Eğitim Sitesi

Makro Besin Öğeleri Nedir? Makro Besin Öğeleri Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Beslenme ve Diyet terimleri sözlüğümüzde Makro Besin Öğeleri terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Makro Besin Öğeleri nedir? Makro Besin Öğeleri ne demek? Makro Besin Öğeleri hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Makro Besin Öğeleri Terimi Hakkında Bilgiler

Beslenme ve Diyet Terimi Olarak Makro Besin Öğeleri:

Karbonhidrat, yağ ve protein makro besin öğesi olarak adlandırılır. Bu besin öğeleri enerji içerir. Vücudumuzun makro besin öğelerine mikro besin öğelerinden daha fazla miktarda ihtiyaç duyması nedeni ile "makro" olarak gruplandırılır.


Benzer Beslenme ve Diyet Terimleri

Mikro Besin Öğeleri: Mikro besin öğeleri enerji içermezken gerek enerji için gereken basamakalrda gerek vücudun büyüme ve gelişmesinde rol alan besin öğeleridir. Vücudun sağlıkla işleyişini ve fonksiyonlarını yerine getirmesini sağlamak için mikro besin öğeleri yani vitamin ve mineraller şartır.

Marasmus: Bir tür protein enerjisi yetersizliğidir. Çocuklarda çok görülür. Dokuların çok fazla yıpranmasına neden olur.

Mineraller: Canlılar tarafından sentezlenemeyen, topraktan, sudan, havadan bitkilere, bitkilerden hayvanlara aktarılabilen elementlerdir. İnsanlarda tükettikleri bitki ve hayvan dokularından bu öğeleri sağlarlar. Bazıları kalsiyum, fosfor, magnezyum, sülfür, potasyum, sodyum...

Maltodekstrin: Bir çeşit büyük şeker molekülüdür(poli-sakkarit). Mısır veya buğdaydan elde edilebilir. Kıvamlı bir yapısı vardır ve gıdalarda kıvam için kullanılabilir.

MSG: Glutamat amino asidinin tuzla birleşmiş halidir. Doğal olarak domateste, mantarlarda, yosunda ve sert peynirlerde de bulunur. Özelliği umami tadını sağlamasıdır. Bu tadı vermesi için gıdalarda da kullanılır. Bazı kişilerin glutamata karşı hassasiyeti vardır. Bu kişiler monosodyum glutamat aldıkalrında rahatsızlık hissedeceklerdir.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Beslenme ve Diyet Terimleri Sözlüğü