cisimlerinin özelliklerini, birbirleriyle ilişkilerini ve gök olaylarını inceleyen bilim dalına astronomi denir.

Astronomi sözcüğü eski Yunancadaki "astron" ve "nomos" sözcüklerinden türetilmiş, "yıldızların yasası" ya da " yıldız bilimi" anlamına gelmektedir. Astronomi bilimi, tarihsel olarak en önce gelişen temel bilimdir. İnsanların gökyüzündeki olayları anlayabilme, güneş tutulması gibi tekrarlayan olayları önceden tahmin edebilmesiyle doğan astronomi bilimi zamanla evrenin yapısını anlayabilme, evrenin nasıl bir geçmişe sahip olduğu ve nasıl bir geleceğe sahip olacağı konusundaki kuvvetli merak ile gelişimini sürdürmüştür.

2. Gök cisimlerinin fiziksel ve kimyasal özellikleri konumlarının hesaplanması gibi konular yanında evrenin yapısı nasıl oluştuğu ve evrimin nasıl olduğu gibi konular ile ilgilenir. Ayrıca; Kökenleri, evrimleri, fiziksel ve kimyasal özellikleri bakımından gök cisimlerini inceler.

Astronomi Birimi

Dünya ve Güneş merkezi arasındaki ortalama uzaklıktır. Kısaca AB ile gösterilir (Yaklaşık 150 milyon km)

Astronomi Uyduları

Astronomi uyduları, uzayda seyreden büyük teleskoplardır. Yörüngesi Dünya üzerinde olduğundan görüntülerinde Dünya'yı çevreleyen gazların belirsizleştirici etkisi ve uydunun kızıl ötesi görüntüleme ekipmanı sayesinde Dünya ısısının olumsuz etkileri gözlenemez. Bu sebeplerden astronomi uyduları uzayı yeryüzündeki benzer güçteki bir teleskopa oranla on kat daha iyi görür. Astronomi uyduları; yıldız haritalarının oluşturulması, gizemli olguların incelenmesi (kara delikler vb.), güneş sistemindeki gezegen görüntülerinin çekilmesi, gezegenlerin yüzey haritalarının çıkarılması uygulamalarında kullanılır. Bu tip uydular verileri Dünya yörüngelerinden toplamaları sebebiyle uzay araştırma uydularından farklıdır.

Astronomik Birim (AB)

Güneş'in merkeziyle, Dünya'nın merkezi arasındaki ortalama uzaklık 1 AB'dir.
1 AB = 149,6 milyon km.
● Dünya-Güneş arasındaki uzaklık : 1,00 AB
● Dünya-Ay arasındaki uzaklık : 0,0026 AB
● Mars-Güneş arasındaki uzaklık : 1,52 AB
● Jüpiter-Güneş arasındaki uzaklık : 5,20 AB
● Plüton-Güneş arasındaki uzaklık : 39,5 AB
● Dünya-Alfa Proksima Centauri arasındaki uzaklık : 274 000 AB

Astronot

Uzay araçları ile uzaya giderek uzay çalışmalarına katkıda bulunan kişi.

Atarca (Pulsar)

Güçlü manyetik alana sahip nötron yıldızlarının atmalar halinde gözlenen radyo ışınımları.

Atmosfer

Yeri veya herhangi bir gök cismini saran gaz tabakası, gaz yuvarı.

Atmosfer Araştırma Uyduları

Atmosfer araştırma uyduları, uzaya gönderilen ilk uydulardandır. Atmosferi inceleme amacıyla yörüngeleri oldukça alçak seviyelidir.

Atmosferik Kırılma

Yer atmosferinde yer yüzüne yaklaştıkça yoğunluğun artması nedeniyle gökcisimlerinden gelen ışığın kırılarak yön değiştirmesi. Atmosferik kırılma sonucu gökcisimleri daha büyük ufuk yüksekliğinde gözlenir.

Atmosferik Kızarma

Atmosferden geçen, bir gökcismine ait ışığın mavi dalga boylarının daha fazla saçılması sonucu kalan kırmızı dalga boylu ışını nedeniyle gökcisminin daha kırmızı görünmesi.

Atmosferik Soğurma

Atmosferden geçen ışığın maddeyle etkileşmesi sonucu zayıflaması.

Diğer Uzay ve Astronomi Terimleri

İlk Sayfa ... 3 4 [5]6 7 ... Son Sayfa

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Açıklamalı Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü