Güncel Sunuculuk-Televizyonculuk terimleri sözlüğümüzde Çözümleme terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Çözümleme nedir? Çözümleme ne demek? Çözümleme hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Çözümleme Terimi Hakkında Bilgiler
Sunuculuk-Televizyonculuk Terimi Olarak Çözümleme:
Seslendirilecek metnin sesli okunarak, durak ve vurgu yerlerinin belirlenmesi ile anlam ve biçim özelliklerini açığa çıkarmak amacıyla analiz etme.
Matematik-Geometri Terimi Olarak Çözümleme:
Bir sayı, kendi basamağındaki rakamın basamak değeri ile çarpılıp toplanması ile bulunur. Örnek : a,b,c birer rakam olmak üzere, ab=10a+b {ab iki basamaklı sayı} veya abc=100a+10b+c {abc üç basamaklı bir sayı}
Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Çözümleme:
Bir teleskobun daha fazla ayrıntıyı gösterebilme yeteneğine denir. Çözümleme ne kadar yüksekse, teleskop o kadar ince ayrıntı verir.
Sanat Terimi Olarak Çözümleme:
Bir şeyi soyutlama veya parçalara ayırma süreci.
Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Çözümleme:
Bileşik olanı ayırarak çözmek. Bir bütünü parçalara ayırmak.
Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Çözümleme:
Bir finansal kuruluşun faaliyetlerini sürdürebilmesi için gerekli sermayeye artık sahip olmadığının ilgili otoritelerce tespit edilmesi neticesinde, finansal kuruluşun tasfiye edilmesi veya faaliyetlerine devam edebilmesi için ihtiyaç duyduğu sermaye yapısına tekrar kavuşturulması amacıyla özel bir müdahaleye tabi tutulmasıdır. (Resolution)
Benzer Sunuculuk-Televizyonculuk Terimleri
Deşifre: Metnin sesli okunarak, durak ve vurgu yerlerinin belirlenmesiyle biçim ve anlam özelliklerini ortaya çıkarmak amacıyla yapılan çözümleme çalışması.
Diksiyon: Seslerin, sözlerin, vurguların, anlam ve heyecan duraklarını kurallarına uygun olarak söyleme biçimi.
Editör (Redaktör): Haber Merkezi veya program birimlerinde görev yapan, statü olarak muhabirin üstünde yer alan, haberin ve programın hazırlanma ve yayın sorumluluğunu taşıyan yönetim kademesi.
Doğaçlama: Belirli bir metne bağlı ya da metne bağlı kalmadan, aşamaları önceden belirlenmemiş biçimde seslendirmeyi ya da prova esnasında gerçekleştirilen duruma uygun bir sesle canlandırma performansı.
Fonetik: Dilin ses ve ton eğitimini, dil ritmi ve konuşma temposunu, özel olarak da konuşma dinamizmini öğreten bilim kolu.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Sunuculuk-Televizyonculuk Terimleri Sözlüğü